Egészség

Fokozatosan készítse fel a bőrt a napozásra: más kell a vízpartra és más krém a városnézéshez

Alig várjuk már, hogy a napon sütkérezhessünk, vagy a strandon hűsölhessünk? Nem lehet tovább halogatni a naptej(ek) beszerzését sem, ha biztonságban akarjuk tudni a bőrünket.

Egy új szandál vagy bikini, napszemüveg a tavaly eltörött pótlására, esetleg egy csinos kalap vagy strandkendő – jó, ha már most hangolódunk a nyárra és a vakációra a szükséges dolgok megvásárlásával. Egy dolog azonban egészen biztosan nem tűr halasztást: hogy feltöltsük a fényvédőkészletünket. Nem ér rá majd csak a nyaralásra venni egyetlen flakon naptejet, hiszen ha nem ülünk egész nyáron a lakásban, és ha nem is strandolunk, de sétálunk, kirándulunk, a kertben dolgozunk, vagy a teraszon üldögélünk, akkor bizony óvni kell a bőrünket az UV-sugárzás káros hatásaitól. Különben jóval nagyobb eséllyel alakulnak ki idő előtt a ráncaink, pigmentfoltjaink, és a melanoma, azaz az anyajegyek rosszindulatú elváltozásának kockázata is jelentősen megnő. Megmutatjuk, mire figyeljünk a fényvédők vásárlásánál.

Óvjuk a bőrünket mindennap!

Tavasztól őszig az lenne az ideális, ha nappalra az arcunkat speciális, arcra való, az SPF50 fényvédő faktoron (UVA- és UVB-szűrőn) kívül a bőrünket hidratáló és ápoló összetevőket tartalmazó arckrémet használnánk.
Ha jól felszívódó, könnyű állagú terméket választunk, akár a nappali krémet is kiválthatjuk vele. Vagy az alapozónkat cserélhetjük le színezett, SPF50-es verzióra.

Ha szeretünk strandolni

Aki alig várja már, hogy a kerti medencében vagy a vízparton hűsölhessen, annak tartós, vízálló napozóra van szüksége. A krémes vagy tejes állagú, testesebb termékekkel nem hibázhatunk, de a kimondottan vízálló, akár vizes bőrre fújható permetek is jól jöhetnek. Jó ötlet lehet vízálló sticket vagy stiftet is beszerezni, hogy a legkönnyebben leégő területeket, az orrot, a füleket, a vállcsúcsot vagy a dekoltázst is biztonságban tudhassuk.

Izzasztó programokhoz

Akár sportolásban, akár a kerti munkákban szoktunk megizzadni, jó, ha olyan naptejet választunk, ami izzadság- és dörzsölésálló, ráadásul könnyű, nem zsíros állagú, nem kenődik el. Aki nagyon izzadós, az krém és tej helyett válasszon folyékony fluidot vagy próbálja ki a spray kiszerelést.

Érzékeny típusoknak

Világos, szeplős, hamar leégő, hétköznapi helyzetekben is gyakran kipiruló, könnyen irritálódó bőrre nyárra speciális védelem kötelező. Válasszunk magas faktorszámú, kimondottan érzékeny bőrre kifejlesztett, lehetőleg illatanyagmentes, az irritáció esélyét minimálisra csökkentő sensitive naptejet. Lehet bármilyen állagú, a lényeg, hogy megtisztított bőrre vigyük fel, legalább 15-20 perccel azelőtt, hogy napra mennénk.

Ha gyerek is van

Akkor bizony kimondottan az ő korosztályának való fényvédőt kell beszerezni. Az egész kicsi babákat egyáltalán ne napoztassuk, a nagyobbacskák, totyogók bőrét magas faktorszámú, fizikai védelmet adó fényvédővel óvjuk. Figyeljük a flakonon, hány éves kortól javasolt az adott termék. Ha épp nincs más kéznél, csak felnőtt naptej, egy-egy alkalommal az is sokkal jobb a semminél (meg persze igyekezzünk árnyékban tartani a kicsit, és sapkát, pólót adni rá), de hosszabb távon ne alkalmazzuk. A gyerekek érzékeny bőrére a számukra felesleges összetevőktől mentes, kímélő összetételű, bőrgyógyászatilag tesztelt, magas fokú védelmet adó terméket használjunk, ez nagyon fontos.

A mennyiség a lényeg

A flakonon jelölt SPF, azaz Sun Protection Factor, fényvédő faktor azt jelzi, hányszor több időt tölthetünk a napon leégés nélkül ahhoz képest, amilyen gyorsan fényvédő nélkül leégne a bőrünk. Vigyázat, ez a déli órákban, erős UV-sugárzásnál akár 10 perc alatt is megtörténhet! A termékek azonban csak akkor tudják biztosítani az ígért fényvédelmet, ha megfelelően vastag rétegben visszük fel őket a bőrre. Szóval, egészen biztosan nem lesz elég az egész családnak egyetlen tubus fényvédő egész nyárra. A  javasolt mennyiség testtájanként egy teáskanálnyi, kétóránként újrakenve.

Jó még a tavalyi?

Van még a tubus alján, vagy épp szinte az egész flakonnal megmaradt tavalyról a fényvédő – mi legyen vele?

Dobjuk ki, ha:

✘ Megváltozott, furcsa, kellemetlen az illata, állaga, nem jó érzés használni.

✘ A flakon belseje homokkal, földdel vagy bármi mással szennyezett, és a termékbe is juthatott, jutott belőle.

✘ Tudjuk, hogy kinn volt hagyva a flakon tűző napon, forró autóban.

✘ Tavasszal vagy nyár elején lett felbontva, és már alig van valamennyi belőle.

Körültekintően használhatjuk még, ha:

✔ A nyár végén vásároltuk, és alig vittük magunkkal a strandra, a partra.

✔ Emellett változatlan az illata, állaga, színe, és száraz, hűvös helyen, tökéletesen lezárva tároltuk.

✔ Az alkar belső felén végzett bőrpróba után semmilyen kellemetlen tünetet nem tapasztaltunk.

Fotó: Adobestock