Konyha

A lusta lord hagyatéka: a legfinomabb szendvicsreceptek a világ minden tájáról

Amikor nincs időnk főtt ételt enni, zsemlére, kenyérre pakoljuk, amit csak a hűtőben találunk. A világ minden táján így tesznek a gyorsan elkészíthető falatokra vágyók: kóstoljuk meg a különlegességeiket!

Franciaország klasszikusa: Croque Monsieur

Elsőre egyszerű sonkás-sajtos melegszendvicsnek tűnik, de a lényeg itt is a részletekben rejlik. A Croque Monsieur-höz használt toastkenyeret megpirítják, megkenik előre elkészített besamellel, egy kis csípős mustárral, rátesznek 1-2 szelet sonkát, és megszórják reszelt sajttal. Ezután ráhelyezik a másik szelet pirított kenyeret, újra megkenik besamellel, megszórják reszelt sajttal, és ezt előmelegített sütőben néhány perc alatt rápirítják. Párja, a Croque Madame paradicsompürével, olykor szardíniával készül, rendszerint tükörtojással a tetején.

Amerikai óriások: Reuben, BLT

Az amerikai konyhára jellemzőek a hatalmas adagok, így van ez a szendvicsekkel is. A Reubent, akárcsak a legtöbb amerikai ételt, bevándorlók terjesztették el. A szinte megfoghatatlanul nagy, olykor többemeletes szendvics rozskenyérszeletek közé halmozott, hajszálvékonyra vágott, sok szelet marhaszegyből vagy marhasonkából, savanyú káposztából, félkemény gouda vagy trappista sajtból készül, megpirítva, Ezersziget öntettel meglocsolva. A BLT, avagy szalonna, saláta, paradicsom a hozzávalóiról kapta a nevét: ezeknek az angol neve bacon, lettuce, tomato – innen ered a betűszó. A vajjal vagy majonézzel megkent pirított kenyérszeletek közé salátaleveleket, megpirított bacon szalonnát és paradicsomot teszünk.

Változatok Olaszországból: Piadina, Bruschetta, Tramezzini

  • Emilia Romagna terméke a piadina nevű, zsírral készült lepénykenyér. A klasszikus változatot könnyen olvadó sajttal, mozzarellával, sonkával, friss vagy aszalt paradicsommal, rukkolával, bazsalikommal töltik meg, de sokféle változata létezik. Zsírtartalma miatt akkor sem keményedik meg, ha kihűl, és tepsiben, serpenyőben újramelegítve is finom.
  • A bruschettához meg kell pirítanunk az olívaolajjal megkent kenyérszeleteket, majd összevágott paradicsomot, hagymát, bazsalikomot halmozunk rá, és sütőben megsütjük. Remek meleg előétel.
  • A tramezzini puha, héj nélküli toastkenyér változatos töltelékkel: kerülhet bele tonhal, főtt tojás, szalámi, sonka, saláták, paradicsom. Miután elkészült, félbevágják, háromszögletű formában tálalják.

Észak kincsei: Smørrebrød, Welsh Rarebit

Dánia híres szendvicsének neve vajas kenyeret jelent. Norvégiában, Svédországban is hagyományos étel. Az alapja valóban vajjal megkent sötétbarna rozskenyér, amelyre sonkaféleségeket, szalámit, húsokat, halakat (lazacot, heringet, füstölt makrélát), vékonyra szeletelt, csíkokra vágott vagy reszelt zöldségeket (csemege vagy ecetes uborkát, hagymát, káposztát, paradicsomot, olajbogyót, lila hagymát), tojást vagy akár gyümölcsöket (narancsot, citromot, mangót) halmoznak, és sokszor koronázzák meg majonézzel. Minden változat megengedhető. Wales híres szendvicséhez, a Welsh Rarebithez vajat olvasztanak, sört kevernek bele, majd reszelt sajttal és tojással sűrítik a masszát. A sűrűre főzött mártást pirított, vajazott kenyérszeletekre öntve tálalják.

A lusta lord hagyatéka

A szendvics mai formájában a 19. ­században jött divatba mint angol gasztronómiai találmány. John Montague, Sandwich negyedik grófja szenvedélyes kártyás volt, és még az étkezés idejére sem akart felállni a kártyaasztaltól. Ezért inasa kenyérszeletek közé tette a húst, hogy gazdája kés és villa nélkül is falatozhasson.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete