Egészség Riportok

A magas sarkú árt, az atibébi tabletta kihagyható: Hitek és tévhitek az egészségről

A szüleinktől, a környezetünktől számos tiltást hallottunk, ezek azonban nem mindig járnak akkora veszéllyel, mint hinnénk. És persze ennek ellentétét sem árt megjegyezni: vagyis, hiába alkalmaznak valamit sokan, még nem biztos, hogy elérjük vele a kívánt hatást.

Vannak hétköznapi hie­delmek, mint például, ha egy fekete macska átmegy előttünk az utcán, nem lesz szerencsénk. Vagy ott vannak a most aktuális szilveszteri szokások: ha lencsét eszünk, gazdagok leszünk, a malac pedig kitúrja a szerencsét. De akadnak babonák szép számmal az egészségünkkel kapcsolatban is, annak ellenére, hogy az orvostudomány egyre fejlettebb, mind több betegség hátterét, gyógymódját ismerjük, és egyre több figyelmet fordítunk a megelőzésre, az edukációra. Utánajártunk néhány elterjedt, népszerű állításnak, és megnéztük, mennyi az igazságtartalmuk.

Tilos az antibiotikum-kúrát megszakítani!

IGAZ

Néhány szem pirula bevétele után jobban érezzük magunkat? Sokan hajlamosak vagyunk nem szedni tovább a gyógyszert, mondván, már meggyógyultunk. Ám ha szeretnénk, hogy a gyógyulásunk eredményes legyen, az antibiotikumot addig kell szednünk, míg a dobozban, levélen van tabletta. Csak így pusztulhat el ugyanis a szervezetünkben az összes baktérium. Ha idő előtt abbahagyjuk, a kórokozók rezisztenssé, ellenállóvá válnak a gyógyszerrel szemben, így a betegség kiújulhat. Ennek következménye az is lehet, hogy bár ez alkalommal meggyógyulunk, ám legközelebb, amikor szükségünk lenne rá, nem lesz olyan antibiotikum, ami segíthet.

Egyszerre csak egy gyógyszert szedjünk be

ÍGY VAN

Több pirulát kell szednünk: egyet a vérnyomásra, egyet az ízületekre és egy másikat az erek védelmében vagy a csontok erősítésére. Ha egy mód van rá, egyenként (egymás után külön-külön), elegendő folyadékkal vegyük be a pirulákat, kapszulákat. Vízre nemcsak azért van szükség, hogy le tudjuk nyelni, de az optimális hatás elérése érdekében is. Ha a gyógyszert evés előtt vagy után kell bevenni, ezt az utasítást is tartsuk be, mert nemcsak a gyógyszer hatása változik, de az is, mennyire tolerálja a szervezet a hatóanyagot.

Nem gond kihagyni egy antibébi tablettát?

ATTÓL FÜGG, MENNYI IDŐ TELT EL

Ha egyetlen szem bevételével késünk kevesebb mint 12 órát, haladéktalanul vegyük be a gyógyszert, a soron következő adagot pedig a szokott időben. Ilyenkor a fogamzásgátlás hatékonysága folyamatos marad. Ha a bevétellel több mint 12 órát késtünk, vagy két tabletta maradt ki, úgy a következő két hétben kiegészítő, nem hormonális fogamzásgátlót is kell használni. Hányás, hasmenés esetén a tabletta felszívódása szintén bizonytalanná válhat, pláne, ha egy-két napig tartó vírusos betegségről van szó. Ilyen esetekben is ajánlott az óvszer. A tabletta szedését emiatt nem kell abbahagynunk, kivéve, ha a tüneteket a gyógyszer okozza.

Kizárólag vízzel lehet bevenni a pirulákat

FÉLIG IGAZ

Vannak olyan tabletták, amelyeket valóban vízzel célszerű bevenni. Bizonyos hatóanyagoknál ugyanis a tea, a kávé, a tej vagy a szénsavas ital mellékhatásokat okozhat, illetve gátolhatja a készítmény felszívódását. A tejben lévő kalcium és magnézium nagyon sok vegyülettel vízoldhatatlan komplexet képez, ezért ezeknél kerülni kell a tejet, tejeskávét, kakaót. Vasat vagy vastartalmú készítményeket pedig nem szabad teával bevenni, mert a vas reakcióba lép a teában található csersavval, és bizonytalanná válik a felszívódása. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a cukor módosítja egy gyógyszer megemésztésének módját, ilyenkor a cukros üdítőket célszerű kerülni. Ha biztosra akarunk menni, a legjobb megoldás a víz, azzal ugyanis nem lőhetünk mellé. De érdemes megkérdeznünk az orvosunkat, illetve elolvasni a betegtájékoztatót.

A kalcium segít az allergia ellen

HAMIS

Régóta elterjedt tévhit, hogy allergiás reakció esetén, bőrkiütésre, viszketésre vagy méh-, darázscsípés után kalciumot kell innunk. A valóság azonban az, hogy a kalcium nem használ az allergia ellen. Enyhébb allergiás tüneteknél az antihisztaminok segítenek. Súlyos allergiás reakció – úgynevezett anafilaxia – esetében semmiképpen ne próbálkozzunk a kalciummal, mert ez életveszélyes lehet. Ilyen esetben az adrenalininjekció az egyetlen megoldás, ezért azonnal orvosi beavatkozásra van szükség.

Csak a teljesen lapos sarkú cipő az egészséges

TÉVEDÉS

Az igaz, hogy a magas sarkú cipő, különösen, ha a felső része nagyon szűk, deformálhatja a láb csontjait. Ráadásul, ha ilyen lábbelit viselünk, a terhelés a lábközépcsontokra, az ágyéktájra és a csípőízületekre összpontosul, így nemcsak a lábunk fájdul meg, hanem gerinc- és ízületi betegségekre is számíthatunk. Nem kell azonban kidobni a tűsarkúkat, hiszen csak akkor kell tartanunk a deformitástól, ha rendszeresen, állandóan ilyen cipőt választunk. Ortopéd szakorvosok szerint legjobb, ha 3-4 cm sarkú, úgynevezett trottőrcipőt választunk, amely még a teljesen lapos sarkúnál is egészségesebb viselet.

Ha túl közelről nézzük a könyvet, tönkremegy a szemünk

RÉSZIGAZSÁG

Mindenki hallotta ezt az intelmet, aki titokban, a paplan alatt próbált meg olvasni kamaszkorában lámpaoltás után. A szem fénytörésének megváltozása többnyire a genetikára vezethető vissza, így a rövidlátást nagyobbrészt az örökölt tényezők befolyásolják. Tény azonban, hogy a félhomályban való olvasás jobban megterheli a szemet, ezáltal hamarabb elfárad, kivörösödik és megfájdulhat. Ez viszont a szem pihentetésével könnyen orvosolható. Ezzel szemben, ha a munkánk miatt hosszú órákon keresztül nézzük a monitort, a szem izmai idővel megnyúlnak, és maga a szemgolyó is deformálódhat, ami valóban rövidlátást okozhat.

Megfázásra jót tesz a szauna

NEM MINDEN ESETBEN

Erős megfázáskor a betegség kórokozóit gyorsan kiizzadhatjuk a szaunában – gondolhatjuk. Ám mielőtt az izzasztókamrába vonulnánk, gondoljuk végig, mennyire erős a fertőzés, illetve, hogy rendszeresen járunk-e máskor is. Enyhe meghűlésnél jót tehet ez a módszer, pláne, ha a szervezetünk hozzá van szokva a szaunázáshoz, de amennyiben lázasak vagyunk, jobb, ha lemondunk róla. A forróság ugyanis még jobban megterheli, kimeríti a keringési rendszert, arról nem is beszélve, hogy esetleg másokat is megfertőzhetünk.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete