Egészség Lélek

Nem eszik zöldséget az unokám! Csellel vegye rá a kicsiket a változatos étkezésre

Aggódom 12 éves unokámért, mert kiskora óta nem eszik zöldséget, gyümölcsöt. Amit szívesen fogyaszt, az a következő: tej, sajt, túró, burgonya, hús, virsli, kenyér – fordult hozzánk korábban kerdésével egy aggódó nagymama.

Szakértőnk válasza:

Úgy gondolom, hogy ez nagyon egyoldalú táplálkozás. Először is tudnom kellene, milyen magas, hány kilós ez az aggodalmat okozó nagylány.

Ha mind a hossza, mind a súlya megfelelő, ha nincsenek egyéb panaszai, nem fáradékony, nincs sok ok az aggodalomra. Ahhoz, hogy tudatosan állítsuk össze egy egy kisgyerek, majd egy nagyobb gyerek étrendjét, tisztában kellene lennünk a táplálkozási szükségletekkel. Számtalan táblázat létezik, melyek alapján pontosan meghatározható, mennyi fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szüksége egy fejlődésben lévő gyereknek. Már ez is elég tág határok közt mozog, mert hiába döntöm én el orvosként vagy szülőként, hogy ebben a korban ezt és ezt kellene ennie a gyereknek, ha utána ez a gyakorlatban nem megvalósítható.

Mikor, milyen ételfélét tanácsos bevezetni, heti hányszor mekkora adagokat kapjon a gyerek, ebben is elég sok változás történt az utóbbi néhány évben, évtizedben. Ha csak egy dolgot kell kiemelni: itt vannak mindjárt a legújabb (HA=hypoallergén) tápszerek. Tej, sajt, túró: rendben van, tejterméket fogyaszt a kislány. Húst is eszik. A virsli már kevésbe egészséges, de mértékkel ehető, bár úgy gondolom, minél kevesebb készterméket eszünk, annál jobbat teszünk magunknak. Sokat lehet javítani a kenyér megválasztásával étkezésünk minőségén.

Hitem szerint már egészen kicsi korban kialakul az egyéni ízlés, azt érdemes figyelembe venni. Jó lenne, ha a szülők és önök is jó példát mutatnának. Közös étkezéseknél, nyugodt körülmények között egy-egy zöldség, gyümölcs megkóstolására talán rá lehet venni ezt a kislányt. Az erőltetés viszont majdnem mindig ellenállást szül. Sokszor változik az ízlés, és olyan ételek, amik nem voltak a listán később kedvenccé válhatnak. Adjon időt unokájának.

Ha gyengébb, betegesebb, esetleg vitaminkészítménnyel lehet javítani a helyzeten. Lehet kísérletezni, nyersen vagy főzve, párolva kínálni, szépen szervírozni. Az étkezés nemcsak ízekből áll, a látvány, az illat is hozzátartozik ahhoz, hogy tetszik-e valami, amit megeszünk. Jó kísérletezést kívánok.

fotó: pexels