Egészség

Jajj, nagyon izzad a lábam! Hatékony tippek a bosszantó problémára

A hyperhidrosis, vagyis a túlizzadás kényelmetlen érzés, és pláne akkor zavarba ejtő, amikor mások előtt kell levennünk a cipőnket. Mit tehetünk a lábunk kidörzsölődése vagy a rossz szagok ellen?

Az izzadás természetes jelenség, többek között a szervezet hőszabályozásában van szerepe – de ettől még nem lesznek kevésbé frusztrálóak a következményei. Van, akinek nyáron is csak ritkán vagy alig izzad a lába, mások viszont télen, a hidegben is küzdenek vele. Hogy mi minden állhat a háttérben, arról dr. Faluhelyi Dóra bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos mesél.

„Az, hogy egyesek miért izzadósabbak másoknál, több tényezőtől is függhet. A genetikai adottságok nagy szerepet játszanak, de a testtömeg és a testösszetétel is befolyásolja: a nagyobb testsúlyú vagy magasabb testzsírszázalékú emberek több hőt termelnek, amit részben izzadás útján vezetnek el. Az edzettebb emberek paradox módon többet izzadnak – ez azért van, mert a testük hatékonyabban reagál a hőmérséklet-változásokra. A meleg és párás időjárás, a fűszeres ételek, a koffein és az alkohol fokozza az izzadást. Az olyan egészségügyi állapotok, mint a hyperhidrosis vagy hormonális egyensúlyhiányok szintén fokozott izzadást válthatnak ki. A férfiak általában többet izzadnak a nagyobb izomtömeg és hormonális különbségek miatt, ugyanakkor vannak csak nőkre jellemző izzadást kiváltó tényezők, például a meno­pauza.”

Mi a helyzet a lábbal?

„A láb izzadása is normális jelenség, mivel a talpon sok verejtékmirigy található. Azonban, ha a lábak szinte állandóan nedvesek, bőrirritáció jelentkezik, kellemetlen szagot árasztanak, vagy az izzadás zavarja a mindennapi tevékenységeket, és akár pszichológiai kellemetlenségeket eredményez, akkor a lábizzadást túlzott vagy kóros mértékűnek mondjuk – ez a hyperhidrosis. Ilyen esetben érdemes orvosi segítséget kérni a probléma okainak felderítése és megfelelő kezelési módszerek megtalálása érdekében.”

Ezért baj, ha izzad

A láb izzadása több problémát is okozhat:

Kellemetlen szagot eredményezhet, mivel a nedvesség elősegíti a baktériumok elszaporodását.

Gombás fertőzések melegágya lehet, mert

a meleg és nedves környezet ideális például a lábgomba (tinea pedis) számára.

Bőrirritáció és kiütések jelentkezhetnek az állandó nedvesség miatt.

A nedves bőr érzékenységének következtében nő a vízhólyagok kialakulásának esélye.

Diszkomfortot és pszichológiai kellemetlenségeket is okozhat, például szégyenérzetet vagy szorongást.

Előzzük meg a szagokat!

Hogy a lábizzadás a lehető legkevesebb kellemetlen következménnyel járjon, ezekkel érdemes próbálkozni:
√ Válasszunk jól szellőző, természetes anyagokból készült cipőt és cipőbetétet.
√ Műszálas helyett vegyünk fel szellőző, jó nedvszívó képességű pamutzoknit.
√ Az ecetes vagy almaecetes lábfürdő segít elpusztítani a baktériumokat, kiegyensúlyozza a bőr pH-értékét, és összehúzó hatású, így csökkentheti a kellemetlen szagokat, mérsékelheti az izzadást.
√ Az epsom só nyugtatja és méregteleníti a bőrt, ráadásul stressz- és gyulladáscsökkentő hatása van. Legalább 20 percig áztassuk a lábunkat a langyos epsom sós oldatban.
√ A fekete tea hatékonyan csökkentheti az izzadást és a kellemetlen szagokat, mert a benne lévő tannin összehúzó hatású.

Ilyen a jó lábápoló rutin

A lábizzadás kezelésénél legfontosabb a megfelelő lábápolási rutin kialakítása. Ennek legyen része a rendszeres lábmosás antibakteriális szappannal, valamint a lábak és lábujjak közötti területek alapos szárítása. Ez segíthet megelőzni, hogy a probléma egyáltalán kialakuljon, elkerülhetjük vele a kellemetlen szagokat és fertőzéseket. A pamut vagy nedvszívó anyagból készült zoknik viselése, valamint a cipők, bakancsok gyakori váltása és szellőztetése is hozzájárulhat a lábak szárazon tartásához. Ha viszont súlyos esetről beszélünk, mindenképpen érdemes bőrgyógyászhoz fordulni annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést megtaláljuk, és tartósan kezelni tudjuk a túlzott vagy kóros lábizzadást.

Amikor szükséges az orvosi segítség

Ha a hagyományos megoldások nem elég hatékonyak, orvosi beavatkozások is szükségessé válhatnak. „Ezeket a megoldásokat csak akkor érdemes alkalmazni, ha az egyszerűbb módszerek nem bizonyulnak megfelelőnek, és az izzadás jelentősen befolyásolja az életminőséget – figyelmeztet dr. Faluhelyi Dóra. – Vannak vényköteles izzadásgátlók, amelyek erősebb alumínium-kloridot tartalmaznak, és hatékonyabbak lehetnek a bolti változatoknál. Léteznek szájon át szedhető antikolinerg gyógyszerek is, melyek csökkenthetik az izzadást, de a mellékhatásaik miatt csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók. Sokaknak meglepő lehet, de a botulinumtoxin is igen hatásos lehet izzadás ellen. Az injekciók ideiglenesen blokkolják azon idegek működését is, amelyek a verejtékmirigyeket aktiválják, és több hónapig tartó izzadásmentességet biztosítanak. Szóba jöhet iontoforézises kezelés is, melynek során enyhe elektromos áramot alkalmaznak a lábakra vízen keresztül, ami csökkentheti az izzadást.”

Fotó: adobestock