Divat

Szeszélyes tavasz: egyszerű praktikákkal megóvhatja a bőrét a szeles időjárástól

Hiába a gyorsan jött meleg, az ilyenkor szokásos időjárás még megtréfálhat egy kis szélviharral, záporokkal, hajnali fagyokkal. Ne hagyjuk, hogy ez megviselje a bőrünket, hajunkat!

Puha pofi
Ha sejthető, hogy az időjárás szeles lesz, jó, ha előre gondoskodunk az arcbőrünk extra védelméről – és nem csak akkor, ha hideg is társul hozzá. A szél a szokásosnál jobban száríthatja a bőrt, amitől az könnyen kipirosodik, irritálttá válik. Érdemes ilyenkor a könnyű nappali hidratáló helyett akár a gazdagabb éjszakai ápolót feltenni, vagy egy csepp arcolajat, esetleg mandulaolajat adni a bőrápolónkhoz.

+TIPP:

Arról se feledkezzünk meg, hogy a széltől kiszáradt bőrfelület érzékenyebbé válhat az UV-sugárzásra. Ha szeles időben sokat tartózkodunk a szabadban, kertészkedünk vagy kirándulunk, mindenképp használjunk fényvédő krémet!

Ha kipirult
Ha csak hazaérve vesszük észre, hogy a bőrünk piros, húzódik, viszket, esetleg érdesebbé, szárazabbá vált, legjobb, ha nem halogatjuk az arctisztítást-krémezést estig, hanem mielőbb elvégezzük, hogy nyugtassuk és hidratáljuk a bőrt. Ezek a legfontosabb lépések:
1. Nagyon gyengéden tisztítsuk meg, mossuk le a sminket. Ha vízzel leöblítendő lemosót használunk, csak óvatosan itassuk fel utána a nedvességet, ne dörgöljük az arcunkat a törülközővel.
2. Ezután jöjjön egy könnyebb hidratáló, ha van otthon, akkor bevethetjük az Aloe vera gélt, de a hialuronsavas vagy ceramidos szérum is remek.
3. Erre kerüljön valamilyen „vastagabb”, zsírosabb krém, nyugtató hatóanyagokkal, hogy segítsen a bőrben tartani a nedvességet és helyreállítani annak védőrétegét.

Figyeljünk a picikre!
A babák és kicsi gyerekek pofija különösen érzékeny a szeles időjárásra, ezért fontos, hogy megelőzzük a kipirosodást, az irritációt. Érdemes beszerezni és mindig magunknál tartani egy kimondottan kicsik bőrére kifejlesztett krémet – bababalzsamként, többcélú balzsamként, védőkrémként, multifunkciós balzsamként keressük bababoltokban és a drogériák polcain. Ha az utcán, játszótéren vagyunk a gyerekkel, egy pillanat alatt bekenhetjük vele az arcát, így megelőzhetjük, hogy kellemetlenül kipirosodjon, de ha esetleg későn reagáltunk, akkor bőrnyugtatóként, nyugtató ápolóként is használhatjuk.

Érzékeny kezekre
Sokan küzdenek a hideg időben extrém bőrszárazsággal a kezükön – és sajnos hiába melegszik az idő, gyakran, amíg szeles az időjárás, a panaszok nem tűnnek el. Ezeket tehetjük, ha óvni szeretnénk a kezünk bőrét:
✔ Az illatos szappant, kézmosót cseréljük illatmentesre, minél kevesebb irritáló anyagot tartalmazóra.
✔ Sokaknál beválik a folyékony helyett a klasszikus szappanra váltás.
✔ Krémezzük a kezünket kimondottan száraz, atópiára hajlamos bőrre kifejlesztett krémmel rendszeresen, de ne minden kézmosás után.
✔ Legjobb, ha éjjelre vastagabban visszük fel a krémet, és napközben maximum egyszer krémezünk újra.
✔ A házimunkákhoz használjunk gumikesztyűt – ha vegyszerrel dolgozunk, akkor mindenképp.

Szupererős fixálás helyett
Természetes, hogy a szél szétzilálja, összeborzolja a frizuránkat, de emiatt ne akarjuk annyira fixálni a tincseinket, hogy azt a szélvihar se tudja tönkretenni. Ehhez olyan erősen kellene rögzíteni szupererős hatású hajlakkal, ami nem divatos és a hajnak sem tesz jót. Plusz ha a szél mégis erősebbnek bizonyul, akkor ott maradunk egy kócos és kezelhetetlen hajtömeggel. Ha lakkozni szeretnénk, válasszunk újraformázható, közepes tartású verziót, ami lehetővé teszi a  frizuraigazítást, amikor szükséges. Legjobb, ha összefogjuk a hajunkat, amíg úton vagyunk, és csak akkor engedjük ki és fésüljük át, amikor már széltől védett helyre érünk. Ha sokat tartózkodunk a tavaszi változékony időben a szabadban, érdemes hajmosásnál egy picit tovább fennhagyni a balzsamunkat, vagy időnként pakolásra cserélni, esetleg kicsit több hajvégápolót vagy hajápoló olajat használni a szokásosnál, mert ahogy az arcbőrt, úgy a hajszálakat is kiszárítja a szél.

Fontos!

Szeles időben kevésbé érezzük intenzívnek a napsütést, ezért könnyebben leéghet a bőrünk, figyeljünk erre oda!

Mi lesz a sminkemmel?
Erős szélben gyakran még annak is könnyezik a szeme, akinek egyébként nem érzékeny. És ha fúj a szél, többet hunyorgunk, ráncoljuk a homlokunkat – bizony fennáll a veszélye, hogy a szemünk körül elkenődik a smink. Megoldás lehet a tartós, vízálló sminktermékek választása, de ezeket nem javasoljuk rendszeres, mindennapos használatra, főként a szempillaspirált nem. Egy-egy alkalommal tökéletes megoldást jelenthet, ám sokkal jobban igénybe veszi a pillákat, mint a nem vízálló spirál, és jóval nehezebb lemosni. Akinek érzékeny a szeme, és gyakran könnyezik, bánjon óvatosan a szem köré felvitt korrektorral és alapozóval. Nem több és tartósabb kozmetikumra van szükség, mert az a hunyorgás, pislogás, dörzsölés, könnyezés miatt könnyebben beleül a ráncokba vagy elmaszatolódik. Jobban járunk, ha kevesebb, enyhén fényes, hidratáló hatású termékkel fedjük a szem körüli bőrt, aminek az elkenődése sokkal kevésbé feltűnő, és könnyen korrigálható.

szöveg: Rózsa Ágnes • Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete