Egészség

Az allergia örökölhető: így veheti észre az első jeleket a gyereken

Nemcsak Magyarországon, de a világon is egyre több az allergiás beteg. Itthon tavasztól őszig két és fél millió ember tüsszög és fújja az orrát.

Az allergia bármely életkorban jelentkezhet. Az egyik augusztusban még semmi tünetünk, majd a következő évben már viszket az orrunk, szemünk, olyan, mintha hetekig náthásak lennénk. Az elmúlt 10 évben Magyarországon megkétszereződött a betegek száma.

Már csecsemőként kialakulhat

A környezetünkben megtalálható, egyébként teljesen ártalmatlan anyagokra az immunrendszer fokozottan reagál, és ez okozza az allergiás tüneteket, a tüsszögést, orrfolyást, torokkaparást, de akár fejfájást, ingerlékenységet és depressziót is.

„A kisgyerekekben meglévő allergiás hajlam nem jelent betegséget, és nem okoz tüneteket – mondja dr. Kaszó Beáta allergológus, klinikai immunológus. – Ahhoz, hogy a tünetek megjelenjenek, különböző külső és belső tényezőkre van szükség, ilyen a dohányfüst, a légszennyezettség, a stressz vagy valamilyen hormonális változás.”

Allergia csecsemőkorban is kialakulhat, de általában 4-5 éves korban jelentkezik nagyobb számban. A csúcspont a fiatal felnőttkorra tehető, és 2-3 évtizeden át állandó marad. Idősebb korra a betegség ritkábbá válik

„Nagyon változékony betegség. Az élet során egyes allergiás tünetek kialudhatnak, megszűnhetnek, ugyanakkor újabbak is kialakulhatnak.”

A leggyakoribb keresztallergiák

✔ parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök, kamilla, banán, napraforgómag

✔ nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, körte, kivi, avokádó

✔ füvek: paradicsom, burgonya, búza, élesztő, földimogyoró

✔ háziporatka: kivi, rákféleségek

✔ fekete üröm: zeller, burgonya, banán, kivi, kamilla

A múltban lehet a válasz

Mára már az is kiderült, hogy az allergiára való hajlam örökölhető.

„Ha nincs allergiás a családban, a kialakulás kockázata mindössze 10% – mondja dr. Kaszó. – Ha az egyik szülő allergiás, akkor már 20–25% az esély, ha pedig mindkettő, akkor 45–50% a valószínűsége, hogy a gyerek is allergiás lesz.
Abban az esetben, ha mindkét szülő azonos típusú allergiás megbetegedésben szenved, az utódok veszélyeztetettsége elérheti az 50–70%-ot.”

Ha a tünetek alapján gyanakodunk, hogy allergiásak vagyunk, érdemes felkeresni a szakrendelést, ahol allergiavizsgálatot végeznek. Először a kórelőzményt veszik fel, mely során többek között – főleg ha gyerekről van szó – megkérdezik a születés körüli eseményeket, de az életkörülményekről, a tünetek gyakoriságáról, súlyosságáról és a családban előforduló betegségekről is érdeklődhet a szakember.

A legismertebb allergiavizsgálat a bőrteszt, amely során kis mennyiségben allergént cseppentenek a kar belső oldalára, és a bőr reakciója alapján következtetnek az allergiás megbetegedésre. Az immunológiai vizsgálat során viszont a vérből mutatják ki az allergiát.

Érdekességek

✸ Az asztmások 75%-ának szénanáthája is van.

✸ Gyermekkorban a fiúknál, felnőttkorban pedig a nőknél gyakoribb a megbetegedés.

✸ Az allergia ízérzékelési zavarokat is okozhat.

Egyre újabb kezelések

Természetesen senkinek sem kell minden évben hónapokig együtt élni a bosszantó tünetekkel, hiszen több lehetőségünk is adódik az allergia kezelésére.

„Az antihisztamin-szirup, -tabletta vagy éppen -injekció hatása abban rejlik, hogya a hisztaminreceptorokra kötődnek, így az allergiát okozó hisztamin nem tud tüneteket produkálni – mondja a szakértő. – Az úgynevezett első generációs hisztaminokat már nem használjuk az allergiás nátha kezelésére, mivel nyugtató, étvágynövelő mellékhatásuk volt, és ronthatták a tanulási, autóvezetési képességet is. A közelmúltban megjelenő új antihisztaminok sokkal biztonságosabbak, mert anyagcseréjük során nagyrészt elkerülik a májat, és a vesén keresztül ürülnek ki a szervezetből. Nincsenek általában kellemetlen mellékhatásaik, és a tüneteket is gyorsabban és jobban enyhítik.”

Segítség lehet az orr-spray, illetve létezik az úgynevezett specifikus immunterápia is. A terápia során tisztított, standardizált allergénkivonatot juttatnak a szervezetbe, fokozatosan növekvő adagban, így a beteg szervezete hozzászokik az allergénhez, és megtanulja azt panaszok nélkül elviselni. Azt azonban nem árt tudni, hogy egy ilyen kezelés 3–5 évig is eltarthat.

Pollennaptár

Mogyoró II.–IV.

Nyárfa III.–V.

Fenyőfélék III.–VIII.

Nyírfa IV.–V.

Pázsitfűfélék IV.–IX.

Útifűfélék V.–IX.

Libatop VI.–X.

Angol perje V.–VIII.

Parlagfű VII.–X.

Ürömfű VII.–IX.