Egészség

8 tévhit az allergiáról: ezt ne tegye semmiképp, ha a tünetektől szenved

Orrfolyás, tüsszögés, viszkető szem és torok. Ma már nincs olyan család, ahol legalább egy ember ne szenvedne a panaszoktól. Ennek ellenére keveset tudunk az allergiáról.

Segít, ha vidékre költözünk

„Sok előnye van, ha összecsomagoljuk a családot, és a nagyvárosból vidékre költözünk. Sajnos azonban az allergiától nem lehet ilyen egyszerűen megszabadulni” – mondja dr. Herz Éva, tüdőgondozó főorvos, aki segít nekünk eloszlatni az allergia körül kialakult, legelterjedtebb tévhiteket.

„Bár a szmog és a nagyvárosi élet egyéb velejárói (például a stresszesebb életmód) valóban rontják az allergia elleni esélyeinket, vidéken is leselkednek ránk veszélyek. A rengeteg fűféle miatt könnyen előfordulhat, hogy a már allergiásoknak tovább romlanak a tünetei. Az is igaz viszont, hogy egy egészséges kisgyerek immunrendszere jobban megerősödik vidéken, mint egy nagyvárosban”
– állítja a szakértő.

Tudta?

Azoknak a pároknak, akiknél valamelyik fél allergiás, tervezniük kell a kisbabát. Fontos, hogy ne a pollenszezonban szülessen, mert sokkal nagyobb valószínűséggel lesz ő is allergiás, ha az immunrendszere rögtön nagy dózisú pollennel szembesül.

A tengerparton nincs pollen

A tengerpart felüdülést jelent az allergiásoknak, hiszen ott alacsony a pollenkoncentráció. De nyaraláskor sem szabad otthon hagynunk a gyógyszereinket. Növények mindenhol vannak, parlagfűpollent pedig a parttól 200 kilométerre, a víz felett is találtak már. Ráadásul elég egy kirándulást tenni a környékbeli településeken, és máris előjöhetnek a tüneteink.

A gyerekek kinövik az allergiát

Általában a táplálékallergiák azok, amiket a gyerekek sok esetben kinőnek. A pollenallergia sajnos csak nagyon ritka esetben múlik el. Egy svéd kutatás szerint a gyerekkori pollenallergiák 99 százaléka megmarad, igaz, a betegek közel 40 százalékának felnőttkorára csökkentek a tünetei.

Egy bizonyos kor után már nem lehetünk allergiások

Az igaz, hogy egyre több az allergiás kisgyerekek száma, de ez nem azt jelenti, hogy ne válhatna bárki felnőttként is azzá. Ennek számtalan közvetlen kiváltó oka is lehet, például amikor valaki egy másik városba költözik, és szervezete új allergénekkel találkozik.

Óvakodni kell a virágoktól

Aki a virágpiacon dolgozik, azzal valóban előfordulhat, hogy a sok virág miatt egyszer csak allergiás lesz. Egy váza friss virágot azonban még a pollenallergiások is nyugodtan bevihetnek a szobába, csak ritka esetben fordul elő, hogy allergiás tüneteket váltanának ki, vagy felerősítenék azokat. Amitől viszont valóban óvakodni kell, az a fák, a fűfélék és a gyomnövények által szórt pollen.

TÉNY: Az eső elmossa a polleneket

Valóban, az allergiásoknak a zápor utáni órákban a legjobb szabad levegőn tartózkodniuk. Ilyenkor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció. A legrosszabb időszak számukra a száraz, meleg szeles idő, reggel 10 és délután 4 óra között. Dr. Herz Éva azonban arra figyelmeztetett, hogy várjuk meg az eső végét, mert ha a szemünkbe belefolyik a pollennel teli esővíz, az irritációt okozhat.

A penészgomba spórái csak beltérben veszedelmesek

Ez egyáltalán nem így van, a penészgomba szinte mindenhol megtalálható. Az erdőben a földön komposztálódó leveleken vagy a korhadó fákon, sőt, a szobanövények földjében is ott vannak, nyirkos, párás időben pedig különösen aktívvá válnak. Nem véletlen, hogy a legtöbben nyáron panaszkodnak a penészallergiára. Hidegben a penészgombák inaktívak lesznek, de amint kitavaszodik, új életre kelnek, és ismét szórni kezdik veszedelmes spóráikat.

A lokális méz fogyasztása segít

Sajnos ezt az elméletet, bármilyen logikusnak hangzik is, még nem sikerült tudományosan bizonyítani. Akik hisznek benne, azok szerint a lokális mézben az összes allergén pollenje megtalálható, ezért rendszeres fogyasztása ellenállóbbá teszi a szervezetet. Valójában azonban egyáltalán nem biztos, hogy az allergiánkat okozó növény pollenjei is benne vannak a helyi mézben, pláne az immunizáláshoz elégséges mennyiségben. Ugyanez igaz a parlagfűteára, vagy a parlagfüvet legelő kecske tejére.

Az immunterápia megoldás lehet

Az immunterápia során az allergiás páciens szervezetébe egy bizonyos időn át rendszeresen beinjekciózzák az allergiát kiváltó pollen alacsony koncentrációjú kivonatát. A kúra hasonlóan működik a védőoltáshoz, immunizálja a szervezetet az adott allergénnel szemben. Herz doktornő azonban elmagyarázta, hogy az immunterápia elsősorban azoknál működik, akik csak egyvalamire allergiások – a legtöbb ember viszont sajnos egyszerre több pollenre is allergiás.

Fotó: pexels