Egészség Riportok

Bronzdiéta: szolárium helyett túróval és répával készülhet fel a nyári barnaságra

Ha napozni készülünk, nem árt tudni, hogy nemcsak külsőleg, fényvédőkkel, de diétával is felkészíthetjük a testünket a nyár egyik legnagyobb ajándékára, a melengető napsugárra.

Pirosat, sárgát, narancssárgát a gyönyörű színért

Ha barnulni akarunk, együnk sárga, piros vagy narancssárga zöldséget, gyümölcsöt. A bronzdiéta legfontosabb összetevői ugyanis azok az ételek, amelyek a melanin és a karotinoidok termelődését segítik elő. Ez a két anyag közvetlenül is felelős a bőrszínért, és az ételek, amik a legnagyobb mennyiségben tartalmazzák, élénk színükkel árulkodnak erről. Ha elegendő mennyiséghez jutunk belőlük, a felesleges karotinoidok elraktározódnak a bőr alatti zsírszövetekben, és kellemes, ragyogó bronzos színeződést okoznak. A sárgarépa, barack, sárgabarack és paradicsom mellett a görög- és a sárgadinnye, valamint
a spenót és az olívaolaj is kiváló forrásai.

Jobb, mint a szolárium!

Ne irigyeljük azokat, akik rendszeresen szoláriumoznak. Ha bronz bőrre vágyunk, inkább együnk olyan zöldségeket, gyümölcsöket, amelyektől szoláriumsárga helyett természetes barna színt szerezhetünk a napon.

Recept: bronzosítóolaj házilag

Aki ilyen olajakat használ, hívta fel a figyelmünket dr. Harmos Ferenc bőrgyógyász, az először a fényvédő napkrémet kenje fel, majd 15 perc múlva a bronzolajat, így biztosan védve lesz a káros sugárzásoktól.

Keverjünk össze szezámolajat olíva- és dióolajjal. Ha tudunk szerezni, érdemes lenolajat is cseppenteni hozzá. Nem drága, de nagyon jó hatással van a bőrre. Áztassunk bele fele-fele arányban reszelt sárgarépát és körömvirágszirmot (utóbbi gyógynövényboltokban beszerezhető), és hagyjuk egy hétig érni. A színe gyönyörű erős sötétsárga lesz, onnan tudjuk, hogy készen van. Szűrjük le, és sötét helyen vagy sötét üvegben tároljuk. Vékonyan kenjük be magunkat vele, csodás egyenletes barna színünk lesz tőle.

Tudta?

A paradicsom napégés ellen is jó. Egy közelmúltban végzett kutatással sikerült bizonyítani, hogy a rendszeres paradicsomozás serkenti a bőrben található prokollagének mennyiségét, amelyek az UV-sugaraktól védik a bőrt.

A kutatók szerint, aki éveken át rendszeresen eszik paradicsomot, annak bőre nemcsak jóval ellenállóbb, de fiatalosabb is. A zöldség ugyanis lassítja a bőr öregedését.

Óvatosan a házi szerekkel!

Az interneten sok házilag elkészíthető napozószer receptjét találhatjuk. Többségük a bennük lévő fizikai fényvédő szerek miatt védenek a káros sugárzástól. Dr. Harmos Ferenc szerint hosszabb napon tartózkodás esetén biztonságosabbak a klinikailag bevizsgált, pontosan meghatározott tulajdonságokkal rendelkező szerek használata. Törülközés után mindig kenjük be magunkat újra, mert a dörzsöléstől még a vízálló napvédők hatása is csökken.

Fontos!

Szakértőnk, dr. Harmos Ferenc arra figyelmeztetett, hogy a diéta hasznos a bőr nyárra való felkészítésekor, de önmagában semmiképpen nem elegendő ahhoz, hogy fényvédő nélkül kimehessünk a napra.

Napkiütés és pigmentfoltok ellen mandarinolaj

A megfelelő ételek és vitaminok bevitelét már egy héttel a tervezett nyaralás előtt célszerű elkezdeni. Ha már nyaralunk, akkor a strandra indulás előtt igyunk meg egy pohár narancslevet, amibe 4-5 csepp 100 százalékos mandarin illóolajat cseppentünk. Ez állítólag mind a napégés, mind a bőrön kialakuló kiütések és pigmentfoltok ellen is hatásos.

E-vitamin, a szabad gyökök ellen

Az a baj az E-vitaminnal, hogy csak nagyon rövid ideig raktározódik a szervezetben, ezért folyamatosan pótolni kell. Érdemes, mert ez a vitamin sejthártyavédő hatása miatt szuper öregedésgátló. Emellett antioxidáns, a szabad gyököket megkötve gátolja azok károsító hatását. Természetes módon a növényi olajokból, a gabonacsírákból és pelyhekből, olajos magvakból és az édeskrumpliból tehetünk rá szert, de sok van belőle a májban, tojásban és a húsfélékben is.

Túrós süti a gyorsabb eredményért

A túróban található tirozin és kalcium abban is segítenek, hogy gyorsabban lebarnuljunk, miközben a bőrünk egészséges marad. A tirozin egyébként kedélyjavító hatásáról is ismert, és egyik legfőbb természetes forrása a pulykahús. Ezen kívül nagy mennyiség van belőle a banánban és a spenótban is. A tejtermékek, de különösen a sovány, lágy fehérsajtok és az édes és sós túróféleségek jó kalcium- és tirozinforrások.

Vakációmenü egy napra

Reggeli: Narancslé 5 csepp tiszta mandarinolajjal, 1 tálka cukrozatlan müzli, aszalt gyümölcsökkel, joghurttal

Tízórai: Mozzarella paradicsommal, bazsalikommal, fél liter ásványvíz ciromkarikával

Ebéd: Grillezett pulykamell fetás görögsalátával, házilag készített krémtúró gyümölcsökkel

Uzsonna: Jégbehűtött dinnyesaláta

Vacsora: Csirkemájas-cukkinis tészta

Fotó: Shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete