Egészség Ezotéria

Energia testnek, léleknek: ősi reflexeket szabadít fel az ajurvédikus fejmasszázs

Csak azok tudják elképzelni, mennyire kellemes és frissítő a fejmasszázs, akik már átélték ezt a semmihez sem fogható érzést. Akár otthon is kipróbálhatjuk!

Ősi módszerek a XXI. században

Az indiai ajurvédikus masszázst, az Abhyangat a masszázsok királynőjeként is szokták emlegetni. A teljes test kezelése olajokkal történik, melyek a bőrbe jutva váltják ki jótékony hatásukat. Ez a technika sokkal mélyebbre ható, mint az általános módszerek, frissítő, relaxáló és gyógyító hatása a test, a lélek és a szellem egyensúlyának helyreállításában is segít. A kezelés regenerálja a bőrt, fiatalítja, és új energiával tölti fel azt.

Méregtelenítő, nyugtató, és utána úgy érezhetjük magunkat, mintha kicseréltek volna. Ennek a csodás, sokoldalú módszernek az egyik része különálló masszázsként is alkalmazható. Ez a Shiroabhyanga, ami a fej, a homlok, a nyak, a vállöv és az arc meleg olajos kezelése” – meséli Marton Melitta masszőr.

Olajos nyugtatás

A különleges kezelés egy intenzív fejmasszázzsal kezdődik, aminek hatására vérkeringésünk felgyorsul. Ez a javuló oxigénellátottságnak köszönhetően nagyon jó hatást gyakorol az agyunkra, és friss energiával tölti fel ezt a területet.

„A masszázs első része ülő helyzetben történik, majd a hajas fejbőr kezelése után következik az arc és a dekoltázs, amihez már lefekhetünk. Sokan azt hiszik, az olaj miatt bezsírosodik a hajuk, vagy nem fogják tudni kimosni belőle, de ez egy tévhit. Indiában rendszeresen masszírozzák az anyukák a gyerekek fejét olajjal, hogy könnyebben tanuljanak. A nők gyönyörű, dús és egészséges hajkoronája is nagyban a rendszeres fejmasszázsnak köszönhető.”

Az arc és a nyak is felpezsdül

„A dekoltázs is részesül a jótékony hatásokban, hiszen ezek is masszírozásra kerülnek. A szemkörnyéki ráncok feltöltődnek, a bőr feszesebb lesz, még a nyak finom bőre is kisimul. A kezelés végeztével finom, illatos rózsavizes vattakoronggal nyugtatjuk a szemet. Ez nemcsak széppé és üdévé varázsolja a tekintetet, de a relaxációt is könnyíti” – folytatja a masszázs szakértője.

Hatásai

● kezeli az idegrendszeri panaszokat

● csökkenti a fejfájást, és migrén esetén is megkönnyebbülést hozhat

● jótékonyan hat az alvászavarokra

● memóriazavar esetén is alkalmazható

● stresszoldó

● kezeli a hajproblémákat

Ha fáj a fej, és gyors megoldás kell…

„Sajnos gyakori, hogy munka közben fájdul meg a fejünk. Ilyenkor szárazon is elvégezhetjük a masszázst, ami azonnali megkönnyebbülést hozhat, de akkor is jól alkalmazható, ha már nagyon fáradtak vagyunk, de a munkánk java még hátravan. Legjobb, ha el tudunk vonulni egy csendesebb helyre. Fésüljük ki a hajunkat, és amilyen erősen csak bírjuk, körkörös ujjbegyes dörzsöléssel serkentsük fel a fejbőrünk vérkeringését. A homlok tájékát is dörzsöljük át alaposan. A tarkó és a halánték területének kezelése is jóleső érzés lehet. Ha tudjuk, a hajunkba beletúrva óvatosan húzgáljuk meg azt, majd ismét fésülködjünk meg. Egy alapos szellőztetés után folytassuk a munkát” – tanácsolja a szakember.

Kókuszos fejmasszázs otthon

Kókuszolajjal akár mi magunk, otthon is átmasszírozhatjuk fejbőrünket, és kezelhetjük vele hajunkat. Mivel a kókuszolaj hűtő hatású, kiválóan nyugtatja az idegrendszert, jótékonyan hat a korpás fejbőrre, valamint kiválóan táplálja a töredezett hajat. Szobahőmérsékleten zsírszerű az állaga, de melegítés hatására folyékonnyá válik. A masszázshoz is ilyen formában kell használni.

Feltöltődés a hajnak is

„A fejmasszázst végezhetjük fürdés után, mikor a hajunkat is benedvesítettük, de a száraz hajat is ugyanolyan jól kezelhetjük vele. Fontos, hogy a masszázs előtt alaposan fésülködjünk meg, majd bőségesen itassuk át hajunkat az olajjal, a hajtőtől a hajvégekig. Nem kell, hogy csöpögjön az olaj a hajból, de azért mindenhová jusson elegendő mennyiség. Ezután kezdjünk az ujjbegyeinkkel körkörös dörzsölésbe: jó alaposan és olyan erősen, ahogy jólesik. A halánték, a tarkó és a fejtető területe alapos bepásztázása után a hajba belemarkolva húzzuk meg a hajunkat. Nem kell, hogy fájjon, csak olyan erősen csináljuk, ami még jólesik. Ezt a mozdulatot fejbőrünk minden területén végezzük el körös-körül. Ez jót tesz a hajhagymáknak. Néhány hajszál ki fog hullani, ami természetes a fejmasszázs során, ettől nem kell megijedni. Ha több időnk van, akkor rajta is hagyhatjuk hajunkon az olajat, hogy alaposan feltölthesse a hajszálakat.

Pihenjünk egyet!

Ezt követően szintén ujjbegyekkel gyorsan, intenzíven és alaposan dörzsöljük át a fejünket, mintha csak hajat mosnánk. Ez nagyon jót tesz a vérkeringésnek, azonnal felüdülünk tőle, és teleleszünk friss gondolatokkal és ötletekkel. Végezetül csúsztassuk be az ujjainkat a hajszálak közé, mintha fésülködnénk, és húzzuk végig ujjainkat a hajvégekig, majd simítsuk hátra hajunkat. Mivel ez nyugtató hatású, kiváló zárása a kezelésnek. Az arcot is átmasszírozhatjuk a kókuszolajjal. Akár pihenhetünk is egy kicsit, úgy, hogy jól betakarózunk.

TIPP: Egyszerre ne melegítsünk meg túl sok olajat, csak amennyit el tudunk használni, mert a folyamatos melegítés hatására egy idő után megromolhat.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete