Egészség

5 meglepő tény, ami hatással lehet az egészségére: az egyik hétköznapi ital hallucinációt okozhat

Tudtad, hogy a túlzásba vitt koffeinfogyasztás növeli a depresszióra való hajlamot, a zene pedig pozitív hatással van a vérnyomásra? Íme, néhány meglepő tény, amelyre érdemes odafigyelni!

Természetes antibiotikum

A tőzegáfonyát eddig is ajánlották húgyúti fertőzések, felfázások elleni hatékony ellenszerként, most viszont kutatók bebizonyították, hogy a növény olyan hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja a kórokozók megtapadását, így azok be sem képesek jutni a szervezetbe, és elmarad a fertőzés. Tudósok úgy vélik, hogy a tőzegáfonyát az antibiotikumok alternatívájaként lehetne alkalmazni, de elképzelhető, hogy a jövőben a katéteres eszközöket a növény hatóanyagával kellene bevonni.

Hallucinációt okoz a kávé és stressz

Napi öt csésze kávé növeli a hallucinációra való hajlamot, különösen akkor, ha emellett még stresszes életet is élünk – állapította meg egy melbourni tanulmány.

Az elhízás tönkreteszi az életüket

Az elhízás nem csak az egészségükre káros a gyerekeknek, de pszichológiai, társas és egészségügyi problémákat is okoz, így több szempontból veszélyezteti a jövőjüket. A túlsúly még a továbbtanulásra és a pénzkeresési lehetőségekre is hatással lehet – állapították meg kutatók.

Zene csökkenti a vérnyomást

A zenéről régóta ismert, hogy előnyös hat a hangulatra, a legújabb kutatások szerint pedig csökkenti a vérnyomást, a pulzusszámot, lelassítja a légzést, valamint mérsékli a stresszhormonok szintjét is. Ezért világszerte vizsgálják a fájdalomterápiában, illetve intenzív osztályokon való alkalmazási lehetőségeit. A kutatások szerint a legerősebb gyógyító erővel a klasszikus zene rendelkezik, különösen hatékony vérnyomáscsökkentő Bach, Mozart és Händel zenéje, de mindenképpen figyelembe kell venni az illető zenei ízlését.

Bipoláris depresszió a pajzsmirigy miatt

A pajzsmirigy bár egy parányi szerv, ennek ellenére szinte az egész szervezet működésére hatással van. Túlműködése – akárcsak alulműködése – számtalan problémát okozhat. A legújabb tanulmányok szerint a bipoláris depresszióval és a szorongással is összefüggésbe hozható.

Fotók: Unsplash.com