Egészség

Testünk rosszcsontjai, az ízületek: hogyan döntsük el a fájdalomról, hogy reuma vagy porckopás?

Amikor egyre többször mászunk ki reggelente úgy az ágyból, hogy felkelés előtt kissé be kell melegíteni az ízületeinket, akkor érdemes szétnézni, hogy melyik lehetőséget válasszuk testünk újraélesztéséhez.

Nem korfüggő

Akinél eljön az az idő, amikor egyre jobban érzi, hogy „van” térde, könyöke és egyéb ízületei, netán már fájdalom is kíséri a mozgást,
annak sokszor eszébe jut, hogy bizony öregszik. Pedig a mozgásszervi problémák nem feltétlenül az idő múlását jelzik. Ezek a betegségek sokfélék lehetnek, közülük csak az egyik a reuma. Ezt az elnevezést a köznyelv gyakran hibásan használja más ízületi bajokra is.

„Az ízületi és porcproblémák bármikor jelentkezhetnek, de vannak olyanok, amik bizonyos korosztályhoz köthetők. Például a reumás jellegű ízületi gyulladás gyermekkorban is előfordul, ráadásul ekkor elég agresszív lefolyású. A kopások inkább idősebb korban alakulnak ki. A porcleválás megtörténhet fiatalon, sportolás közben is vagy valamilyen baleset hatására – mondta dr. Boross György ortopéd- és kézsebész.”

A köznyelvben közel 100- féle elváltozást illetnek (tévesen) a reuma kifejezéssel. Az elterjedt szó egyebek mellett takarhatja a gyulladásos, a köszvényes vagy a kopásos betegségeket is.

  • Reuma tünetei lehetnek: Hőemelkedés, duzzanat, az adott helyen bepirosodott bőr, reggeli ízületi merevség, indokolatlan izom- és ízületi fájdalom. Kísérő tünet lehet még az étvágytalanság és az intenzív éjszakai izzadás.

Mit jelez a fájdalom?

Ha fáj valamink, akkor mielőtt orvoshoz fordulunk, általában megpróbáljuk beazonosítani, milyen betegséget jelez a kellemetlen érzést.

„A mozgásszervi betegségek tüneteiben természetesen vannak különbségek, de mindegyiknél jellemző a fájdalom és a nehezebb mozgás. Ha ez gyulladás miatt jelentkezik, akkor a bőr is melegebb tapintású – mondta a szakember. – Vannak azonban olyan mozgásszervi betegségek, amelyek elkülönítése még a szakemberek számára sem egyszerű, többféle vizsgálatot igényelnek, ezért nem ajánlott, hogy az érintett önmagát diagnosztizálja.”

Azért lényeges minden esetben megállapítani a fájdalom pontos okát, mert a betegségek kezelése egészen eltérő lehet.

Hogyan kezelhető a porckopás?

„Vannak olyan orvosilag is javasolt porcerősítők, melyek enyhébb porckopás esetén hatásosak. A teljesen elkopott porcot azonban nem lehet újratermelni – hívta fel a figyelmet dr. Boross. – Léteznek olyan orvosilag adható injekciók, amelyek szinte megolajozzák az ízületeket, de csak átmeneti javulást hoznak,
a kopást nem szüntetik meg. A súlyos porckopások műtéttel pótolhatók, ennek köszönhetően a fájdalom megszűnik, és javul a mozgás is.

Mi okozza?

Az ízületi betegség nem örökölhető, a hajlam azonban igen. Aki érzékenyebb géneket örökölt, annak jobban kell védekeznie a kórokozók és a gyulladások ellen, melyek megtámadhatják az ízületeit.

Az életmód és a környezeti hatások is nagyban befolyásolják az ízületi gyulladások kialakulását és porcok kopását. A rendszeres fizikai túlterhelés (például a fizikai munka vagy
a versenyszerű sportolás) fokozzák a reumatikus betegségek kialakulásának lehetőségét, de ezek miatt nem azonnal, hanem csak évekkel később jelentkezik a betegség.

A táplálkozás is befolyással van a kór jelentkezésére. Amennyiben valaki tudja magáról, hogy hajlamos lehet a betegségre, akkor érdemes olyan étrendet választania, amelynek segítségével lényegesen lecsökkenti ennek esélyét. Segítenek a rengeteg nyers zöldséget és gyümölcsöt, valamint a kevés zsírt tartalmazó ételek. Ajánlottak még a tejtermékek, halak és az értékes növényi olajok. Romolhat az állapot a sok hús, a cukor, az alkohol, a kávé és a tea miatt.

Hogyan kezelhető az ízületi gyulladás?

Ez a betegségcsoport gyógyszerekkel, biológia- és fizioterápiával, gyógytornával, masszázzsal vagy műtéti úton kezelhető, emellett azonban mi is tehetünk az állapot javításáért, ha betartjuk az orvosi utasításokat!

fotó: shutterstock