Divat

Csinos szoknyához ápolt lábakat! Egyszerű és olcsó szépségtippek szandálszezonra

Akár csak a bokánk villan ki a hosszú szoknyánkból, akár többet mutatunk, fontos, hogy a lábunk a lehető legjobb formában legyen. Ehhez összegyűjtöttük a tavaszi-nyári teendőket.

Egyre melegebb az idő, egyre lengébben öltözünk – végre nem muszáj harisnyát venni a szoknya alá, és előbb-utóbb a szandálok is előkerülnek. Előfordulhat, hogy a téli zoknis, nadrágos, csizmás időszak után nem árt a lábainknak egy kis formába hozás, hogy magabiztosan viselhessük a szoknyánkat – ki milyen hosszút (vagy épp rövidet) szeretne. A lábszárunk és a lábfejünk, a talpunk se maradjon ki a regenerálásból!

Simán csak szép

Ha nadrág takarja a lábunkat, nem látszik, ha nem vagyunk maximalisták a szőrtelenítést illetően – tavasszal viszont újra jobban oda kell figyelni arra, hogy minden rendben legyen ezen a téren. Ha elkezdjük növelni a borotválás, gyantázás vagy epilálás gyakoriságát, akkor szánjunk extra időt a bőrünk nyugtatására, hidratálására, hogy megelőzzük a kipirosodást, az irritációt. Ne maradjon el esténként a bőrpuhító krémezés, az aloe verát vagy allantoint, panthenolt tartalmazó termékek különösen jót tehetnek. Ha száraz a bőrünk, válasszunk sheavajat, kakaóvajat, kókuszolajat tartalmazó testápolót, de akár önmagukban, tisztán is használhatjuk ezeket az alapanyagokat.

Nem kell begyulladni

A gyakoribb szőrtelenítés sajnos azzal jár, hogy megnő a kellemet­len szőrbenövés, szőrtüszőgyulladás kockázata. A fájdalmas, vörös göbök nem mutatnak jól, nagyon kellemetlenek is lehetnek, és csak lassan múlnak el. Fontos, hogy ne kapargassuk, szurkáljuk őket, a komolyabb benövés kezelését bízzuk kozmetikusra, addig is igyekezzünk a bőrt nyugtatni, a gyulladást csökkenteni. Ha hozzá is nyúlunk, azt csakis fertőtlenített kézzel vagy eszközzel tegyük.

Mint oly sok esetben, itt is igaz, hogy sokkal egyszerűbb a megelőzés, mint a kezelés. A következő lépések segíthetnek elkerülni a ­szőrbenövést:

  • Ha borotvával szőrtelenítünk, azt cseréljük rendszeresen, hogy éles legyen.
  • Az eszköz fertőtlenítéséről soha ne feledkezzünk meg!
  • Mindig használjunk borotvahabot vagy gélt.
  • Ne a szőr növésével ellentétesen, hanem a növekedési irányba húzzuk a borotvát.
  • 1-2 hetente használjunk gyengéd bőrradírt (ez minden módszernél fontos).

Frissítsük fel a sok ülés után!

Rendszeresen szánjunk némi időt a lábszárunk átmozgatására, átmasszírozására. Sétáljunk, amennyit csak lehet: az egész testet jó formában tartja, de a lábakra különösen jó hatással van ez a kímélő mozgás. Főként azoknak lenne nagyon fontos, akik ülőmunkát végeznek. Nagyon jóleshet – fárasztó napok után különösen –, ha krémezés közben alaposan átmasszírozzuk lentről felfelé, a szív felé irányuló simító mozdulatokkal a vádlinkat. Ha ugyanezt fürdés előtt, egy testkefe segítségével végezzük az egész lábon, azzal egyben a bőr gyengéd hámlasztását is elvégezhetjük, segíthetünk a bőrt feszesebbé tenni, javítani a vérkeringést, és relaxálásnak sem utolsó. Aki sokat ül vagy áll napközben, esténként pihenjen kicsit felpolcolt lábbal, és előtte masszírozza át a vádliját frissítő krémmel vagy olajjal.

Vigyázat, visszerek!

Fontos, hogy a kisebb, látható, kitágult ereket, kis lilás dudorokat ne kezeljük pusztán esztétikai problémaként. Ha ilyet tapasztalunk, érdemes orvost felkeresni, mert a korai diagnózis segíthet abban, hogy megelőzzük a komolyabb visszérbetegség kialakulását. Életmódbeli változtatások, a megfelelő kezelés (visszértorna, a súlyfelesleg csökkentése, ülő vagy mozgásszegény életmód ellensúlyozása tornával, bőrgyógyászati kezelés, megfelelő cipő, esetleg kompressziós harisnya viselése) hozzájárulhat, hogy késleltessük a vénák kóros kitágulását. Kezeletlen lábon néhány éven belül látványos rosszabbodást tapasztalhatunk, és később gyógyszeres vagy injekciós kezelésre, sebészeti, esetleg lézeres beavatkozásra is szükség lehet.

Puhítás indul

Még ha a szandálok egy ideig nem is kerülnek elő, a lábfejek rendbe hozását sem szabad sokáig halogatni. Ha az alábbi lépéseket rendszeresen (heti egyszer) elvégezzük, néhány héten belül puha, selymes és ápolt lehet a sarkunk és a talpunk is.

1. Kezdjünk lábáztatással, hogy felpuhítsuk a megkeményedett bőrt.
2. Szárazra törlés után finom habkővel vagy sarokreszelővel (semmiképp sem szikével!) távolítsunk el valamennyit a bőrkeményedésből – nem kell egyszerre az összeset ledörzsölni, ne tegyük ki túl nagy igénybevételnek a bőrt.
3. A sarokreszelő apró szemcséjű felével fokozhatjuk a bőr simaságát.
4. Öblítsük le a lábat, formázzuk a körmöket.
5. Krémezzük be a lábfejet jó alaposan, és pihenjünk, amíg a krém felszívódik.
6. A krémezést akár mindennap megismételhetjük, vagy néhányszor éjszakára vastagabban, pakolásként felvihetjük a lábápolót.

szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete