Egészség

A hőségben is frissen: így előzzük meg a kellemetlen testszagot!

Ha a forró nyári napokat épp nem a vízparton hűsölve élvezzük, hanem a munkahelyen, zárt térben, a tömegközlekedési eszközökön utazva, vagy az utcán járva izzadunk, a megszokottnál több odafigyelésre lehet szükségünk.

Amikor már a reggeli órákban csorog a hátunkon a verejték, vagy már a munkába menet leizzadunk, könnyen kezdünk azon aggódni, vajon elbír-e mindezzel a magunkra fújt dezodor. Ha jól használjuk, és megteszünk még néhány egyszerű óvintézkedést, könnyebb lesz megelőzni, hogy a testszagunk felerősödjön és kellemetlenné váljon.
Hogy mire érdemes figyelni, arról dr. Faluhelyi Dóra bőrgyógyász, kozmetológus szakorvost kérdeztük.

Hogy alakul az illatunk napközben?

„Fontos tudni, hogy az izzadás természetes jelenség és elengedhetetlen ahhoz, hogy a testünk megfelelően tudja szabályozni a hőmérsékletét. Épp ezért ne az legyen a cél, hogy megszüntessük az izzadást.” Mindenki izzad, de nem mindenkinél lesz ebből kellemetlen testszag. Sok minden kihat arra, hogyan alakul az illatunk a nap folyamán. „Elsősorban attól függ, hogy milyen típusú verejtékmirigyeink működnek – magyarázza a bőrgyógyász. – Az emberi test kétféle verejtékmiriggyel rendelkezik. Az eccrine mirigyek a test egész felületén megtalálhatók, víz-, valamint elektrolittartalmú verejtéket termelnek, amely önmagában szagtalan. Apokrin mirigyek találhatók a hónaljban, a lágyéki részen és a mellbimbók környékén, ezek zsírokban és fehérjékben gazdag verejtéket termelnek, amelyben könnyebben megtelepszenek a baktériumok. A bőrünkön élő baktériumok típusa és mennyisége nagyban befolyásolja a testszagot: egyes baktériumok úgy bontják le a verejtékben található anyagokat, hogy az erősebb szagokat eredményez.”

A titok a megelőzésben rejlik

Ezek alapján az alábbi dolgokat javasolja a bőrgyógyász, hogy az izzadásból ne legyen kellemetlen illatfelhő.

„A legjobb fegyver a rendszeres tisztálkodás, ennek során antibakteriális szappannal távolítsuk el a baktériumokat és a verejtéket azokról a területekről, ahol a testszag leginkább kellemetlenné válik, illetve legerősebb az izzadás. A dezodorok és izzadásgátlók megfelelő használata kulcsfontosságú, mivel hatékonyságuk nagyban függ a helyes alkalmazástól. Izzadásgátlókat (antiperspiránsokat) érdemes száraz bőrre, lefekvés előtt alkalmazni, amikor a verejtékmirigyek kevésbé aktívak. Használat előtt tisztálkodjunk meg alaposan, és ha szükséges, alkalmazzuk őket naponta, majd csökkentsük az alkalmazás gyakoriságát heti 1-2 alkalomra. A dezodorokat (az olyan készítményeket, amelyek antibakteriális összetevőkkel és illatanyagokkal csökkentik a kellemetlen szag megjelenését) alkalmazzuk tiszta és száraz bőrre, és ha szükséges, használjuk naponta többször, valamint kombináljuk antibakteriális szappan használatával a maximális hatékonyság érdekében.”

Vigyázat, fokozza a kellemetlenségeket!

A fenti tényezőkön túl van még néhány faktor, ami befolyásolja, milyen, mennyire lesz erős a testszagunk:

Az egyéni genetika határozza meg, mennyi és milyen összetételű verejtéket termelünk.

Az étrendünk is számít: a fokhagyma, a hagyma, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, valamint bizonyos fűszerek, például a curry, a csili a testszagot is felerősíti.

A magas cukortartalmú ételek elősegíthetik a baktériumok növekedését a bőrön, ami kellemetlen szagot okozhat.

Az alkohol is hat a testszagra.

A cukorbetegség, a máj- és vesebetegségek, valamint az olyan hormonális változások, mint például a menopauza is hatással van minderre.

A stressznek is fontos szerepe van: fokozza az apokrin mirigyek működését, ami erősebb szagú verejtéket eredményez.

Izzadjunk, de kevesebbet!

Az izzadást megszüntetni nem kell és nem ajánlott, de ha kóros mértékű, vagy épp egyes testrészeken (például hónaljon) fokozott mértékű és különösen kellemetlen, azért lehet tenni a csökkentéséért. Szakértőnk elárulja, milyen lehetőségeink vannak az izzadásgátlók használata mellett.

1. Alkalmazhatunk iontoforézist, ami elektromos áramot használ a verejtékmirigyek működésének átmeneti gátlására. Különösen hatékony a kéz- és lábizzadás kezelésére.
2. A botulinum toxinos kezelés blokkolja azokat az idegi impulzusokat, amelyek a verejtékmirigyek működését szabályozzák, hatékony megoldást jelent a hónalji, tenyéri és talpi hiperhidrózis kezelésében.
3. Bizonyos gyógyszerek is használnak az izzadás ellen, például az antikolinerg szerek, de mellékhatásaik miatt csak orvosi felügyelet mellett alkalmazhatók.
4. A MiraDry kezelés elektromágneses energiával pusztítja el a hónalji verejtékmirigyeket. A kezelés tartós, mivel a mirigyek nem regenerálódnak.
5. Ha más kezelések nem bizonyulnak hatékonynak, a verejtékmirigyek sebészi eltávolítása vagy a verejtékmirigyeket szabályozó idegek átvágása végleges megoldást jelenthet.

Nyári teendők

A forró hónapokban a magas hőmérséklet és a megnövekedett páratartalom miatt különösen fontos odafigyelni az izzadás kezelésére. Szakértőnk tanácsai a következők:

„Ha tehetjük, napi kétszer zuhanyozzunk, hogy eltávolítsuk a verejtéket és a baktériumokat. Hordjunk természetes anyagokból készült, légáteresztő ruházatot, amely segít a bőr szellőzésében és a verejték elpárologtatásában. Emellett használjunk rendszeresen dezodort vagy antiperspiránst, ezek segítenek megelőzni a kellemetlen szagok kialakulását és csökkentik az izzadást. Igyunk sok vizet, a megfelelő hidratáltság szükséges, hogy testünk megfelelően működjön és a verejtékezés szabályozott legyen. Ha hirtelen erősen érzékelhető változás tapasztalható a testszagban, érdemes orvoshoz fordulni, mert bizonyos betegségek is állhatnak a háttérben. A stressz és szorongás is növelheti az izzadást, ezért sok minden mellett az izzadás miatt is fontos a mentális egészségre odafigyelni. A bélflóra egészségének probiotikumokkal való megőrzése is segíthet a testszag kontrollálásában, mivel a bélben lévő baktériumok hatással lehetnek az egész testünkre, így azon belül a testszagunkra is” – foglalja össze a bőrgyógyász.

Fotó: gettyimages