Riportok

Még mindig sok a tévhit és a félreértés: kinél szülhet a kismama?

Bár a szabályozás nem teljesen új, de sok évtizedes hagyomány szakadt meg azzal, hogy a szülésnél már nincs szabad orvosválasztás. Nem is csoda, ha sok nő tanácstalan, hol, melyik orvosnál szülhet, és hová mehet vizsgálatra.

A pozitív terhességi teszt után sok kismamában merül fel a kérdés: „hogyan tovább?”. Korábban minden kismama szabadon eldönthette, melyik orvoshoz szeretne terhesgondozásra járni. Fogadott orvos vagy kórház esetén a lakóhelyétől távolabbi szülészeten is világra hozhatta a babáját. A hatályos egészségügyi jogszabályok szerint a magán- és az állami ellátást élesen el kell választani egymástól. A jogalkotók célja az volt, hogy megszüntesse a hálapénzt, amelynek az adása és az elfogadása is tilos. Dr. Hazay Máté, az ÉKC Új Szent János Kórház és Szakrendelő szülész-nőgyógyásza segít eligazodni a témában.

Magán vagy állami?

A szabályozás azt takarja, hogy állami kórházban nem lehet fogadott orvosnál szülni.

„A szülést napközben a szülőszobára beosztott kolléga, ügyeleti időben pedig az ügyeletes orvos(ok) és a szülésznő(k) vezetik. Ha a terhesség komplikációmentes úton halad, akkor a kismama szülhet a lakóhely szerint illetékes szülészeti osztályon. Másik szülészeti osztály nem köteles a kismamát fogadni (persze ezt fogadóképességtől függően gyakran megteszik a gyakorlatban) – magyarázza Hazay doktor. – Komplikációk esetén viszont az orvos dönthet úgy, hogy a baba érdekében magasabb szintű kórházba utalja a kismamát.”

Magánkórházban természetesen más a helyzet, itt a kórházzal megkötött szerződés tartalmától függően a szülésnél a kismama által választott szülészorvos és szülésznő is jelen lehet.

Lehetőségek

Az első vizit során kerül megállapításra a terhesség ténye, ezt mindenképpen szakorvos végzi. Ekkor készül a rizikófelmérés is, ami azt mutatja, hogy a baba várhatóan normál terv szerint fejlődik (alacsony rizikó), vagy magas a komplikációk esélye (magas rizikó). Ha az eredmény „alacsony rizikó”, akkor magát a várandósgondozást szülésznő vagy védőnő is végezheti, a kötelező orvosi vizsgálatok kivételével.

„A kismama választhatja, hogy a terhesgondozást a magánnőgyógyászánál szeretné végeztetni, a vizsgálatok ugyanúgy a protokoll szerint történnek. A kismama dönthet, hogy bizonyos vizsgálatokra állami, bizonyos vizsgálatokra magánorvoshoz szeretne menni” – mondja szakértőnk.

Vizsgálatok

A szülészeti ellátás első része a várandósgondozás, ami előre tervezhető, tehát nem számít úgynevezett sürgősségi ellátásnak. A kismamákat az állami szakrendelők (terhesambulanciák) tudják fogadni.

„Itt is hasonló elv érvényesül, a lakóhely szerint illetékes szakrendelő kötelezően fogadja a kismamát várandósgondozásra, ettől eltérő állami szakrendelő nem feltétlenül. A kismama előzetes előjegyzés alapján, a szabad kapacitások függvényében választhat a rendelőben dolgozó szülészek közül. Javasolt, hogy mindig ugyanahhoz az orvoshoz menjen, mert egy ember jobban átlátja a sok hónap alatt szerteágazó vizsgálatokat” – tanácsolja Hazay Máté.

szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete