Divat Egészség

Hogyan válasszunk melltartót? Okosan kerüljük el a négy mell effektust

Ruhatárunk elengedhetetlen darabja a melltartó. Sokan csak arra figyelnek, hogy jó színe legyen, vagy elég szexi. Két szakértőt is megkérdeztünk!

A jó melltartó elsősorban körben tart, nem pedig a vállpántra nehezedik minden súly. A hátrésznek vízszintesen kell végigfutni a hátunkon. Nem csúszhat fel, így egy kicsit alulról is támaszt. Ha mégis felcsúszik, akkor túl bő, ezért kisebb körméretet kell választanunk, és nagyobb kosarat! Pl. 90 B helyett 85 C-t vagy 80 D-t.

Gyakori hibák

  • Túl kicsi a körméret: így bevág a melltartó, kényelmetlen lesz, és hurkát csinál a hátunkon, illetve a hátsó pánt nagyon felugrik.
  • Túl kicsi kosárméret: ez a tipikus 4 mell effektus, amikor a túl kicsi kosár félbevágja a mellünket, és úgy nézünk ki a ruha alatt, mintha dupla mellünk lenne egy-egy kosárban.
  • Túl nagy kosárméret: ilyenkor a kosár eláll, nem fekszik fel szépen a mellünkre, és csúnyán mutat a ruha alatt, ráadásul a pánt is csúszkál emiatt.
  • Általános probléma a kosárméret növelése helyett a körméret növelése, ami rossz méretű melltartóhoz vezet.

Kamasz lányoknak

„Amikor a lányoknak elkezd növekedni a keblük, akkor van szükség az első melltartó megvásárlására. A legfontosabb szempont, hogy minél kényelmesebb legyen, legjobb ilyenkor a sportmelltartó. Ha azonban már kamaszkorban nagy mellei vannak valakinek, nagyon fontos az alátámasztás, például merevítős melltartóval. Az nagyon fontos, hogy olyan darabot kell választani, ami kényelmes, nem nyom sehol” – mondta dr. Lengyel Mária szülész-nőgyógyász.

Kinek jó a topfazon?

Az úgynevezett one size melltartók maximum B vagy C kosárig tudnak megfelelő tartást biztosítani, e felett már csak az anyag önmagában nem képes erre. A topként hordható sportmelltartók például L-es méretig kaphatóak, de ezek speciális anyagból, megerősített hát- és keresztpánt kiképzéssel készültek.

A melltartóvásárlás 5 szabálya

1. Bátran kérjük és fogadjuk meg a fehérnemű eladó tanácsait. Egy jó szaküzletben az eladókat folyamatosan tréningezik, hogy a megfelelő tanácsokkal tudják ellátni a vásárlókat.
2. „Érdemes több méretet felpróbálni, mert a különböző fazonok nem biztos, hogy ugyanabban a méretben állnak tökéletesen.”
3. „Helyes méret meghatározása: Egy mérőszalag segítségével először mérjük körbe a testünket a mellünk alatt, szorosan
vezetve a centimétert, hátul is vízszintesen fusson a hátunkon. Ezt kerekítsük öttel oszthatóra: ez lesz a melltartó körméretünk. Pl. 78 cm-t ha mérünk, akkor 80-as. Ezután mérjük meg a mellcsúcson (a mell legerősebb pontján) körben a mellbőségünket. Ebből vonjuk le az előzőleg mért mell alatti értéket. A kettő különbsége adja meg, hogy milyen kosárméretre van szükségünk. Ha ez 12 cm vagy annál kevesebb, akkor ’A’ kosárra, ha 13-14 cm a különbség, akkor ’B’ kosárra, ha 15-16 cm, akkor ’C’ kosárra és így tovább, 2 cm-enként ugorva.”
4. „A próba során a pántokat és csatokat megfelelően be kell állítani, ha nem vagyunk biztosak benne hogy mi a legjobb, ilyenkor is érdemes az eladó tanácsát kérni.”
5. „Ahhoz, hogy tudjuk, a mellrész illeszkedik-e a mellhez, mozogjunk: hajoljunk előre, és nézzük meg, hogy elmozdul-e a mellünk. Ha igen, másik méretet kell választanunk. Emeljük fel a kezünket, és nézzük meg, hogy a melltartó a helyén marad-e. Ha a melltartó feljebb csúszik, nem felel meg a mell alatti körméretünknek.”

Áldott állapotban…

„A terhesség ideje alatt szinte napról napra növekszik a mell. Ilyenkor ajánlott a kimondottan kismamáknak kifejlesztett modelleket hordani, mert azok különösen jó alátámasztást nyújtanak, mivel dupla varrással vannak ellátva. A legtöbbnek ráadásul a körmérete is több fokozatban állítható, és a vállpántja is vasagabb, hogy semmiképp ne vágjanak be” – mondta a doktornő.

Sportoláshoz

Mivel minden nő különböző, és ahány mell, annyi forma és méret, nincs egy univerzális melltartó, amely mindenre meg-oldást nyújt számunkra. Érdemesebb mindig az adott célnak legjobban megfelelő tartást biztosító melltartót választani, az éppen aktuális méretben.

Sportoláshoz még a legkisebb mérettel rendelkezők számára is ajánlott a sportmelltartó viselése, ezek is többfajta erősségben léteznek, így kiválaszthatjuk az éppen űzött sportág intenzitásának megfelelőt.

fotó: shutterstock