Lélek

A kismamák 90 százalékát érinti: a várandósság után szinte képtelenség eltüntetni a striákat

A nők életének legszebb időszaka, amikor gyereket várnak. Ezért különösen kellemetlen, ha a szépen gömbölyödő pocakjukon lilás csíkok jelennek meg, melyek kifehéredve a szülés után is ott éktelenkednek. Ezek a striák.

Ahogy nő a hasuk, a kismamák súlya gyorsan gyarapodik, a bőrük viszont veszít a rugalmasságából. A striák kialakulásának oka az, hogy a bőr alatti kötőszövet nem tud ugyanolyan ütemben növekedni, mint a bőr felső rétege, így az megreped vagy elszakad, és kialakulnak a terhességi csíkok. A nők 90 százalékát érinti ez a folyamat. Hogy kinél mennyire fognak látszani a striák, az hajlam kérdése, de genetikai okai is lehetnek. A száraz, vízhiányos bőr is elősegítheti a kialakulásukat. Ha megjelentek, sajnos nem tűnnek el többé, de ha idejében gondolunk rájuk, sokat tehetünk azért, hogy halványuljanak. Mindenesetre vigasztaló, hogy ez az elváltozás az egészségre teljesen ártalmatlan. Persze az sem öröm, hogy „csak” esztétikai probléma, hiszen szülés után mindenki szeretné visszakapni a korábbi karcsú termetét és feszes bőrét.

Ne keverjük!

A stria nem azonos a narancsbőrrel, bár a testen ugyanott – hason, combon, csípőn – jelennek meg a csíkok. A narancsbőrnél a zsírsejtek kitüremkednek a bőr felszíne felé, a stria esetén pedig megnyúlik a bőr.

Mit tehetünk ellenük?

  • Már a várandósság kezdetétől puhítsuk, hidratáljuk a bőrünket, hiszen minél kevésbé fejlődtek ki a striák, annál könnyebb tenni ellenük. Kenegessük a bőrünket közönséges masszázsolajokkal, természetes növényi olajokkal, kókuszolajjal vagy kakaóvajjal. Még olívaolajjal is lehet.
  • Később a ricinusolaj vagy egy tápláló testápoló halványíthatja a már kialakult terhességi csíkokat. Jó lehet még a mandulaolaj, a lenolaj, a kökényolaj vagy a szőlőolaj a rendszeres masszírozáshoz.
  • A hideg-meleg zuhany fokozza a vérkeringést, ezáltal kellően feszesít.
  • Nagyon fontos itt is a folyadékfogyasztás, hiszen ezzel belülről hidratáljuk a bőrünket. Ilyenkor legalább 3 liter vizet igyunk meg naponta.
  • Az egészséges táplálkozás a bőr egészségére és frissességére is jó hatással van, ezért az étrendre is érdemes odafigyelni. A friss gyümölcsök és zöldségek, a tojás, a máj, a teljes kiőrlésű gabonák, a búzacsíra, a halak, a fehérjék rendszeres fogyasztása erősíti a kötőszövet rugalmasságát, segítenek, hogy lassabban hízzon a kismama, és egészséges anyagokat juttasson a szervezetébe, illetve a lehető leghatékonyabban fokozza a méregtelenítés folyamatát.
  • A mozgás mindenképpen szükséges a várandósoknak, de különösen a striák elleni védekezésben. Az izmok rendszeres mozgatása a kötőszöveteket is erősíti. Séta, kismamatorna, jóga, úszás, minden sokat segíthet.
  • Mindezt, amit felsoroltunk, a szülés után sem szabad abbahagyni, mert a striák akkor is megjelenhetnek, amikor a has bőre már kezd összehúzódni.
  • Léteznek olyan eljárások, mint az aromaterápiás testtekercselés, a mezoterápia vagy a lézeres kezelés, amelyek mind hatékonyak lehetnek a striák halványításában.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete