Konyha

Egyetlen saláta sem lehet unalmas: így készül az eredeti kanadai Ezersziget- és Cézár-salátaöntet

Hol van már az az idő, amikor a tojásos galuskához csak ecetes-cukros lében úszó fejes salátát tálalhattunk? Ettől ma már sokkal izgalmasabb, más nemzetek konyhájából érkező dresszingeket is kipróbálhatunk.

Nem csak savanyúság

A hagyományos fejes saláta mellett ma már sokszor kínai kel, rukkola, radicchio, római saláta, lollo rosso, vagyis tépősaláta kerül az asztalra. De egy finom előételhez szinte bármilyen zöldségeket vegyíthetünk: a cukkini, a szárzeller, a zöldbab, a padlizsán, a zeller, a lencse, a póréhagyma, a spenót, a spárga is kiváló alapanyag. Ha laktató, főételnek is beillő variánsra vágyunk, tehetünk bele sonkát, virslit, sajtot, tésztát, tojást, szardellát, szardíniát, tonhalat, különleges alkalmakkor akár garnélarákot is. Öntetből pedig legalább annyiféle van, ahány salátarecept. Kezdetnek a francia gasztronómiából tanultuk el az olajos-ecetes vinaigrette receptjét, amely aztán számos más dresszing alapja lett.

Olaj, méz, mustár, ecet

Az öntet nemcsak ízt ad, hanem a saláta karakterét is befolyásolja. Más stílusú és sűrűségű mártással egészen eltérő ételeket kreálhatunk. Lehet édes, könnyű vagy laktató, gyümölcsös vagy pikánsan sós, ecetes és csípős is. Majonézzel dúsabb, zsírosabb, joghurttal soványabb az állaga. A fűszerezés is sok mindent eldönt. Az ecetet helyettesíthetjük citrommal, ettől gyümölcsösebb aromájú lesz. Az öntetek nagy részébe érdemes változatos erősségű mustárt vagy mézet adagolni. Az olívaolaj szinte kötelező alkotóelem. A napraforgó- és a szőlőmag­olaj lágyabb, a tökmagolaj karakteresebb ízt ad a mártásunknak.

Saját kezűleg kikeverve

A legtöbb klasszikus dresszinget magunk is összedobhatjuk, de a boltokban előre elkészített, azonnal felhasználható öntetek is kaphatók, amelyekkel időt spórolhatunk. Lássuk, mi rejlik az egyes elnevezések mögött!

  • Vinaigrette: Hozzávalói: 3 evőkanál fehérborecet (vagy citromlé), 6 evőkanál extra szűz olívaolaj,
    2 teáskanál csípős mustár, 1 teáskanál méz, só és bors. Ha ezeket mind jól összekeverjük, és üvegbe zárjuk, az öntet napokig eláll hűtés nélkül is. Grép­frútlével is finom, és minden zöldsalátára kiváló.
  • Mézes-mustáros: 1 evőkanál mézet, 2 teáskanál dijoni csípős mustárt és 2 evőkanál olívaolajat összekeverünk, ízlés szerinti mennyiségű fokhagymával és balzsamecettel tesszük még izgalmasabbá.
  • Ezersziget: A kanadai–amerikai határon található Ezer szigetről kapta a nevét. Mint az amerikai mártások legtöbbje, ez is majonéz alapú, narancsos színét pedig a hozzákevert ketchupnak köszönheti. Tehetünk bele apróra vágott csemege uborkát, lila hagymát, fokhagymát, tejfölt, borsot, petrezselymet, snidlinget is. Húsos salátákhoz a legjobb.
  • Kapros-joghurtos: A legjobb nyári saláták üdítő dresszingje. Görög joghurtból, sok kaporból, néhány gerezd fokhagymából keverhetjük ki, és uborkás, paradicsomos, zöldpaprikás, bolgár vagy görög jellegű salátatálakhoz használhatjuk.
  • Kínai: 2 citrom levét elkeverjük 6 evőkanál szójaszósszal, 1 csapott evőkanál porcukorral, csipetnyi sóval és 1 kávéskanál őrölt gyömbérrel. Hámozott, felkockázott uborkára, paradicsomra kanalazhatjuk.
  • Cézár-saláta: Ropogós római salátából, paradicsomból, feldarabolt sült csirkehúsból és pirított kenyérkockákból (krutonból) készül. Öntetét 1 dl olajból, kevés dijoni mustárból, citromléből, fokhagymából, néhány csepp Worcester- szószból és nyers tojássárgájából turmixolhatjuk össze.
  • Olasz: 2 dl paradicsomlevet összerázunk fél deci száraz vörösborral, kevés friss, aprított tárkonnyal, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, sóval és borssal. Üvegbe zárva néhány napig érlelhetjük a hűtőben.
  • Remoulade: Francia eredetű különlegesség. A tejföllel vegyített majonézbe ecetes paprikát, esetleg kapribogyót aprítunk, dijoni mustárral, fokhagymával, citromlével, petrezselyemmel fűszerezzük. Halak, húsok mellé mártásként, vagy zöldségekhez salátaöntetként kínáljuk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete