Egészség

Öt észrevétlen dolog, ami stressz okoz: a második mindenki számára kikerülhetetlen

Gyakran érezzük magunkat ingerültnek és feszültnek? Lehet, hogy olyan dolgok okozzák, amelyek elsőre fel sem tűnnek!

Okostelefon

Elsőre azt hihetnénk, nincs még egy ilyen dolog, ami ennyire megkönnyítené az életünket! Hiszen amellett, hogy telefonálhatunk és üzenhetünk rajta, egyből megkapjuk az e-maileket, figyelmeztet a fontos tennivalóinkra, ha valamit gyorsan ki szeretnénk deríteni, kutathatunk a neten. Csakhogy pont emiatt függőséget okoz, ami már a szervezetünkre is hatással lehet.

Stresszfaktor: Valljuk be őszintén magunknak, milyen érzéseket vált ki belőlünk, ha hosszabb időre ki kell kapcsolnunk a telefont. Ugye, hogy frusztráló? Na és hányszor hittük azt, mintha rezegne a mobilunk? Ennek a jelenségnek neve is van: fantomvibrálás. Egy nap számtalanszor megnézzük a kijelzőt, hogy nem maradtunk-e le valami fontosról. Kutatók szerint akárhányszor leellenőrizzük a telefonunkat, mindig emelkedik a stressz-szintünk.

Stresszmentesítés: Vezessünk naplót arról, hogy egy nap körülbelül hány alkalommal használtuk a mobilunkat. Az eredmények lehet, hogy annyira ijesztőek lesznek, hogy már ez is segít a leszokásban. Állítsuk be úgy az üzeneteket, e-maileket, értesítéseket, hogy csak akkor adjanak hangjelzést, ha valóban fontosak. Legalább akkor ne ellenőrizzük a telefonunkat, ha ebédelünk, a családunkkal és a barátainkkal vagyunk, és élvezzük ki ezeket az alkalmakat.

Geomágneses tér

Nem is gondolnánk, hogy milyen nagyszabású erők vesznek körül minket a mindennapokban. Különösen Napkitöréskor érezzük meg ennek a jelentőségét, amikor a Föld mágneses mezejének csapódik egy óriási lökéshullám.

Stresszfaktor: A napkitöréssel rengeteg pozitív töltésű részecske kerül a Föld légterébe. Korábban ettől jobban védett a Föld geomágneses tere, ami azonban évszázadok óta csökkenőben van. A pozitív töltésű ionok túlsúlyának viszont a szervezetünkre is hatása van. Például jelentkezhet fejfájás, fáradékonyság, sőt stressz is.

Stresszmentesítés: Sajnos az idei is napkitörések évének ígérkezik, és több geomágneses vihar is várható. Ez ellen csak úgy tudunk tenni, ha jobban odafigyelünk ilyenkor egymásra, és megpróbálunk türelmesebbek lenni.

Háttérzaj

Amikor azt hisszük, hogy egy csendes szobában üldögélünk, akkor is ezerféle hanghatás vesz körül minket. Zúg a hűtő, kattognak a neonlámpák, a konvektor bekapcsol, az utcán valaki dudált, kopog az eső az ablakon. Ugye, hogy máris egy tucat tényezőt fel lehet sorolni?

Stresszfaktor: Azt hisszük, csupán az éles, hangos és folyamatos zajok okozhatnak stresszt, pedig ez a sok apróság is összeadódik. Kutatók megállapították, hogy azoknak az embereknek magasabb a vérnyomása az átlagosnál, akik zajos környezetben élnek. Ráadásul hajlamosabbak lesznek a különböző gyomorbántalmakra és gyengébb lehet az immunrendszerük.

Stresszmentesítés: Iktassunk be egy napunkba legalább fél órát, amikor minden lehetséges zajt kiszűrünk. Kapcsoljunk ki minél több elektromos dolgot, vonuljunk el a legelszigeteltebb szobába, és ha kell, használjunk füldugót. Már ez kis „csendterápia” sokat segíthet, hogy nyugodtabbak legyünk.

Hálószobai fények

Amilyen nehéz egy teljesen csendes szobát találni, legalább olyan lehetetlen rábukkanni egy olyan helységre, ami teljesen sötét. Hiszen bevilágít az utca vagy a lépcsőház egyik lámpája, a TV fényjelzője, az ébresztőóra és még vagy egy tucat apróság.

Stresszfaktor: Ezeket a fényeket még akkor is észleljük, amikor csukva van a szemünk. Vagyis előfordulhat, hogy nyúzottan ébredünk, napközben ingerültebbek vagyunk. Ez azért lehetséges, mert az alvást segítő hormon, a melatonin, csakis teljes sötétségben képes termelődni a szervezetünkben. Ha pedig nem alszunk elég mélyen, akkor könnyen stresszesebbé válhatunk.

Stresszmentesítés: Keressünk olyan ébresztőórát, aminek nincs nagy kijelzője vagy éppen nincs fénye. Ha vannak olyan készülékeink, amelyeken akkor is világít valami, amikor ki vannak kapcsolva, takarjuk le valamivel. Válasszunk olyan sötétítőfüggönyt, ami valóban minden fényt kizár. Egy pihentető éjszaka megér ennyit!

Közlekedés

Még akkor is, ha látszólag jól viseljük a reggeli dugót, előfordulhat, hogy hosszú távon mégis nyomot hagy rajtunk, ha sokat ülünk az autóban. Hiszen egyfajta tehetetlenség érzés uralkodik el rajtunk, amivel észrevétlenül idegesítjük magunkat.

Stresszfaktor: Egy kutatásban megállapították, hogy azok az emberek, akik sokat kénytelenek autóban ülni, sokszor erőszakosabban és ingerültebben viselkednek másokkal. Ugyanis a stresszt csak később tudják levezetni.

Stresszmentesítés: Próbáljuk meg hasznosan eltölteni azt az időt, amikor a kocsiban ragadunk. Például tanuljunk nyelvet különböző CD-k segítségével, gondoljuk át a napi teendőket, hallgassunk zenét. De az is lényeges lehet, hogy inkább több időt szánjunk rá, míg eljutunk az egyik helyről a másikra, mert így nem nyomaszt minket, ha esetleg késlekednénk a dugó miatt.

Fotó: Unsplash.com