Egészség

Kötelező, mégis gyakran orvos a vége: árt vagy használ az úszásóra a gyereknek?

Először örülünk, hogy gyermekünket minden héten úszni viszik az iskolában, aztán amikor minden héten az orvosnál sorban állunk, akkor már kevésbé. Vajon tényleg egészséges a kötelező úszás?

A kamasz lányok rémálma

„A lányok gyakori megbetegedése a petefészek-gyulladás.  A betegség, számos más ok mellett gyakran a meleg vizű tömegfürdőben összeszedett fertőzés okozza, főleg amikor 5 fürdőkádnyi forró vízben 15 ember ücsörög. Ha az uszoda vizét nem megfelelően tisztítják, akkor ott is össze lehet szedni a petefészek-gyulladást, de a 20-22 fokos klóros, ózonos vízben erre kisebb az esély.” – mondta a szülész-nőgyógyász.

Nehéz napokon inkább ne!

„Amikor valaki menstruál, akkor nyitva van a méhszáj, így jóval könnyebben kaphat el különböző fertőzéseket. Éppen ezért, ilyenkor inkább jobb elkerülni az uszodákat, mert még tampon használata mellett is súlyos betegségeket lehet összeszedni.”

Vírusos szemölcs

„Az uszodaszemölcs közvetlen érintkezés útján terjed az uszodákban, ezért legfőképpen az úszni járók fertőződnek meg. Inkább is a gyerekek vannak nagyobb veszélyben, hiszen esetükben gyakori a bőrkontaktus illetve bőrük védekezőképessége gyengébb, mint a felnőtteké. A felázott bőr hajlamosabb a fertőződésre, illetve az uszodavíz által kiszárított bőrön könnyebben szóródik ez a vírusos szemölcs. Ha valaki megkapta a betegséget, akkor el kell kezdeni a kezelést, mivel nagyon gyorsan, szinte járványszerűen terjed. Tünetei, a sok apró 1-2 mm nagyságú apró bőrszínű növedékek megjelenése a testen, legjellemzőbb helyei az karok, arc, nyak, hónalj, törzs, és a hajlatok. Panaszokat nem okoznak, de ha olyan helyen van ahol irritáció éri, akkor begyulladhatnak. Kezelhető Volkmann szikével történő kaparással,  folyékony nitrogénnel való fagyasztással, lézeres eltávolítással  és helyi vírusellenes ecsetelők is megpróbálhatóak. Megtörténhet az is, hogy a kezelések után újra kiújulnak.” – mondja a bőrgyógyász, kozmetológus.

Közönséges szemölcs

„A közönséges szemölcs leggyakrabban a talpon alakul ki, melyet szintén az uszodába járó emberek kaphatnak el, de bármelyik testrész megfertőződhet, például a kézhát, arc is viszonylag gyakori előfordulási hely. A fertőzést a HPV vírus okozza. A gyermekeket támadja elsősorban, az általában bőr színű, szurkáltan tagolt felületű tömött szemölcs. A talpon fekvő szemölcs a nyomás miatt érzékennyé, fájdalmassá válhat és megsérülve elfertőződhet. Kezelése fagyasztással, sebészi úton való kimetszéssel, vírus ellenes ecsetelők alkalmazásával vagy lézeres eltávolítással történik.”

Gombás fertőzések

„A gombák nagyon kedvelik a nedves, meleg helyeket, ezért a strandok, uszodák kitűnő táptalajok számukra. Könnyen terjednek elég, ha mezítláb a zuhanyzóba lép valaki. Kialakulhat olyan lábgomba, mely a körmöt is megtámadja illetve közvetlen a körmök is fertőződhetnek. A nedves lábujjak között gyorsan szaporodva viszkető, felázott, nedvedző fertőzést okoznak. Legfontosabb a megelőzés, hogy mezítláb sehová se menjen az ember, és mindig szárazra kell törölni a lábat és mindig érdemes gomba ellenes ecsetelőket alkalmazni. A talpi, lábujjközti gomba sokszor meggyógyítható helyi gombaellenes spray-kel, krémekkel, azonban a körömgomba legtöbbször belső gyógyszeres kezelést igényel.”

 Ekcéma

„Az uszodák vizében található fertőtlenítőszerek, elsősorban a klór rendkívül szárítja a bőrt, berepedezett, viszkető ekcémás tünetek jelentkeznek. Az ekcémás betegeknek egyáltalán nem javasolt az uszodalátogatás, hiszen biztosan rontja az állapotukat. Ha egészséges a bőr, akkor is érdemes megelőzéskén lipid-pótló tusfürdőt és testápolót használni az úszást követően.”

Uszodagranuloma

„Az  uszodagranuloma ritka, Mycobaktérium marinum okozta fertőzéses bőrbetegség, mely növekvő és kifekélyesedő csomó formájában jelentkezik. Antibiotikum szedésével meggyógyulunk.”

Hogyan védjük ki a veszélyeket?

  • Olyan uszodát válasszunk, ahol ügyelnek a tisztaságra, és ahol biztonságban vagyunk. Ha betegek leszünk, keressünk másik helyet az úszáshoz.
  • Nyílt sebbel, fekéllyel ne menjünk közös medencébe.
  • Medencébe lépés előtt és kijövetelkor alaposan tusoljunk le!
  • Úszás közben ne igyunk a vízből!

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete