Egészség

Meddig lehet napozni a 15 vagy 30 faktoros krémmel? Bőrmentő tudás a kánikulában

Szép, egészséges, és karcsúbbnak látszunk tőle – legtöbben így látjuk a lebarnult bőrt, akkor is, ha ma már tudjuk: teljesen biztonságos napozás nem létezik. Nyugodtabban strandolhatunk azonban, ha ismerjük a napsugarak elleni védekezés alapszabályait.

UV-sugár ABC

A napból érkező ibolyántúli sugarakat hullámhossztartományuk szerint három különböző típusra oszthatjuk. A napvédő készítmények fő feladata ezeknek a sugaraknak a minél hatékonyabb kiszűrése.

  • UVA: miatta öregszünk

Az UVA-sugarak hatásával mindig, még a téli napokon is számolnunk kell. Sokáig ártalmatlannak gondolták őket, de kiderült, hogy hosszú évekkel a napozás után is okozhatnak bőrproblémákat. A ráncokat és a bőr elszíneződéseit is részben ők okozzák, az UVB-sugarak rákkeltő hatását is felerősítik. Az öregedés külső jeleinek 99 százalékáért a napsugárzás felelős. Az UVA-sugarak segítik a melanintermelést – ennek köszönhetjük az áhított barna bőrszínt –, de a napallergia is sok esetben miattuk jelentkezik.

  • UVB: miatta égünk le

Az UVB-sugarakat a bőr legfelső rétegei nyelik el. Beindítják a barnulásért felelős melanin termelését, de ha túl sok és túl hirtelen éri
a bőrt, akkor hamar pirulást és leégést, majd pedig hámlást okoznak. Sajnos a bőrrák egyes fajtáit is az UVB- sugárzás okozza.

  • UVC: miatta romlik a szemünk

Elméletben nem kellene félnünk az UVC-sugaraktól, mert az ózonréteg kiszűri őket. Ahol azonban az ózonréteg elvékonyodott, ott áttörnek rajta, ráncosítják a bőrt és irritálják
a szemet. A három közül ez a fajta sugár képes legmélyebben a bőr alá hatolni, és ha az ózonréteg komolyabban megsérülne, akkor nagyon nagy veszélyt jelentene.

Hány faktor kell a bőrnek?

A napozószer flakonján látható faktorszám azt jelzi, hogy hányszoros extra időt tudunk vele a napon tölteni. Azaz ha védelem nélkül 10 perc alatt leégnénk, akkor egy 15 faktoros napkrémmel bekenve 10×15 percig, nagyjából két és fél órát maradhatunk a napon anélkül, hogy a bőrünk károsodna. A rossz hír az, hogy ez a két és fél óra egyben a maximum is, amit egy nap alatt napozással tölthetünk.

Sajnos nem működik az a trükk, hogy 30 faktorosat használunk a hosszabb napozás reményében. Egy 30 faktoros napkrém védőereje ugyanis nem sokkal tér el a 15 faktorostól: az egyik a káros sugarak 93, a másik a 96 százalékát szűri ki. Hogy kinek melyiket kell használnia, az attól függ, hogy az illetőnek normális esetben mikor kezdene el leégni a bőre. Azaz 30 faktoros napozószert akkor érdemes használnunk, ha már 5 perc után elkezdenénk pirulni, ami ugyanúgy napi két és fél óra napozást tesz lehetővé, mint az ellenállóbb bőrűeknek a nekik való 15 faktoros krém használata.

Ki mit kenjen

  • Fehér bőr, kék szem, szőke vagy vörös haj, sokszor szeplőkkel: Könnyen leégünk, nagyon lassan és nehezen barnulunk. – 50 faktors fényvédő kell
  • Világos bőr, szőkés vagy sötétbarna haj: Könnyen leégünk,  lassan barnulunk. – Nyaralás elején 30, később 25 faktoros
  • Sárgás bőr, barna haj, barna szem: Ritkán égünk le, gyorsan barnulunk. – 25 faktoros
  • Kreol vagy barna bőr, sötét szem: Szinte soha nem égünk meg, gyorsan barnulunk – 20–15 faktoros, a bőr  pigmentáltságától  függően

Flakonszótár

A faktorszám nem az egyetlen, amire érdemes figyelni.

Antioxidánsok: Értékes plusz, ha egy termékben antioxidánsok vannak, mert védik a bőr sejtjeit, és segítenek helyreállítani a napsugarak miatti károsodást. Antioxidáns például az A-, a C- és az E-vitamin, de hasonló hatása van a gyümölcs, és a zöldtea-kivonatoknak is.

Mikropigmentek: Magasan finomított fizikai napvédő anyagok, amelyek visszaverik a napfényt, de nem szívódnak be a bőrbe. Miattuk van, hogy a bőr egy ideig fehéres és zsíros marad. A gyerekeknek, és az érzékeny bőrű vagy allergiára hajlamos felnőtteknek szánt termékekbe sokszor csak mikropigment alapú fényvédőt tesznek, kiváltva a kémiai, a sugarakat elnyelő fényvédőket.

Fotostabilitás: Kéttípusú fényvédő van: amelyik visszaveri és amelyik elnyeli a káros sugarakat. Ha egy fényvédő nem fotostabil, akkor egy idő után a bőr védtelen marad. Mértékét jelzi a flakonon lévő ajánlás, hogy mennyi ideig hatásos egy bekenés.

Fotó: shutterstock