Egészség

Megváltozott a formája, színe, vagy megnőtt? Vizsgáljuk rendszeresen az anyajegyeinket!

Ne vegyük félvállról azt sem, ha csak egy újabb pötty tűnt fel a meglévő anyajegyek mellett. Az életünk múlhat azon, mennyire figyeljük, vagy inkább ellenőriztetjük őket a bőrgyógyásszal.

Ahogy közeledik a nyár, egyre kevesebbet takarnak a ruháink a testünkből, és egyre szembeötlőbbek lesznek az anyajegyeink. De elsősorban nem esztétikai okból fontos figyelmet fordítanunk rájuk és alaposan átnézetni őket, hanem mert az ártalmatlannak tűnő foltokból súlyos probléma, rosszindulató daganat, melanoma alakulhat ki.

Mi is ez pontosan?

Az anyajegyek a bőr festéksejtjeiből, a melanocitákból alakulnak ki, gyakran az UV-sugárzás hatására. A bőrünket érő UV-sugárzás miatt a pigmenttermelő sejtek szaporodni kezdenek, és egyre több anyajegy alakulhat ki. (Ez hormonális változások, például terhesség, kamaszkor alatt is fokozódhat.) A melanoma a pigmenttermelő sejtekből kiinduló rosszindulatú bőrdaganat, amely általában már meglévő anyajegyekből alakul ki káros UV-sugárzás vagy sérülés hatására.

Veszélyeztetettebb az, akinek:

  • sok anyajegye van (50-100 körül vagy annál több),
  • ezek között több atípusos (szabálytalan alakú, szélű, nem egységes) is található,
  • világos a bőrtípusa, szőke vagy vörös a haja, szeplős a bőre,
  • gyakran leég, vagy a múltban sokszor leégett,
  • nagy UV-terhelés éri: sokat van napon, gyakran szoláriumozik.

Fontos még tudni, hogy nagy szerepe lehet a genetikának, ezért akinek előfordult már a családjában melanoma, annak sokkal jobban oda kell figyelnie az anyajegyeire.

Fontos a korai felismerés

Az anyajegyek változását figyelni kell, hogy észrevehessük, ha valami „nem stimmel” velük kapcsolatban, és mielőbb orvoshoz tudjunk fordulni. A melanoma terjedhet „szélességében”, de függőlegesen is – és ha mélyen a bőrbe hatol, akkor áttétet képezhet a nyirok- és vérereken át. Épp ezért minél felületesebb a melanoma, annál nagyobb a gyógyulás esélye. A korai felismerés rendkívül fontos: minél hamarabb észlelik, annál nagyobb az esélye annak, hogy még az áttétképződés előtt el lehessen távolítani. Ehhez segítség lehet saját magunk figyelése, az önvizsgálat (illetve a családtagjaink, szeretteink bőrének átvizsgálása), de emellett a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés elengedhetetlen.

Szakértő szemmel

A szabad szemmel végzett ellenőrzésen felül a bőrgyógyász egy speciális eszközzel, a dermatoszkóppal is átvizsgálja a bőrt. Ez egy nagyítóval és LED-világítással ellátott mikrokamera, amely akár százhússzoros nagyítással tud képet készíteni a bőr mélyebb rétegeiről is, amelyek szabad szemmel már nem láthatók. A teljes testtérképes szűrés során az anyajegyekről fotódokumentáció is készül, így könnyen nyomon követhető a változásuk a rendszeres ellenőrzések során. Ha a bőrgyógyász úgy ítéli meg egy anyajegy esetén, hogy melanomáról lehet szó, az anyajegyet sebészeti úton ki kell metszeni, majd szövettani vizsgálatnak alávetni. Ha a melanoma nem képezett áttétet, a gyógyulási arány jó, csaknem 100 százalékos – ez alapján teljességgel érthető, miért olyan fontos, hogy rendszeresen vizsgálja meg bőrgyógyász az anyajegyeinket.

A nyár elején és végén alaposabban

Az önellenőrzést optimális két-három havonta elvégezni, és ha valami gyanúsat észlelünk, mielőbb bőrgyógyászhoz fordulni – az anyajegyeket illetően tényleg megéri figyelmesnek és óvatosnak lenni. Aki a fent említett magas rizikófaktorú csoportba tartozik annak 6-8 havonta szükséges lehet a bőrgyógyász szakorvos által végzett ellenőrzés, ahogy például várandósság idején is (a hormonális változások hatása miatt) a féléves gyakoriság ajánlott. Egyébként az évente egy bőrgyógyászati anyajegyszűrés javasolt mindenkinek.
Ugyan a  melanoma megjelenése nem évszakhoz között, bármikor jelentkezhet, jó lehet nyár elején, majd végén, kora ősszel egy alaposabb ellenőrzés, hiszen a nyár a fokozott UV-terhelés időszaka.

Mi lehet gyanús?

Létezik egy jó útmutató arra vonatkozóan, mire figyeljünk az anyajegyeinket illetően, ez az ABCDE-szabály.

A – aszimmetria: A nem kerek vagy ovális alakú, szabálytalan anyajegyek kiemelt figyelmet igényelnek.

B – szélek (border): A szaggatott, egyenetlen szélű anyajegyek gyanúsak lehetnek.

C – szín (color): A jóindulatú anyajegyek többsége egységes színű. Ha világosabb vagy sötétebb foltok jelennek meg az anyajegyben, forduljunk orvoshoz.

D – diaméter, átmérő: A nagy (6 mm feletti), illetve a növekvő anyajegyek esetén rendszeres bőrgyógyászati kontroll szükséges.

E – változás (evolution): Figyeljünk az anyajegy vastagságának, méretének, színének változására, és a változásról számoljunk be a bőrgyógyásznak.

Természetesen a sérült vagy bármilyen okból vérző anyajegy esetén is azonnal orvoshoz kell fordulni!

Szöveg: Rózsa Ágnes
Fotó: Getty images

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete