Ezotéria

Egyensúly és feltöltődés: tibeti titkos masszázs gyógyítja a krónikus betegségeket

A hagyományos Kum-Nye kezelés a masszázs, az akupresszúra és a meleg gyógynövényes olaj hatásának egyesítésével újra egyensúlyba hozza testünket és elménket, friss energiával tölt fel, és bizonyos krónikus betegségeinket is gyógyítja.

Emberközpontú szemlélet

A mai rohanó életmód és a sok stressz hatására nem ritka, hogy izmaink görcsössé, merevvé válnak. Nem alszunk, nem pihenünk eleget, ami nemcsak testünk, de elménk nyugtalanságát is eredményezi. Ennek hosszú távú következménye, hogy fizikai és mentális egyensúlyunk kibillen, és képtelenek vagyunk megfelelően helytállni a hétköznapok kihívásaival szemben. „A keleti szemléletű masszázsok, így a tibeti masszázs is a felborult testi-lelki harmónia helyreállítását tűzi ki célul. A szemlélet lényege, hogy az embert egységes egésznek tekinti. Ezért is illetik gyakran az emberközpontú jelzővel” – kezdi Nemes Mariann, masszőr, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta.

Ősi titok

Tibet több ezer éves természetgyógyászata az indiai ájurvéda vagy a hagyományos kínai orvoslás mellett egyike a nagy keleti gyógyító iskolának. Az ősi módszer sokáig elérhetetlen volt a nyugati emberek számára, sőt, a titkos tanítások legnagyobb része ma is csak tibeti nyelven olvasható.

A hagyományos tibeti gyógyászat – csakúgy, mint a többi keleti szemlélet – a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, holisztikus gyógyító módszereivel pedig az ember és a természet egységét és egyensúlyát igyekszik fenntartani. Másik fontos eleme a kezelő és a beteg szoros kapcsolata. A szakember különleges diagnosztikai és kezelési módszereket is használ, mint például a pulzus, a nyelv vagy a vizelet vizsgálata, amelyek révén lényegében kitapintja, meglátja, kiszagolja a betegben lappangó kezdődő betegséget már akkor, amikor az testi szinten még meg sem jelent.

„Az akupresszúrán alapuló olajos gyógymasszázs, a Kum-Nye a tibeti gyógyászat szerves része. Fogásai biztosítják testünkben az energia megfelelő áramlását, így megszűnik a fáradtságérzet, újra erősnek és tevékenynek érezhetjük magunkat. Emellett ellazítja izmainkat, megszabadít a fizikai és a mentális feszültségtől, vagyis nyugtató hatással is bír. Hatékonyan alkalmazható megelőzésként vagy általános közérzetjavítóként, de akár különböző krónikus betegségeket (pl. ízületi bántalmak, nyakmerevség, stressz, depresszió stb.) is kezelhetünk vele” – avat be minket szakértőnk.

Tudta?

A tibeti gyógyításban a legfontosabb szerepet a gyógynövények kapják. Ezekből különleges pirulákat, porokat vagy főzeteket készítenek, de alkalmaznak gyógynövényes borogatásokat és fürdőket, valamint gyógynövényes és gyógyolajos masszázsokat is.

Többoldalú hatás

Az energiaáramlásra ható meridián-masszázs kiegészül az energiapontok, azaz az akupresszúrás pontok melegítésével és gyógynövényes kezelésével.

„A gyógynövények piciny, dióméretű labdacsokban vannak, melyeket melegített gyógyolajba mártogat a masszőr, majd ezekkel nyomkodja a test megfelelő pontjait. Kezelés közben a masszőr kezeinek energiája, valamint a masszázs hám- és kötőszövetre, izomzatra gyakorolt fizikai hatása kiegészül a labdacsokban koncentrált gyógynövények hatásával. Ezek gyógyító erejét a meleg olaj még inkább a testszövetek mélyebb rétegeibe segíti. A meleg felerősíti az anyagcserét, a gyógynövények és a bennük rejlő illóolajok aktiválják a sejtlégzést, így a masszázs végén úgy érezzük, mintha újjászülettünk volna” – osztja meg velünk Nemes Mariann.

A 90 perces kezelés kiválóan feszesíti a bőrt és fogyaszt is, hiszen megindítja a véráramlást és az anyagcserét, ezáltal a salak- és méreganyagok gyorsabban ürülnek ki a szervezetünkből. Javítja a vérkeringést, így keringési problémák esetén is javallott. Hormonjaink termelődése mellett emésztőrendszerünk működésére és belső szerveinkre is pozitív hatással van.

A teljes testmasszázs tetőtől talpig, elöl hátul, a test minden pontját érinti. A fejjel és a nyakkal kezdődik ülő helyzetben, majd fekve folytatódik és a test, végül az arc masszírozásával zárul. „Az ujjak és a meleg labdacsok fellazítják az energiablokkokat, a tenyér simító és gyúró mozdulatai pedig egy sajátos haránt irányú technikával kivezetik azokat, és friss energiával töltik fel a testet. A mozdulatok kellemes ritmusúak és fájdalommentesek, mégis mélyrehatóak. A kezelést végző figyelme mindvégig intenzíven jelen van, és gyógyító gondolataival kíséri, segíti a masszázs hatását” – meséli a szakértő.

Tudta?

A tibeti gyógyolajos masszázst az ősi módszer szerint Tibetben négykezes masszázsként alkalmazzák, azaz két masszőr dolgozik szinkron mozdulatokkal egy időben.

Miket kezelhetünk vele

● ízületi fájdalom, emésztési zavarok
● általános testi gyengeség
● szenilitás (fokozza az agy vérellátását és funkcióit)
● fáradtság, stressz, álmatlanság
● depresszió, idegkimerültség
● nyakmerevség
● rossz közérzet
● gyulladások, bőrproblémák
● fiatalító hatású: rugalmassá teszi a testet (a bőrt, az izmokat, az ízületeket)
● tisztítja a vért és minden testnedvet, így pl. a nyirokrendszert

Fotó: SMAG/Fábián Olga

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete