Konyha

Régi korok elfeledett eledele: ezért éli reneszánszát most a csicsóka

A neve hallatán azonnal mosolyogni kezdünk, hiszen éppolyan, mintha egy tréfás népmeséből lépett volna elő. Ha jobban utánanézünk, kiderül, hogy kár volt ennyire megfeledkezni erről a zöldségről. Hagyjuk hát, hogy újra megérkezzen a konyhánkba!

Indián krumpli, ami nem burgonya

A csicsóka régen jellegzetes népi eledel volt, a 17. században kezdett elterjedni Európában. Később kiszorította a krumpli, és sok évre szinte teljesen eltűnt a magyar gasztronómiából. Még a leghíresebb szakácskönyvírók, Móra Ferencné, az Ínyesmester vagy Horváth Ilona sem tartották a receptlistájukon. Ma viszont ismét egyre gyakrabban láthatjuk a piacokon. Úgy fest, mint egy több helyen behorpadt, foltos burgonya. Mindezzel együtt kellemes látvány, felhívja magára a figyelmet. A krumplihoz hasonlóan Amerikából származik, épp ezért hívták kanadai burgonyának és indián krumplinak is. Botanikailag viszont nem családtagok, a csicsóka a napraforgóval áll rokonságban. Gumói megvastagodott szárképződmények. Virágai hosszú száron nőnek, élénksárgák, külsőre leginkább a kúpvirágra emlékeztetnek.

Igazi egészségbomba

Mindkét gumó, a krumpli és a csicsóka is tele van keményítővel. De míg a hagyományos burgonya keményítőjéből szőlőcukor lesz, amelynek emésztéséhez sok inzulinra van szüksége a szervezetünknek, addig a csicsókában lévő keményítő nagyrészt gyümölcscukorrá alakul, így csökken az inzulinszükséglet és vele a hirtelen éhségrohamok esélye. Ezért ajánlható a cukorbetegség és az elhízás megelőzéséhez is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel együtt a magas vérnyomás és a vesekő kockázatát. Regenerálja a bélflórát, megelőzi a májbetegséget, magas rosttartalma pedig megszünteti a székrekedést. Ám aki hajlamos erre, azt puffaszthatja is, ugyanúgy, mint a hüvelyesek.

+ 1 recept: Tejszínes-fokhagymás rakottas

60 dkg csicsókát és 40 dkg krumplit meghámozunk, karikákra vágjuk, és besózzuk. Kivajazott tálba rakunk egy réteg csicsókát, megszórjuk zúzott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és kakukkfüvet szórunk rá. Egy réteg krumpli következik, ugyanúgy fűszerezve, majd ismét csicsóka.

Addig rétegezzük őket, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ráöntünk 5 dl tejet és 1 dl tejszínt, és előmelegített sütőben, 180 fokon egy órán át, alufóliával lefedve, majd anélkül sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Reszelt sajttal is meghinthetjük.

Leves, főzelék, saláta, süti

A megvásárolt gumókat minél hamarabb fogyasszuk el, mert néhány napon belül fonnyadásnak indulnak. A csicsóka nyersen is nagyon finom: reszelve salátákba tehetjük céklával, zellerrel, tormával együtt. Így fogyasztva nagyjából olyan az íze, mint a káposzta torzsájának vagy a karalábénak. Főzve kissé édeskés. Ezt úgy enyhíthetjük, ha főzés előtt egy órán át meleg vízben áztatjuk. Dinsztelt hagymás alapon készíthetünk belőle főzeléket babérlevéllel, majoránnával fűszerezve. De levesnek, krémlevesnek, mártásnak is használható. Hasábokra vágva süthetjük, felkarikázva vajon párolhatjuk, sóval, fokhagymával, petrezselyemmel fűszerezhetjük. Így jó köret lehet sült húsok, halak mellé. Szeletelve a hagyományos módon ki is ránthatjuk. Ha reszelt csicsókát, lisztet, búzadarát, mézet, kukoricadarát, őrölt gyömbért, darált diót vízzel masszává keverve formába simítunk, egy órán át állni hagyjuk, majd vajjal kikent formában egy óráig sütjük, finom édességet kapunk, amelyet gyümölcslekvárral megkenve tálalhatunk.

TIPP

A csicsókát közvetlenül a főzés előtt pucoljuk meg, és tartsuk vízben, mert ugyanúgy elszíneződik, mint a krumpli.

Fotók: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete