Konyha

Csonthéjasban az energia: erősítse immunrendszerét vitaminokban gazdag magokkal – íme a legjobbak

A diófélék nem csak a süteményt teszik finomabbá. Ropogtassuk őket minél gyakrabban magukban vagy salátában, mert vitaminokkal és egészséges zsírsavakkal is feltöltik a szervezetünket.

Dió
Többféle B-­vitamin van benne, és különösen gazdag omega-3 zsírsavakban. Sok fehérjét tartalmaz, ezért nagyon fontos lehet azoknak, akik nem esznek húst. A szellemi teljesítményünkre is kedvező hatással van.

Mogyoró
Omega-3 és -6 esszenciáliszsírsav-tartalmáról híres. Számottevő mennyiségű C-, B1-, B2-vitamin és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne. Az energiát adó diákcsemegék fontos hozzávalója. Belső héját úgy tudjuk eltávolítani, ha 10 percig pirítjuk, majd konyhai papírtörlővel megdörzsöljük.

Fenyőmag
A pineafenyő magja a mediterrán konyha egyik kedvence, a Közel-Keleten pedig húsos vagy rizses ételekbe is teszik. Vajas, krémes ízű. Darálva a bazsalikomos, fűszeres pesztó mártás egyik alapanyaga. Mivel a fenyőmagot kézzel kell szüretelni és kifejteni a héjából, nagyon drága, de érdemes néha beiktatni az étrendünkbe, mert rendkívül gazdag vasban és E-vitaminban.

Mandula
A bőrünknek és a hajunknak is jót tesz, mert sok benne az E-vitamin és a szelén. Magnéziumtartalma az idegrendszer működését támogatja. Belső, barna héjától forrázással szabadíthatjuk meg. Torták, sütemények dísze, hasábokra vágva salátákba, rizottóba, keleti ételekbe keverhetjük.

Kérdezzünk!

Senkit ne kínáljunk diófélét tartalmazó étellel mindaddig, amíg nem tudjuk, hogy érzékeny-e rájuk! Ugyanis minden olajos mag előidézhet allergiás reakciót, amely életveszélyes is lehet.

Paradió vagy brazildió
A Dél-Amerikából érkezett csonthéjassal érdemes magkeverékeket gazdagítani. Kiemelkedően magas szeléntartalma az idegrendszert támogatja, és javíthatja a szellemi teljesítményt, a hangulatunkat. A pajzsmirigy működését is kedvezően befolyásolhatja.

Pekándió
Az észak-amerikai hikorifa termése. Szinte elolvad a szájban, finom, édeskés, mogyorós az íze. Kevesebb benne a csersav, mint a dióban. Javíthat a koleszterinszinten és a vérkeringésen. Süteményekbe, salátákba, tésztás ételekbe keverhetjük. Hűtőben kell tartani, mert hamar avasodik – darálva fagyaszthatjuk is.

Kesudió
Az Indiában és Brazíliában növekvő kesualmafa termése. Enyhén édeskés ízű, nagyon puha. Jót tesz a bőrnek, a hajnak, a csontoknak, a koleszterinszintnek, védhet az epekővel szemben. Az ázsiai konyhában hús- és halételeket is gazdagítanak vele.

Makadámdió
Krémfehér, gömbölyű, krémes állagú, édeskés, a diók királyának is nevezik, bár formája inkább a mogyoróéra emlékeztet. Foszfor-, kalcium-, mangán- és magnéziumtartalma hozzájárul a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez. Szeletelve süteménybe, fagylaltba tehetjük.

Pisztácia
Az olaszok egyik kedvenc dióféléjében lévő kálium és más nyomelemek a vércukorszint és a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Magas vastartalmával segítheti a vérszegénységgel küzdőket. Ha ledaráljuk, inkább a hűtőben tároljuk, le is fagyaszthatjuk. Az édességek, fagylaltok mellett darabolva pogácsába, kenyérbe is belesüthetjük.

Kakukktojás: földimogyoró

Neve ellenére nem a mogyoróval, hanem inkább a borsóval, a babbal rokon. A B-vitaminok, a C-, E- és K-vitamin remek forrása, és több ásványi anyag, például kálium, kalcium, magnézium vagy szelén is van benne. Fitoszteroltartalmának gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak, a benne lévő lutein pedig a szem védelmezője.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete