Divat

Ragyogó bőr mérgek nélkül: vegyszermentes támadás a pattanások ellen – 7+1 trükk

Ha arcunkon apró foltok és pattanások jelennek meg hirtelen, érdemes elgondolkodni egy alapos tisztításon, mert lehet, hogy szervezetünk így jelzi, elege lett a mérgekből.

Első a diéta

A bőr nemcsak kívülről védi testünket, de legnagyobb méregtelenítő szervünk is. A külvilágból érkező behatolók, szennyező anyagok körülbelül egyharmada távozik a pórusainkon keresztül. Ha pedig méregtelenítő szerveink, a máj és a vese túlterheltté válnak, és nem tudnak megküzdeni a rengeteg salakanyaggal, a bőr veszi át a terheket. Ez persze látványosan megviseli: szürkévé, petyhüdtté válik, esetleg pattanások törnek ki rajta.

  1. Izzadjunk! Az izzadás a bőr pórusain keresztül segít eltávolítani a szervezetünkben lerakódott méreganyagokat. Minden jó, ami izzaszt: a szauna, a kellemesen meleg fürdő vagy éppen egy könnyű sport. Ez utóbbinál nagyon fontos, hogy ne a méregtelenítés napjaiban akarjunk csúcsokat döntögetni, elég, ha egy kicsit megizzadunk, és jól érezzük magunkat a mozgástól. Ha edzés után még egy kis szaunázást is beiktatunk, elkerülhetjük az izomlázat, ám ezzel se akarjuk túlterhelni a szervezetünket, kevesebbet legyünk a melegben, mint amennyit egyébként bírunk.
  2. Gőzöljünk! Gőzöljük át a bőrt: hajoljunk egy tál forró víz fölé, amelybe pár csepp citrom illóolajat csepegtettünk, vagy egy evőkanál kamillavirágot dobtunk. Amikor elviselhető hőmérsékletűre hűlt a víz, mártsunk bele egy kéztörlőt, csavarjuk ki, majd tegyük az arcunkra, hogy megnyíljanak a pórusaink. Végül tegyünk fel egy méregtelenítő arcpakolást.
  3. Teázzunk! A méregtelenítést egy finom teával is segíthetjük: választhatunk kész teakeveréket is a bioboltban, de csalán- vagy gyömbérteával is nagyszerű eredményt érhetünk el. Ezek a növények csökkentik a szervezetben jelenlevő gyulladásokat, és javítják a máj- és veseműködést.
  4. Dörzsöljünk! A bőr gyakran azért nem tudja maradéktalanul kiválasztani a szervezetünkben ragadt mérgeket, mert eltömődtek pórusaink. Ennek sok oka lehet: az elöregedett bőrsejtek felgyűlhetnek a bőr felszínén, elzárva a pórusokat, de az ásványiolaj-alapú kozmetikumok gyakori használata, valamint a szoros, műszálas ruhák is a pórusok eltömődéséhez vezethetnek. Ez a bőrön is meglátszik: érdes, fénytelen lesz. Épp ezért érdemes hetente egyszer-kétszer ledörzsölni a bőrünket, hogy felszabadítsuk azt. Arcunkat természetes arcradírral szabadíthatjuk meg az elöregedett hámsejtektől, testünkön pedig testradírt, luffaszivacsot vagy hosszú nyelű, növényi alapanyagból készült kefét használjunk. Testradírt mi magunk is keverhetünk egy maréknyi cukorból vagy sóból, és egy-két evőkanálnyi olívaolajból. Dörzsöljük vele végig a bőrünket, majd kellemesen meleg vízzel öblítsük le.
  5. Válogassunk! Ha úgy érezzük, hogy ráfér a bőrünkre a méregtelenítés, egy ideig hanyagoljuk a megszokott kozmetikumainkat – különösen, ha egyébként testünk minden négyzetcentiméterére külön szérumot, krémet, ápolótejet használunk. Pakoljunk el mindent, egy természetes alapanyagokból készült arctisztító tej, hidratálókrém és éjszakai krém kivételével. Testápoló helyett használjunk valamilyen növényi olajat – a jó minőségű, extra szűz olívaolaj is megteszi.
  6. Pakolás a konyhából! Kenjünk az arcunkra pár kanál mézet, majd tegyünk a mézes réteg tetejére néhány uborkaszeletet. Feküdjünk le 15-20 percre. Helyezzünk az arcunkra meleg vízbe mártott, kicsavart kéztörlőt, hogy a méz, amely természetesen hidratál, a bőrünkbe zárhassa a meleg törölközőből kipárolgó nedvességet. A méz gyulladáscsökkentő hatása a méregtelenítés folyamán esetleg fellépő kellemetlen tüneteket, pattanásokat is enyhíti, míg az uborka, amely vízhajtóként ismert, segít eltüntetni a szem alatti táskákat, a vízvisszatartásból eredő duzzadtságot.
  7. Méregtelenítő fürdő! Hetente egyszer érdemes belemerülnünk egy illatos fürdőbe, hogy eltávolíthassuk bőrünkről és annak mélyebb rétegeiből a felgyülemlett mérgeket. Öntsük a következőket egy kád meleg vízbe: 1 csésze szódabikarbóna (segít semlegesíteni a méreganyagokat), 1 csésze tengeri só (szintén méregteleníti a bőrt), 5 csepp levendula illóolaj (enyhe fertőtlenítő és nyugtató hatású), 5 csepp kamillaolaj (gyulladásgátló), és 5 csepp citromfűolaj (revitalizáló). 15 percre merüljünk el a vízben, utána zuhanyozzunk le, és pihenjünk egy keveset.

A hajra is ráfér a megtisztulás

A rendszeresen használt samponok, balzsamok, hajformázók maradványai egy idő után lerakódnak a hajon. Ettől, valamint a kemény vízből kiváló vízkőtől egy idő után tartás nélkülivé fénytelenné válik. Szerencsére háziszerekkel kiválóan orvosolható mindez. Egy bögre vízben oldjunk fel egy evőkanál szódabikarbónát, és ezzel mossunk hajat. A szódabikarbóna oldja a piszkot és a zsírt, így kiválóan tisztítja a hajat. A hajmosást fejezzük be almaecetes öblítéssel – egy nagy bögre vízbe 1-2 evőkanál almaecetet tegyünk. Ez az enyhén savas kémhatású öblítő lágyítja a vizet, eltávolítja az esetleg még a hajunkban bujkáló vegyszer- és vízkőmaradványokat, és csodás fényt ad a hajnak.

Fotó: pexels