Divat

Szőrtelenítés mesterfokon: így kell valójában használni a borotvát, epilátort és társaikat

Csak néhány milliméteresek, mégis sok bosszúságot okoznak a testünk érzékenyebb területein előbújó szőrszálak. Jó előkészítéssel és megfelelő utóápolással azonban elkerülhetjük a szőrtelenítés utáni kellemetlenségeket.

Mindenkinek máshol fáj

„A bikinivonal, annak környéke és az arc területei taroznak a legérzékenyebb részek közé, de ez egyénenként változó” – mondta Ács Krisztina Pénelopé kozmetikus, szakoktató. Sokan vannak, akik például nagyon jól bírják a hónalj gyantázását, mások azonban itt csak a borotvát tudják elviselni.

„Bárhol is szőrtelenítünk, lényeges a bőr előkészítése és az azt követő ápolás” – tette hozzá a szakember. A végeredmény szempontjából az is lényeges, hogy hol milyen eszközt és anyagot választunk az undok kis szálak eltüntetéséhez.

Az arcon a csipesz a nyerő

„Aki otthon szeretne megszabadulni az arcán lévő szőrszálaktól, annak a csipesz ajánlott – tanácsolta Krisztina. – A kozmetikákban a szemöldök igazításához is ezt érdemes használni, mivel a gyanta használata megnyújthatja itt a vékony bőrt, ami hosszú távon nem tesz jót neki. Egy jó minőségű csipesszel a szálak a hagymával együtt jönnek ki, ráadásul ez az eszköz nem sérti fel a bőr fölső rétegét, így a szőrtüszőgyulladás is könnyebben elkerülhető.”

Csipesszel könnyen eltávolíthatók a bajuszrészen és az állon lévő szálak is. Fájdalom főként az első néhány alkalommal jelentkezik, de aki már hozzászokott a csipeszhez, az később egészen elviselhetőnek érzi majd ezek eltávolítását.

  • Előtte: Szemöldökcsipesz használata előtt mossuk meg bőrünket, majd fertőtlenítsük le. Előtte ne használjunk arckrémet, mert így könnyen kicsúszik a szál a csipeszből. Borotvát mindig csak nedves bőrön használjunk, a száraz bőrt könnyebben felsértheti. A szőrszálakat előzőleg puhítsuk meg szappan- vagy tusfürdőhabbal, de még jobb, ha borotválkozáshoz készült krémet használunk. Gyantázás előtt tisztítsuk meg a bőrt, szárítsuk meg, és szórjunk rá hintőport. Ezzel megakadályozhatjuk a bőr sérülését, és így a szálak is jobban beletapadnak a ragadós anyagba.
  • Utána: Szőrtelenítés után helyes ápolással megelőzhetjük a gyulladást, benövést. Amennyiben valakinél ez később mégis jelentkezik, az felgyorsíthatja a gyógyulást néhány egyszerű és olcsó praktikával. „Szőrtelenítés után alaposan tisztítsuk meg és fertőtlenítsük a területet, és mindig hidratáljuk valamilyen krémmel, hogy puhuljon a bőr – tanácsolta a kozmetikus. – Egy-két nap múlva zuhanyzásnál dörzsöljük át tengeri szivaccsal, hogy leszedjük róla az elhalt hámsejteket. Ez segít megakadályozni a szőrbenövést. A gyulladás hatékonyan kezelhető teafaolajjal vagy grapefruitmag-kivonattal. Tegyünk valamelyikből egy-egy cseppet a gyulladt szőrtüszőre, ha nagyobb területet szeretnénk kezelni, akkor keverjünk belőle a testápolónkhoz, és azt kenjük a bőrre. A gyulladás megelőzésére nagyon jó, ha szőrtelenítés után bekenjük a felületet aloe vera géllel vagy kisbabák számára gyártott popsikenőccsel.”

Tudta?

Az epilátort a rövid szálakon ajánlott használni, mert a benne lévő csipeszek csak a 2-3 milliméteres szőrt képesek megfogni és kitépni. Az ennél hosszabbakat elszakíthatja, így a hagyma a bőrben marad.

Használjunk bátran borotvát!

Idő hiányában és kényelmi szempontból sokan gyakran nyúlnak a borotva után. Vannak, akik idegenkednek ettől az eszköztől, mert még mindig makacsul tartja magát az a nézet, hogy ennek használata megerősíti a szálakat, sőt, be is sűrűsödik tőle a szőr. Ez azonban nem igaz! A sűrűsödés eleve lehetetlen, hiszen emiatt nem termelődik több szőrtüsző a bőrünkben, mindenki adott mennyiségű szőrszállal gazdálkodik.

„Inkább borotvát használjunk a krémek helyett, mivel ezek vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek lemarhatják a bőr felületét – mondta a kozmetikus szakember. – A borotva a tévhittel ellentétben nem erősíti meg a szőrt. Azért tűnik úgy, mert a már megnőtt szálaknak a kopástól elvékonyodik a végük, míg a frissen levágottaknak még vastagabb a széle, ezért borotválás után jobban érezhetőek. Később azonban ezek is elkopnak. A pihéket azonban megerősítheti, de ahol gyakran használjuk a borotvát, például a lábon és a hónaljon, ott nem jellemzőek ezek.”

Gyantát csak száraz bőrre

A szőrtelenítő tapaszok azoknak ajánlottak, akiknek gyengébb szőrük van, az erőset ugyanis nem mindig szedik ki, van, hogy csak elszakítják azt. A gyanta híveinek az egyfejes gyantázógép ajánlott, ami bekapcsolva a kellő hőmérsékletűre melegíti fel a benne lévő anyagot. „Gyantázásnál lényeges a bőr előkészítése – hívta fel a figyelmet Ács Krisztina Pénelopé. – A megtisztított bőr semmiképpen ne legyen nedves, sőt, ajánlott behintőporozni a szőrtelenítés megkezdése előtt, hogy jobban a gyantába tapadjanak a szálak. Így biztosan kiszedi azokat, és a bőrt sem sérti fel.”

Fotó: shutterstock