Egészség

Bőrproblémák, fáradtság és maró érzés a torokban: jelek, hogy valami nem stimmel az emésztésével

A rossz étkezési szokások elhízáshoz vezethetnek és rendszeres fájdalmat, kellemetlenségeket is okoznak. Pedig gyakran apróságokon múlik az egészség.

Mi okozza a bajt?

Az emésztési problémákhoz többféle út is vezet. Az egyik ilyen, hogy rendszeres testmozgás nélkül ellustul a bélrendszer. Akinek a munka, a család ellátása, esetleg a tanulás miatt már nincs lehetősége a napi, heti rendszerességű sportolásra, az sajnos gyorsan megtapasztalhatja, hogy emésztése lelassul. Ezt gyakori puffadás, kényelmetlen érzés, esetleg fájdalom is kíséri, mivel ilyenkor a lenyelt tápanyag sokkal tovább marad a bélrendszerben, mint az egészséges lenne.

Szerencsére ezt nagyobb erőfeszítések nélkül is meg lehet szüntetni! Elsőként figyeljük meg, hogy melyek azok az ételek, amik után kellemetlenül érezzük magunkat. Ezeket helyettesítsük hasonló ízvilágú, de gyomorkímélőbb élelmiszerekkel.

Ha a húsimádók azt tapasztalják, hogy egy-egy kiadósabb ebéd vagy vacsora után megfájdul a gyomruk, de nem szeretnének lemondani kedvenc ízeikről, akkor a nehezebb húsok helyett főzzenek szárnyasokat vagy halat, köretként pedig egyenek hozzá párolt zöldségeket. A növényi rostok sokat segítenek az emésztőrendszerünknek, szinte kiseprik a bélrendszerből a salakanyagokat.

A napi étrendük kialakításánál érdemes odafigyelni, hogy minden táplálékcsoportból megfelelően fogyasszunk, így a tej és tejtermékek csoportjából is. Ezek azon kívül, hogy frissek és finomak, számos beltartalmi értékkel rendelkeznek; pl kiváló fehérje- és kalciumforrások, egyes élőflórás változataik pedig, pl. a joghurtok hozzájárulhatnak a bélflóra baktériumflórájának megőrzéséhez. A rendszeres vízivásra is jó odafigyelni. A víz megszépíti a bőrt, csökkenti a fejfájást, és beindítja és mozgásban tartja az emésztést, ami gyorsan megszünteti gyomrunkban a kellemetlenségeket.

Rossz emésztés tünetei:

● gyakori fáradtság, kimerültség, rossz alvás

● egyre gyakrabban kell serkentők (kávé, energiaitalok stb.) után nyúlni

● fejfájás, rosszkedv, levertség

● fájdalmas, maró, égő érzet a gyomorszájnál, torokfájás, amit a túlzott gyomorsav okoz

● bőrproblémák (zsírosodás, pattanások jelentkezése)

● puffadás, szélgörcsök, gyomorfájdalom

Tippek az első lépésekhez:

  • Aki egészséges, az felejtse el a liftet! Már napi pár perces lépcsőzés is sokat számít – és a nadrág is egyre jobban mutat majd a popsinkon.
  • A tömegközlekedési eszközökről egy megállóval hamarabb szálljunk le, tegyük meg gyalog az utolsó megállótól a távolságot.
  • Aki nehezen veszi rá magát a sportolásra, az mondja el minél több munkatársának, barátjának, hogy jövő héttől edzeni kezd, így már nem tud meghátrálni az azt követő kérdésektől, és biztosan elindul majd az edzőterem felé.

Fotó: pexels