Egészség

Nicsak, ki beszél álmában: mit jelent valójában, ha valaki alvás közben is fecseg?

Izgalmas másokat hallgatni, ha alvás közben fecsegnek. Belehallgathatunk az álmukba, de hosszú távon mindez megbetegítheti a fecsegőket.

Alszunk, mégsem pihenünk

Az alvás közbeni beszéd nem más, mint az alvászavar egyik fajtája. „A szavakat bal agyféltekénkkel alkotjuk, tehát amikor álmunkban beszélünk, nem pihen az agyunk” – kezdi Csehák Hajnalka pszichológus. Éppen ezért nem jó, ha minden éjszaka locsogunk-fecsegünk, hiszen reggelente valószínűleg fáradtan ébredünk tőle. Sőt, hosszú távon akár az agyunkat is károsíthatja ez a folyamat.

Beszélünk össze-vissza

Aki össze-vissza hablatyol, az általában különböző álomfoszlányokat lát. Ezekből néhányat erőteljesebben él még, és általában ezeket fogalmazza meg egy-egy szóval, mindenféle rendszer nélkül. Jellemzően olyankor fordulhat ez elő, mikor valamilyen trauma ér minket, például balesetet szenvedtünk. Gyakran újraálmodjuk a történteket, és az előttünk felvillanó képekről és a hozzájuk tartozó érzésekről beszélünk.

Mindig ugyanaz

Akinek ismétlődő álmai vannak, az gyakran ugyanazokat a szavak mondogatja. „Ezek életünk megoldatlan helyzeteire utalnak, amik gyakran csak tudat alatt nyomasztanak. Olyan is előfordulhat, hogy valamilyen élethelyzethez, esetleg sokkhoz kötünk egy álmot, még ha maga az álom nem is erről szól. Ha rájövünk mi ez, és feldolgozzuk magunkban, vagy egy szakember segítségével az ismétlődő álom és a vele járó beszéd megszűnik” – mondja Csehák Hajnalka.

Szüntessük meg!

Érdemes megvizsgáltatni, hogy nem öröklött agyi elváltozásban szenvedünk-e. Ebben az esetben orvosi kezelésre, akár gyógyszerek, altatók szedésére is sor kerülhet. Amikor pszichés oka van az alvászavarunknak, akkor meg kell tanítanunk agyunkat pihenni. Sokszor pusztán gyengéd simogatás, ölelés vagy betakarás is segíthet. A takaró érzete a csecsemőkorba repít vissza, és biztonságérzetet nyújt. Ha ezek sem segítenek, akkor a felébresztés is megoldás lehet.

Kérdezz-felelek

Aki hajlamos alvás közben beszélgetni, azt ki is kérdezhetjük álmában. „Ez akkor lehet, ha az illető nem aludt el teljesen. Ez az állapot pont olyan, mint ha hipnózisban lenne. Az illető hall és válaszolni is tud. Titkokat csak akkor árul el, ha azok nyomasztják, és szabadulni szeretne
a lelki teher alól” – meséli a pszichológus.

Mit álmodunk?

  1. Ha arról álmodunk, ami aznap történt, akkor rendszerező álomról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy amit napközben nem tudunk feldolgozni, megoldatlanul marad, vagy ha valami erős élmény ért minket, akkor álom formájában az agyunk ezeket a történéseket elkezdi feldolgozni.
  2. Lehetnek megoldó álmaink. Ilyenkor reggelre szó szerint megálmodjuk a helyes megoldást vagy épp a kiutat valamiből.
  3. A jósló álmok során előre látjuk valami bekövetkeztét, míg mikor betegek vagyunk, a gyógyító álmok során rájöhetünk a számunkra legmegfelelőbb gyógymódra.

Fotó: Shutterstock