Ezotéria

Gyógyító ételek: alvásproblémákra tejberizs, fejfájásra avokádókrém hoz gyógyírt

Álmatlanság, fejfájás, fáradtság – ezeket a hétköznapi problémákat a megfelelő ételekkel is orvosolhatjuk. Receptjeink könnyűek, sőt, még finomak is.

Felfázásra: áfonyás palacsinta

A vörös áfonya olyan anyagokat tartalmaz, melyek megakadályozzák, hogy a baktériumok megtapadjanak a hólyag falán és a húgycsövön, így azok távoznak a vizelettel. A vörös áfonya gazdag antioxidáns hatású bioaktív anyagokban, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így csökkentik a fertőzések és gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét.
Recept 2 adaghoz:
8 dkg lisztet keverjünk össze 1 teáskanál sütőporral és 1 evőkanál cukorral. Üssünk bele egy tojást, majd öntsünk hozzá 1,25 dl tejet, és habverővel keverjük simára. Pihentessük a tésztát 20 percig, majd süssünk belőle palacsintákat. A mártáshoz vágjunk apróra 2 dkg diót, és serpenyőben, olaj nélkül pirítsuk meg. Adjunk hozzá 0,25 dl juhar és áfonyaszirupot és 0,5 dl baracklevet. Keverjünk bele 5 dkg szárított áfonyát és a diót. A palacsinta a mártással és tejszínhabbal az igazi.

Fejfájásra: avokádókrém

Az avokádóban sok telítetlen növényi zsírsav, magnézium és B3-vitamin is található, amelyek mind csökkentik a feszítő fejfájást a homlok, halánték és szemkörnyék tájékán.
Recept 2 adaghoz:
Egy érett (akkor jó, ha az ujjunkkal kicsit be tudjuk nyomni a héját) avokádót vágjunk félbe, és vegyük ki a magját. A gyümölcshúst öntözzük meg néhány csepp citromlével, sózzuk, borsozzuk, és egy villával nyomkodjuk szét. Ehetjük magában vagy kenyérre kenve is.

Alvásproblémákra: tejberizs

A tejberizsben olyan természetes aminosav található, amelyből az elalvást segítő hormon, a melatonin képződik. Ha mézet is teszünk bele, azzal segítjük a felszívódását. Az édes szósz pedig, amit mellé kínálunk, tágítja az ereket, ezáltal álmossá tesz.
Recept 2 adaghoz:
10 dkg kerek szemű rizst felteszünk főni 2 dl vízzel, 2 teáskanál mézzel, egy kis darabka citromhéjjal és egy rúd fahéjjal. Forrás után lefedve, alacsony lángon 20 percig főzzük, majd hozzáadunk 1,5 dl tejet, és addig rotyogtatjuk, míg a tejet majdnem teljesen felszívja. A gyümölcsszószhoz pürésítsünk össze 20 dkg mélyhűtött epret egy narancs levével és 2 teáskanálnyi mézzel. Adhatunk hozzá készen kapható öntetet is.

Fáradtságra: gyümölcsös müzli

A müzliben sok összetett szénhidrát található. A szervezet ezeket lassan és egyenletesen bontja le, ezért a vércukorszint nem ingadozik, így hosszú távon is energikusnak, fittnek és frissnek érezzük magunkat.
Recept 2 adaghoz:
Keverjünk össze 8 dkg zabpelyhet, 3 dl tejet, egy kis kockákra vágott körtét és 2 evőkanál mazsolát.

Gyomorbajra: köményes cékla

A kömény segít a felfújódásban, és javítja az emésztést. A cékla lúgos hatásának köszönhetően közömbösíti a gyomorsavat, másodlagos növényi anyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladásokat, és megvédik az irritált nyálkahártyát.
Recept 2 adaghoz:
30 dkg főtt céklát reszeljünk le. Keverjünk össze 1 dl joghurtot, 1 teáskanál olajat, 2 evőkanál citromlevet, ¼ teáskanál őrölt köményt és ½ teáskanál frissen reszelt gyömbért. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk a céklához.

Gyomorégésre: banánfelfújt

A gyomorban nyálka választódik ki, hogy megvédje a gyomor falát a sav maró hatásától. A banán elősegíti a nyálkaképződést és szabályozza a gyomorsavképződést. A gyümölcs síkossága visszakényszeríti a gyomorszájat a helyére.
Recept 2 adaghoz:
Egy lapos felfújtformát kikenünk vajjal. 2 banánt 3-3 hosszanti csíkra vágunk, és egymás mellé fektetjük a formába. Megszórjuk ½ evőkanál barna cukorral, ráöntünk 60 ml tejszínt, és megszórjuk 1 evőkanálnyi kókuszreszelékkel. Előmelegített sütőben (villany: 180 fok, légkeverés: 160 fok, gáz: 3-4 fokozat) kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Székrekedésre: csicsókaleves

Az inulin nevű növényi rostanyag nagy mennyiségben található a csicsóka gumójában, javítja és gyorsítja az emésztést, a bélflórára is jótékony hatású. A csicsókának egyébként a burgonyánál (az inulin révén) 5-6-szor nagyobb a rosttartalma.
Recept 2 adaghoz:
20 dkg csicsókát és ½ fej hagymát tisztítsunk meg és vágjuk kockákra. 1 paradicsomot negyedeljünk el, 5 dkg zellergumót, ½ szál póréhagymát és egy sárgarépát vágjuk vékony csíkokra. 1 evőkanál vajban pároljuk meg a zöldségeket. Öntsük fel ¼ liter húslevessel, adjunk hozzá 5 dkg mélyhűtött zöldborsót, ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Forrás után alacsony lángon főzzük 15 percig. Amikor kész, pürésítsük, petrezselyemmel díszítsük.

Hasmenésre: sárgarépaleves

A sárgarépában található pektinek megakadályozzák, hogy a káros baktériumok és csírák meg tudjanak tapadni a bél falán. A zöldségfélék közül azon kevesek közé tartozik, amelyek nem fokozzák a vastagbél mozgását, így az egyébként is felgyorsult bélműködést csillapítják.
Recept 2 adaghoz:
25 dkg sárgarépát vágjunk közepesen nagy darabokra, majd fél liter vízben főzzük alacsony lángon ¾ órán át. Ezután pürésítsük, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy összesen fél liter levesünk maradjon. Forraljunk egyet rajta, majd kevés sóval ízesítsük.

Fotó: shutterstock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete