Egészség Riportok

A monitor előtt dolgozók rémálma a szemfáradtság: mit tehetünk ellene?

A modern világban, amikor mindenki napi sok-sok órát tölt képernyők, villódzó fények előtt, szinte kivétel nélkül tapasztaltjuk a kellemetlen tüneteket: száraz, viszket, ég a szemünk, életlenebb lesz a látásunk. Ne hagyjuk annyiban!

Az embert nem arra tervezték, hogy naponta nyolc-tíz órában egy íróasztalnál üljön, és nem is arra, hogy folyamatosan egyetlen pontra, a monitorra vagy a telefon képernyőjére koncentráljon. Az egyre inkább online jelenlét felé tolódó élet azonban gyakran erre kényszerít bennünket, ami bizony a szemünk egészségének sem tesz jót. Dr. Árvay Anita, a Sasszemklinika vezető főorvosa szerint igenis nap mint nap figyelnünk kellene arra, hogy a szemünk eleget pihenjen.

Képernyőzés közben elfelejtünk pislogni

„A munkahelyek nagy részén szinte állandó monitorhasználat van, ami azért káros, mert megterheli a szemlencsét mozgató izmokat a folyamatos közelre nézés, s ez szemfáradtsághoz vezet – kezdi dr. Árvay Anita. – A  Covid után, ami alatt az egész világ az online térbe költözött, a rengeteg monitornézés miatt még gyakoribb probléma lett a szem fáradtsága. A szemlencsét mozgató izmoknak rendkívül megterhelő, ha folyamatosan egy pontra fókuszálnak. Amikor egy nap 8-10 órát monitor előtt vagyunk, észlelhetjük is, hogy utána távolra rosszabbul látunk. Nagyon sokat ront a helyzeten a pislogás hiánya is. Amikor mereven nézünk valamit, egyszerűen elfelejtünk pislogni, pedig azt 2-3 másodpercenként nagyon kellene, hogy a szemünk ne száradjon ki, és ne érkezzen meg a sokak által túl jól ismert csípő, égő szárazszem-érzés. Ha ez gyakori, nagyon fontos, hogy időnként csöpögtessünk a szemünkbe műkönnyet, a monitorvédő szemüveg használata pedig egész egyszerűen elengedhetetlen, hiszen a kék fény rengeteg kárt tesz a szemlencsében.”

A rövidlátás viszont a leggyakrabban gyermek- és serdülőkorban alakul ki, ekkor érdemes arra figyelni, hogy a gyerek lehetőleg ne nézzen sokat közelre.

Pihenésképpen élvezzük a távolra nézést

A doktornő azt mondja, szerencsére – apró változtatásokkal – nagyon sokat tehetünk azért, hogy a szemünk kipihent és egészséges maradjon. Fontos, hogy félóránként 5 percre vagy óránként 10 percre szakítsuk meg a monitor előtti munkát, álljunk ki egy ablakba, és tudatosan fókuszáljunk öt méternél távolabbra, hogy ezzel pihentessük a szemet mozgató izmokat. A szabadidőnkben pedig a kütyük nézegetése, az üzenőfalak pörgetése helyett menjünk ki a szabadba, sétáljunk, mozogjunk, és élvezzük a távolra nézést, valamint a természetes fényt, ami szintén nagyon jót tesz a szemünknek. Fontos, hogy tudatosan figyeljünk oda a pislogásra is, hogy a szemünk ne száradjon ki.

„A szemfáradtság megszüntetéséhez az is lényeges, hogy tornáztassuk, hogy több irányba nézzünk, körözzünk a szemünkkel, erre remek gyakorlatok vannak” – fogalmaz dr. Árvay Anita. Hozzáteszi, sajnos már a fiatalabb korosztály is érintett a szemfáradtság kérdésében, emellett a jelenséget az antidepresszánsok és az allergiás tünetekre szedett antihisztaminok is fokozhatják.

Tippek a fáradt szemek kezeléséhez:

1. Rendszeresen tornáztassuk

A hétköznapi tevékenységeink közé beillesztett gyakorlatsorral pillanatok alatt regenerálhatjuk a szemünket. Néhány gyakorlat:

  • Válasszunk egy tőlünk messzebb lévő tárgyat, és a fókuszpontot váltogatva nézzünk egyszer közelre, egyszer távolra.
  • Pislogjunk egymás után tízszer lassan és tudatosan.
  • Nézzük először az egyik, majd a másik irányba.
  • Végezzünk szemkörzést, de akár megpróbálhatunk nyolcasokat is leírni.

2. Alkalmazzunk házi praktikákat

A hideg víz serkenti a vérkeringést, így duzzadt szemekre ennél jobb gyógyír nem is létezik. Ha fáradtnak érezzük a szemünket, mosakodjunk meg alaposan, ez néhány perc alatt felfrissít. Emellett gyógynövényes borogatásokkal is hatékonyan kezelhetjük a kellemetlen panaszokat. Főzzünk ki búzavirágot, édesköményt vagy sóskát, helyezzük gézbe, és tegyük a szemünkre. Ismételjük meg hetente egyszer-kétszer, így regenerálhatjuk a fáradt szemeket.

3. Szembarát környezet

A legfontosabb, hogy a számítógépet megfelelő távolságra és szögben helyezzük el az egész napos munkához. Figyeljünk arra, ha egyenes háttal ülünk, a monitor éppen szemmagasságban legyen, és a  képernyő semmiképp ne nézzen szembe az ablakkal. A fényvisszaverődés ugyanis még jobban fárasztja a szemeket. Lényeges, hogy a fűtés- és klímaszabályozást is szembarát módon kezeljük. Mind az előbbi, mind az utóbbi száríthatja a levegőt, így a helyiségben, ahol vagyunk, érdemes párásítani.

4. Szedjünk vitaminokat

A legjobb szemvitaminok az A-vitamin, a béta-karotin és az omega-3 zsírsav. Ezek állandó szedése egytől egyig hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez. A fáradt szemre szemcseppet is célszerű alkalmazni. Az egyik legjobb választás a hialuronsavas műkönny, mert segít a szaruhártyán lévő nedvesség megkötésében.

5. Járjunk el vizsgálatra!

Ha úgy érezzük, mindent megtettünk, hogy ne legyen fáradt a szemünk, de semmi nem segít, el kell mennünk szemvizsgálatra. Sőt, a legjobb, ha időközönként ugyanúgy megnézetjük a szemünket, mint ahogyan eljárunk nőgyógyászati szűrésre vagy fogászatra. Ez azért fontos, mert gyakori, hogy a szem romlik, de mindeközben olyan mértékben alkalmazkodik is, hogy azt gondoljuk, nincs probléma, ami viszont hosszú távon jelentős látásromláshoz vezethet.

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete