Ezotéria

India ősi bölcsessége a védikus asztrológia: ezüstpohár és elásott tejesüveg hat a szerencsétlenségek ellen

Valószínűleg egy tőről fakad a nyugati asztrológiával, mégis mélyebb, összetettebb, mint az általunk ismert horoszkóp.
ezotéria véda védikus asztrológia

A véda szó azt jelenti: tudás. Az Univerzum ősi bölcsessége. A védikus asztrológia szintén 9 bolygóval, valamint két holdcsomóponttal és 12 csillagjeggyel dolgozik, ezek a csillagjegyek pedig ugyanazok, mint amelyeket a Meglepetés horoszkópjában is megtalálnak.

A Hold 27 felesége

Az indiai csillagbölcselet azonban összetettebb, az eszköztára gazdagabb. És nem a Nap, hanem a Hold áll a középpontjában.

„A védikus asztrológiában a születés napja nem annyira fontos, mint a nyugatiban — mondja Gyurkó Katalin Vishakati védikus asztrológus. — Sokkal nagyobb jelentősége van a holdnak és az aszcendensnek. A holdházak, azaz nakshatrák rendszere új színekkel árnyalja a horoszkópot. Azt szoktam mondani, hogyha valakinél látom a Hold nakshatráját és az aszcendenst, akkor már nagyon sokat tudok róla.”

A nakshatrákból 27 van, egy ciklus alatt a Hold minden nap másik házon halad keresztül.

„Nagyon szép az ehhez fűződő történet és a párhuzama a mi életünkkel — mondja Katalin. — A Hold egy férfi istenség, a holdházak pedig az ő 27 felesége. Van az asszonyok között, akivel öröm az élet, van, ahol feladatok várják, míg máshol esetleg fájdalom, feszültség. Ugyanígy a mi életünkben is ott vannak ezek az érzések, kísérnek minket és befolyásolják a napjainkat.”

Párkapcsolat: 8-10 szemszögből

A védikus asztrológiában ott van minden, amit látni lehet, úgy mondják, ez a Védák szeme. És bár gondolhatjuk, hogy az indiai életszemlélet, a tempó, a mindennapok nagyon mások, mint itt, Közép-Európában, mégis átültethető a mi világunkra.

„Az én védikus asztrológiám nagyon is európai. Mindent tartalmaz, amit a nyugati horoszkóp, de nagyon gazdag eszköztár segíti a munkámat. Például egy párkapcsolatot akár 8-10 optikán keresztül is megnézhetünk; hogy milyen fejlődési út áll előttünk, milyen feladatok, mennyire aktív az életünkben ez a terület, ha terhelt, akkor ez meddig tart, jöhet-e új szerelem, vagy éppen vége lehet-e a meglévő kapcsolatunknak. Hogy ezeket az árnyalatokat végigkövethessük, olyan segédhoroszkópokat használunk, amelyeket a nyugati asztrológia nem.”

Előre megírjuk

A védikus horoszkóp együtt működik a karmával, ott van benne, nem kell külön karmaasztrológushoz fordulni, ha kíváncsiak vagyunk, milyen feladatokkal érkeztünk ebbe az életbe.

„A karma azt jelenti, tett, cselekvés. Van hozott pozitív karma — bár ez kevesebb —, ami egyfajta tudás, segítség. A negatív karma viszont törlesztés egy előző élet tetteiért. A horoszkópban ott vannak az alvó karmák, de ezekkel nem kell foglalkozni, mert ebben az életünkben nem kell rajta dolgoznunk, az aktívakkal viszont nagyon is. Ha egy előző életünkben hibáztunk, valamit nem fejeztünk be, azzal dolgunk van, és ha tudjuk, mi a feladatunk és eszerint cselekszünk, nem koppintanak többet az orrunkra.”

Az életünkben van lehetőségünk manőverezni, de vannak olyan pontok, amelyek elkerülhetetlenek. Ezek benne vannak az élettervünkben, amelyet még a születésünk előtt állítottunk össze. Egyetlen dolgot nem írunk ebbe bele: az öngyilkosságot, amely nagy hiba, hiszen nemcsak a saját élettervünket borítja fel, de másokét is.

Nem tabu a halál

A védikus asztrológia Indiában sok varázslatot, babonát alkalmaz. Előfordulhat, hogy a horoszkópból azt olvassák ki, hogy valamilyen szerencsétlenség leselkedik ránk, és az asztrológus azt fogja javasolni, hogy ássunk el egy üveg tejet az erdőben, vagy éppen mostantól mindent ezüstpohárból igyunk. Ezek — pontosan látható — nem igazán alkalmazhatóak a mi életünkben, és valójában talán nincs is szükség rájuk. Hiszen, ha tudjuk, milyen feladatokkal érkeztünk, és van bennünk tudatosság, sokkal többet tehetünk, hogy jó úton járjunk. Abból is látszik, hogy az indiai embereknek mennyivel másabb a kapcsolata a halállal, hogy míg egy nyugati asztrológiával foglalkozó szakember soha nem mond kiszállási pontot, azaz a halál lehetőségét — erre fel is esküsznek —, addig a védikus asztrológusok ezt megtehetik. Az indiaiak ugyanis úgy fogják fel, hogy a halál egy lehetőség, hogy elkezdjenek egy új életet, és újabb feladatokat.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete