Egészség

Szülés után is biztonságban: fogamzásgátlás szoptatás alatt is lehetséges, de feltételekkel

Ha már szültünk, és később még szeretnénk gyereket vállalni, nem könnyű kiválasztani, melyik fogamzásgátló módszer mellett döntsünk.

Szabad szoptatás alatt is használni

Spermaölők

A gyógyszertárakban kapható speciális kenőcsök, gélek, habok és kúpok helyileg alkalmazva pusztítják el a spermiumokat. Ezeket a készítményeket általában 10-15 perccel az együttlét előtt kell felhelyezni a hüvelybe, hatásuk 2-3 óráig tart.

„Védőhatásuk elmarad a fogamzásgátló tablettákétól és az óvszerétől, de előnyük, hogy nem tartalmaznak hormont, így a szoptatás alatt is használhatjuk őket. A tejtermelés miatt megemelkedő prolaktinhormon miatt a teherbeesés esélye kisebb, persze erre nem szabad hagyatkozni, ebben az időszakban is mindenképpen védekezni kell ” – mondja dr. Cseh Erika szülész-nőgyógyász. Ritkán előfordulhat allergiás reakció, ilyenkor égő, csípős érzés jelentkezik. Ebben az esetben ne használjuk többet!

Óvszer

Nem tartozik a legkényelmesebb, legkedveltebb védekezési módok közé, kétségtelenül biztonságos és a legkevésbé kockázatos a szervezetre nézve, hiszen hormonmentes fogamzásgátló eszköz.

Pesszárium

A pesszárium is hormonmentes eszköz, az együttlét előtt kell felhelyezni. A megfelelő méret kiválasztásához kérjük nőgyógyász segítségét. Használhatjuk szoptatás alatt is, de a szülés után, az első nőgyógyászati kontrollvizsgálatig ne próbálkozzunk vele!

Császármetszés után is

„A szülés után 6 hétig kerülnünk kell a szexuális együttlétet, ennyi időre van szüksége a szerveknek a regenerálódáshoz. Később figyelnünk kell rá, hogy a terhesség alatt és után megváltozhat a méhnyak formája. Így ha pesszáriumot szeretnénk használni, először kérdezzük erről nőgyógyászunkat. A spirál felhelyezésével szintén 6-8 hetet kell várnunk a szülés után” – mondja a doktornő.

A fogamzásgátló átlagosan 3-6 hónap alatt ürül ki a szervezetünkből, ám ha véletlenül hamarabb teherbe esünk, az orvosok szerint nem kell aggódnunk: az nincs hatással a baba fejlődésére. Nem árt azonban egy rövid tisztítókúrával méregteleníteni az újabb gyerektervezés előtt.

Szabad, de csak óvatosan

Spirál

A spirált a nőgyógyász helyezi fel a méhüregbe, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett hosszú ideig, akár 5 évig is fent maradhat. Alapanyaga a műanyag, amit gyakran nemesfémekkel kombinálnak. A fémspirálokról leváló ionok gátolják a spermiumok mozgását, illetve a spirál nem engedi a megtermékenyített petesejt beágyazódását. A fémérzékenyek számára fémmentes változatokat is kifejlesztettek. Létezik hormontartalmú spirál is, mely öt éven keresztül bocsát ki kis mennyiségű hormont a méhüregbe, ez biztonságosabbá teszi az eszközt. Kizárólag progesztogéneket tartalmaznak, csökkentik a vérzés mennyiségét, megsűrítik a méhnyakban található nyákcsapot, így a fertőzések kevésbé jutnak fel a kismedencébe.

„A mai spirálok jó minőségűek, kevés esetben okoznak szövődményeket. Ugyanakkor használatuk mellett gyakrabban fordul elő méhen kívüli terhesség és kismedencei gyulladás” – mondja a szakértő.

Fogamzásgátló tabletták

A hormontartalmú gyógyszerek a legbiztonságosabbak, ha egy időre szeretnénk elkerülni az újabb terhességet, de nem mindegy, milyet választunk.

„A kombinált fogamzásgátlókat negyven év felett egyáltalán nem, dohányzóknak vagy bizonyos rizikófaktorok esetén (pl. szív- és érrendszeri betegségek, daganatok) még fiatalabb korban is csak elővigyázatossággal szabad szedni. Mivel negyven év felett nő a trombózis kockázata, általában kizárólag gesztagéntartalmú fogamzásgátlót ajánlanak az orvosok. Nagyon fontos, hogy mindig nőgyógyász írja fel a készítményt” – hívja fel a figyelmet a doktornő. Fontos, tudnunk, hogy az ösztrogén- és progeszterontartalmú kombinált tablettákat szoptatás alatt nem szedhetünk.

Hüvelygyűrű

A menstruáció 3–5. napján kell felhelyezni a rugalmas, átlátszó gyűrűt hasonlóan, mint egy tampont. 21 napig marad fent a hüvelyben, majd 7 nap szünetet kell tartanunk.

„A tablettákhoz hasonlóan nagyon biztonságos kombinált fogamzásgátló készítmény, melyből a hormonok a tablettával ellentétben egyenletesen, folyamatosan szívódnak fel. Praktikus megoldás, főként, ha szétszórtak vagyunk, és olykor elfelejtjük bevenni a tablettát. Ugyanakkor 40 éves kor felett nem ajánljuk, és a szoptatás alatt sem!” – mondja a szakértő.

Inkább ne használjuk ilyenkor: injekciók

Bár Franciaországban és Angliában elterjedt és kedvelt módszer, több kellemetlen mellékhatása lehet a hormonális injekcióknak.

„A beadást követően három hónapig véd a nem kívánt terhesség ellen, a hatóanyagok az izomba fecskendezve nem azonnal, hanem folyamatosan szívódnak fel. Az injekcióban csak progesztogének vannak, 40 év felett és szoptatás alatt is alkalmazható, ezért kedvelik sokan. Ám gyakori, hogy vérzészavarokat okoz, a leírt mellékhatások között szerepel a csontsűrűség csökkenése is, mely növeli a későbbi csontritkulás kialakulásának kockázatát” – véli dr. Cseh Erika.

Fotó: Profimedia – Red Dot