Egészség

Vizsgálatok babavárás alatt a 6. héttől az utolsó pillanatig: mire kell időpontot kérni?

A babavárás izgalmas hónapjai alatt számtalan kérdésünk van, például, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégeztetni, ahhoz, hogy nyugodtabban alhassunk és melyik mire jó. Ebben segít szülész-nőgyógyász szakértőnk.

Kötelező vizsgálatok az első három hónapban:

– 6-7. héten, amikor egy kismama terhesgondozásra jelentkezik, akkor egy ultrahang vizsgálatot végeznek, melynek célja a terhesség korának megállapítása, hogy jó helyen van-e a magzat.

– Laborvizsgálatot végeznek, ebbe beletartozik a teljes vérkép, a vizelet, a vércukor-, a koleszterin- és trigliceridszint vizsgálata, vércsoport meghatározás, vörösvértest ellenanyag-vizsgálat.

– HBsAg vizsgálat, ami a  hepatitis-B-t szűri.

– Szifilisz szűrés

– 11-13. héten történik – fogorvosi szakvizsgálat

– Az 1. UH vizsgálatnál a tarkóredő méréssel a Down szindróma szűrés történik.

– Háziorvosi, belgyógyászati és EKG vizsgálat.

A második harmadban történő vizsgálatok:

– 18-20. héten történik a genetikai ultrahang, ekkor a magzat anatómiáját nézik, gerincét, szívét stb. A magzat neme is megállapítható már, ha szerencsésen fekszik.

– A 24-28. héten terheléses vércukorszint vizsgálatra kerül sor. Ezt először éhgyomorra, majd 75 g glukóz fogyasztás után két órával ellenőrzik.

– a 24-28. hét között újabb laborvizsgálat szükséges, vizelet, vérkép, vörösvértest ellenőrzéssel.

A harmadik harmad vizsgálatai:

– 30-32. héten ultrahangvizsgálatra kell készülni, amelynek során ellenőrzik a magzat növekedésének ütemét, a lepény működését és a magzatvíz mennyiségét.

– 36-37. héten laborvizsgálatok, vizelet, vörösvértest és ellenanyagszűrés, vérnyomás és testsúly ellenőrzés történik.

– 35. héten megvizsgálják a hüvelyváladékban, hogy jelen van-e a baba egészségét veszélyeztető Streptococcus-B baktériumfertőzés, amely a legtöbb súlyos újszülött kori fertőzést okozza.

– 38. héttől hetente kötelező a kardiotokográfos szűrővizsgálat, azaz CTG. Ezzel nézik a magzati szívműködést, a méh fájás-tevékenységét, a méhlepény működését.

Tudta?
A védőnők is komolyabb szerepet kapnak a kismamák gondozásában. Akár magánorvoshoz, akár a szakrendelő alkalmazásában álló orvoshoz vagy szülésznőhöz tartozik a kismama, védőnőjével kötelező egyeztetni minden egyes vizsgálatot.

Nem kötelező, de javasolt

– A 30. hét környékén érdemes egy 4D ultrahangvizsgálatra bejelentkezni.

– Ajánlott vizsgálat a kombinált teszt is, amely az egyik leghatékonyabb kromoszóma-rendellenességeket szűrő tesz. Ez a vizsgálat egy részletes ultrahangvizsgálatból, illetve az anyai vér vizsgálatából áll.

37 év felett kötelező!

A 37 év feletti kismamáknak a felsoroltakon kívül kötelező a genetikai tanácsadás a 12-14. héten. A további vizsgálatokról az orvos dönt.

Egyéb lehetőségek:

NIFTY

Lehetőség van az úgynevezett NIFTY tesztre is, ez ugyan az mint a PRENA TEST. Lényegük, hogy anyai vérből centrifugával szétválasztják az anyai és magzati sejteket és így vizsgálják a magzat génkészletét. Fontos: Csak bizonyos genetikai betegségeket tudnak kimutatni, mint például a Down-kórt, Edwarsd-kórt és Patau-kórt, a ritka betegségeket semmilyen módszerrel sem tudják szűrni. Ez a teszt elsősorban azoknak a kismamáknak javasolt, akik a Down-kór szempontjából az átlagnál magasabb kockázattal jellemezhetőek. Bizonyos esetekben ezzel kiváltható a magzatvíz- vagy lepényboholy-mintavétel. Szintén ajánlott lehet a vizsgálat abban az esetben, ha a kombinált teszt eredménye alapján nem zárható ki a magzati kromoszóma rendellenesség gyanúja. Egyes esetekben a Nifty-teszt elvégzése nem javasolt: ha a várandós kismama korábban vérátömlesztést kapott, szervátültetésen vagy őssejt-terápián esett át, mert az idegen DNS jelenléte téves eredményhez vezethet.

Veszélyes genetikai vizsgálatok

A magzatvíz és a méhlepény vizsgálat minden kétséget kizáró eredményt mutat a születendő kisbaba lehetséges genetikai rendellenességeiről. Mivel azonban mindkét beavatkozás veszélyes lehet a magzatra nézve, szükségességét mindig genetikus határozza meg, egyben tájékoztatja a kismamát a kockázatokról. Minden esetben a kismama dönt arról, hogy a beavatkozást elvégezzék-e nála vagy sem. Magzati kromoszóma vizsgálat akkor indokolt, ha a kismama elmúlt 37 éves, ha az ultrahang vizsgálat eltérést mutatott, pozitív lett a kombinált teszt, vagy ha valamelyik, esetleg mindkét szülő olyan genetikai eltérést hordoz, mely magas kockázatot jelent a magzatra.

Méhlepény vizsgálat
A méhlepényvizsgálatot 11-12 hetes terhességtől lehet elvégezni. Ilyenkor a hüvelyen vagy a hasfalon keresztül egy vékony tű segítségével mintát vesznek a méhlepényből, ami a magzat genetikai információit hordozza, így 100%-os eséllyel megerősíthető vagy kizárható a Down-kór, illetve más genetikai betegségek is. Előnye, hogy nagyon korán elvégezhető, és általában pár nap alatt eredményt ad.

Magzatvíz vizsgálat
A magzatvízvizsgálatot a 15-20. héten végzik. A szakorvosok a hasfalon keresztül egy tűvel vesznek magzatvizet, amelyben magzati eredetű sejtek találhatók. A módszer hátránya, hogy a sejteket 1-2 hétig tenyészteni kell, így csak később lesz eredmény.