Egészség

Fertőzésveszély a strandon: így kerüljük el a tipikus nyári bőrbetegségeket

Sokan félve lépnek a medence vizébe, és a strand, uszoda tusolóját sem merik jó szívvel használni, tartva a bőr- és a körömgombától. Szakértőket kérdeztünk, hogyan lehet kivédeni a kellemetlenségeket, és mik a hatásos kezelések.

Bőrünkön számos mikroszkopikus méretű élőlény él, vannak köztük baktériu­mok, gombák és vírusok is. Optimális esetben ezek olyan mikroflórát alkotnak, amely egyensúlyban van. A mikroorganizmusok így „békében” élnek együtt és velünk, vagyis nem okoznak semmilyen problémát, sőt segítenek fenntartani a bőr védőrétegét. Ám ha bizonyos fajok túlszaporodnak, vagy a bőrfelszínnél mélyebbre jutnak, például, mert legyengül a szervezetünk, vagy károsodik a külső védőréteg, akkor már fertőzésről beszélünk. Egyes gombák ilyenkor megtámadhatják a szaruréteget vagy akár a bőr, a köröm mélyebb területeit is. A gombás fertőzések leggyakrabban a hajlatokban, a lábfejen és a körmökön alakulnak ki – ez utóbbi esetek miatt gondolják sokan azt, hogy akkor kapjuk el, amikor nyáron, a strandon gyakrabban vagyunk mezítláb, és lépünk papucs nélkül az esetleg fertőzött helyekre.

Fokozzuk az ellenállást!

Bejó-Iványi Hajnalka nail artist, manikűrös-pedikűrös szakértőnk szerint azonban nem ilyen egyértelmű a körömgomba és a strandolás közötti összefüggés, még akkor sem, ha a nedves helyeken valóban megélnek a gombák.

„Az elmúlt 15 év tapasztalata alapján azt mondanám, hogy a bőr- és körömgomba megjelenése inkább az immunrendszer állapotával függ össze, mint azzal, hogy sokat jár-e valaki strandra, és ott mezítláb közlekedik-e. Akinek gyenge az immunrendszere, vagy valamilyen okból hajlama van rá, sokkal könnyebben kap el körömgombát, vagy újul ki nála a fertőzés. Ehhez nem is kell feltétlenül fürdő vagy közös helyiség” – mondja a szakember. Aki tart a gombás megbetegedéstől, vagy volt már ilyen fertőzése, az jól teszi, ha megelőzésként az immunrendszer támogatására fordít figyelmet: sok zöldséget, gyümölcsöt fogyaszt, kerüli a lisztes, cukros ételeket, italokat, sokat tartózkodik a szabadban, rendszeresen mozog és eleget pihen. A cukorbetegség, egyes hormonális problémák, a fogamzásgátló, bizonyos gyógyszerek, például antibiotikumok, szteroidok vagy immunszupresszánsok is hozzájárulhatnak a fertőzés megjelenéséhez. De a bőrünkön élő gombák elszaporodhatnak nem megfelelő higiénia, vagy épp ellenkezőleg, a tisztálkodószerek túlzásba vitt használata következtében fellépő védőréteg-károsodás miatt is. A túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás szintén a fertőzést segíti.

Előzzük meg a fertőzést!

Persze a bőr és a körmök külső védelme is segíthet, hogy kivédhessük a fertőzést: Molnár-Jilek Viktória természetgyógyász, aromaterapeuta a következőket ajánlja:

✔ Az alábbi illóolajok lehetnek hatékonyak: babér, benzoégyanta, kakukkfű, geránium, pálmarózsa, teafa, manuka.
✔ Ezeket mindig valamilyen hordozóolajban, például körömvirágolajban oldva vigyük fel a bőrre, körömre (35 ml körömvirágolajhoz adjunk 8-10 ml más bázisolajat, például búzacsíraolajat, ehhez csepegtessünk 1-2 ml illóolajat).
✔ A hajlatokat, redőket, a lábujjak közötti területet mindig töröljük teljesen szárazra.
✔ Viseljünk jól szellőző cipőt, zoknit, és persze a papucsunkat se felejtsük otthon, ha strandolni készülünk.

Ha megtörtént a baj

A gombás fertőzés kellemetlen és nehezen megszüntethető, a kezelés kitartást igényel. A bőrön viszketés, kipirosodás, repedezés, hámlás, hólyagosodás jelentkezik, a körömgomba megjelenésekor pedig a köröm besárgul, megvastagszik, élettelenné válik.

„Makacs dolog az ilyen fertőzés, de pedikűrösként nem ijedek meg tőle – mondja Bejó-Iványi Hajnalka. – Ha szakszerűen, megfelelő fertőtlenítés mellett dolgozunk vele, a gombásodás a kéz- és lábkörmökön is szépen kezelhető. A legegyszerűbb a speciális, lakk állagú ecsetelők használata – ezek tapasztalatom szerint hatékonyabbak, mint a filces változatok. El kell távolítani a körmön lévő anyagokat (lakkot, géllakkot, zselét, porcelánt), és fertőtlenítés mellett az érintett részből is, amennyit csak lehetséges. Ezután kell a választott készítménnyel kezelni addig, amíg nem látjuk, hogy megállt a terjedése. Ha azonban 1-2 hónapon belül sem mutatkozik gyógyulás, vagy terjed a gombásodás, mindenképp orvoshoz kell fordulni. Előfordulhat, hogy belsőleg szedhető gyógyszerre is szükség van, amit csakis orvos írhat fel.”

Illóolajos gyógymód

Aromaterapeuta szakértőnk, Molnár-Jilek Viktória természetes módszereket is javasol a bőr- és körömgomba kezelésére. „Segíthet az ázsiaigázló-tinktúra, ebből 1-5 ml-t fogyasszunk naponta vízben oldva. Jótékony hatású lehet még a körömvirágból és a kasvirágból készült tea is. Készíthetünk bőr-, illetve körömgomba elleni szert saját kezűleg, ezekkel naponta ecseteljük az érintett területet.” Rájuk is ugyanaz érvényes, mint a professzionális készítményekre: meg kell tisztítani a körmöt használat előtt, fertőtleníteni kell az eszközöket, és ha nem tapasztalható javulás, gyógypedikűröshöz vagy orvoshoz kell fordulni.

Bőrgomba elleni keverék:
• 35 ml körömvirág-olaj
• 5 ml avokádóolaj
• 3 ml tamanuolaj (kihagyható)
• 10 csepp teafaolaj
• 10 csepp levendulaolaj
• 5 csepp pálmarózsaolaj
• 3 csepp benzoéolaj

Körömgomba elleni keverék:
• 35 ml köröm-virágolaj
• 8-10 ml neemolaj
• 10 csepp teafaolaj
• 10 csepp manukaolaj
• 8 csepp babérolaj

Óvjunk másokat!

Ha megjelent nálunk a fertőzés, az alábbi teendőkkel érdemes védeni a családtagjainkat, a velünk egy háztartásban élőket, hogy semmiképp ne adjuk át a gombát.

✔ A fürdőkádat minden használat után fertőtlenítsük.
✔ Csak saját törülközőt használjunk, azt gyakran cseréljük.
✔ A zoknikat, törülközőket magas hőfokon vagy fertőtlenítő adalékkal mossuk.
✔ A cipőket is érdemes fertőtleníteni.
✔ Tisztítsuk a szokásosnál gyakrabban az ágyneműt.
✔ Tartsuk tisztán és szárazon a bőrt és a körmöket.