Egészség

Folyékony ápolás: mandulaolaj nyugtatja a száraz bőrt, kókuszolaj előzi meg a hajhullást

Aranyló csodákat töltenek flakonokba, amelyek pillanat alatt ragyogóvá teszik a hajat és selymesen puhává a bőrt. Az olajos szépségápolás egyre népszerűbb, az egész testet új élettel töltik meg!

Sokan tartanak az olajos állagú termékektől, mert az a hit él bennük, hogy ragacsosak, nem szívódnak be, és fénylő lesz tőle a bőr. Pedig a mai haj– vagy testápolók könnyed állagúak és rengeteg tápanyagot tartalmaznak. Nem véletlen, hogy ezt az alapanyagot évszázadok óta felhasználják a szépségiparban, mert valóban olyanok, akár az éltető elixírek!

Cseréljük a megszokott krémes vagy tejes állagú testápolónkat egy olajos változatra, mert valóban selymes puhaságot nyújtanak. Ma már egyre több olyan termékkel találkozunk, amelynek „bőrszépítő” a neve, és titkuk abban rejlik, hogy többféle olaj rejlik egyetlen üvegcsében. Aki pedig igazi luxuskényeztetésre vágyik, válasszon csillámos variációt, mert így garantált az extra ragyogás!

Illatos táplálás

A mandulaolaj jótékony hatása abban rejlik, hogy gazdag B- és E-vitaminban, és magas az Omega-9 telítetlen zsírsavtartalma. Hidratálja, nyugtatja a száraz bőrt, lassítja az öregedését, és még a cellulitisszel és a striákkal is felveszi a harcot. De ne csak testápolóként, hanem kényeztető masszázsolajként vagy fürdőként is érdemes bevetni, hiszen az illata is magával ragadó!

  • Hogyan használjuk? Naponta reggel és este masszírozzuk alaposan a bőrünkbe, különösen azokon a területeken, ahol például narancsbőrrel küzdünk. Ha fürdőként szeretnénk használni, akkor egy kád forró vízbe csepegtessünk egy keveset az olajból.

Újjáélesztő radír

Elkészítése: Egy bögrét töltsünk meg a harmadáig finom szemcséjű tengeri sóval, majd öntözzük meg annyi mandulaolajjal, hogy könnyed legyen a keverék állaga. Alaposan dörzsöljük be a testünket ezzel a radírral, majd zuhanyozzunk le langyos vízzel. Olyan lesz, mintha csak újjászületne a bőrünk!

Szikrázó tincsek

Minden nő arra vágyik, hogy a frizurája élettel teli és ragyogó legyen, ám ezt a legnehezebb elérni. Viszont az olaj segít, hogy lezárja a szálak lemezkéit, és ezáltal tükörsimaságú lesz. Ráadásul a hiedelemmel ellentétben azok is használhatják, akiknek zsírosodásra hajlamos a hajuk, mivel a végek ilyenkor is szárazak. Sőt, a korpás fejbőrre is hatásos, és egyes fajtái a növekedésben is segítenek.

A kókusz ajándéka

A kókuszolaj nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, így védi a tincseket a hőtől és a környezeti hatásoktól. Emellett természetes gombaölő hatása is van, emiatt hatásosan csökkenti a korpásodást. Sőt, ha rendszeresen a fejbőrbe dörzsöljük, akkor megállíthatjuk a hajhullást, és ne csodálkozzunk, ha rövid időn belül sokkal dúsabb lesz a hajunk!

  • Hogyan használjuk? Két teáskanálnyit tegyünk a még nedves hajra, jól masszírozzuk át a fejbőrt is, és hagyjuk rajta legalább egy órán keresztül, vagy ha meg tudjuk oldani, akár egy egész estén át a tincseken maradhat az olaj. Végül langyos vízzel mossuk ki, és hetente legalább egyszer végezzük el ezt a kondicionáló kezelést.

Marokkó csodája

Az argánfa egy olyan őshonos fa, amely egyedül Marokkó délnyugati részén terem meg, és a rajta termő gyümölcs magjából nyerik az értékes argán- vagy más néven marokkói olajat. Antioxidánsokban és esszenciális zsírsavakban gazdag, ezért a roncsolt haj szerkezetét új élettel tölti meg. Vagyis különösen azoknak ajánlott, akiknek a festés vagy a sok szárítás miatt igénybevett a frizurája. Ráadásul csökkenti a faggyútermelést, így akár zsírosodásra hajlamos tincsekre is használható.

  • Hogyan használjuk? A tenyerünkbe tegyünk egy kevés argánolajat, és dörzsöljük össze, majd a még nedves tincseinken oszlassuk el egészen a tövekig, és szárítsuk meg. Viszont, ha már száraz a hajunk, akkor inkább csak a végekre tegyünk belőle egy keveset. Így szárítás után azonnal sima lesz a frizuránk!

Érzéki pakolás

Hozzávalók:

  • 6-8 teáskanál kókuszolaj
  • 6 csepp jázminolaj

Megmosott és törölközőszáraz hajra vigyük fel a keveréket, majd húsz perc után öblítsük ki. Ettől nemcsak puhák lesznek a tincseink, hanem érzékien illatosak is.

Ragyogó arc

Hogy az arcunkat olajjal kenjük át? – sokan azért riadnak meg ettől, mert azt hiszik, hogy eltömíti a pórusokat, és zsíros lesz tőle a bőr. Pedig remekül helyettesíti a megszokott lemosókat és hidratálókat, különösen ebben a hűvös időben. Egyes szakértők szerint pedig egy bizonyos kor után nem is érdemes mással kezelni az arcot.

Gyümölcsös fiatalító

Az avokádóolaj magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően puhítja és táplálja a száraz, vízhiányos bőrt, tökéletes a ráncok ellen. Gyakran használják ekcéma vagy pikkelysömör kezelésére is. Ezen kívül melegíti a bőrt, így felfrissíti a vérkeringést.

  • Hogyan használjuk? Az olajos arcápolókból csupán néhány csepp kell, amit először a tenyerünkben oszlassunk el, majd enyhén nyomkodjuk át az ujjainkkal az arcunkat. De azt is megtehetjük, hogy egy spray-be tesszük bele, amit vízzel keverünk, és így permetezzük a bőrünkbe.

Ráncűző arcolaj

Elkészítése: 1 evőkanál avokádó- és vadrózsaolajat keverjünk össze, majd ezt a folyadékot töltsük egy sötét üvegbe. Reggel és este néhány cseppel kenjük át vele az arcunkat, és már néhány hét után észrevehetően simább lesz a bőrünk.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete