Lélek Riportok

„A férjem más nőket nézeget a neten!” Ez normális?

A közösségi oldalakon sok csinos modell, színésznő fotója jön szembe velünk szexi ruhában vagy hiányos öltözetben. Ezekre mi, nők rendszerint rápillantunk, majd továbbgörgetünk, de mi van, ha a férjünk előszeretettel időzik rajtuk, sőt lájkolgatja őket?

Olvasónk, Mariann (45) tizenöt éve él együtt a férjével. A szerkesztőségünkbe küldött levelében elmesélte, hogy több hullámvölgy is volt már a kapcsolatukban, de szerencsére minden problémát sikerült megoldaniuk. A lányuk tizenhárom éves, így a párjával egyre több szabadidejük van kettesben, de Mariannt borzasztóan zavarja, hogy míg ő este tévézik, olvas, addig a férje a különböző közösségi oldalakon nőket nézeget, és sokaknak lájkolja is a bejegyzését, képét.

„Többször is elkaptam a pillanatot, amikor egy szexi nő vagy ismert modell fotóját szívecskézte a Facebookon vagy az Instagramon. Először még úgy voltam vele, hogy biztosan véletlenül futott bele a bejegyzésbe, de miután elkezdtem figyelni, bizonyossá vált számomra, hogy nem egy ilyen nőt követ rendszeresen. Ezek a hölgyek általában fehérneműben, kihívó pózokban fotózkodnak, semmilyen más, komoly tartalom nincs mögöttük. Tehát nem színésznők, sportolók, akik, mondjuk, egy szerep vagy sportesemény közben lettek lefotózva. Nem értem, miért csinálja ezt a férjem, és engem borzasztóan zavar. Talán már nem vonzódik hozzám, és más nőkre vágyik? A szexuális életünk soha nem volt túl intenzív, és tizenöt év után még ritkábban bújunk össze. Nagyon rosszulesik, hogy már nem úgy néz rám, mint régen, de ezeket a nőket bezzeg… Nem tudom mire vélni ezt az egészet. Szóljak neki, vagy csak kellemetlen helyzetbe hozom magam? Ez még belefér egy párkapcsolatba? Egészséges ez egyáltalán?”

Jobban szeretne?

Anda Csilla szexuálpszichológus úgy véli, hogy a konkrét kérdés sok másik témát érint: például birtoklásvágyat, féltékenységet, irigységet, önbizalmat és önértékelést – hogy csak néhányat említsünk. A szakember azt mondja, ebben a cselekvésben nincs objektív határ, hiszen miért ne nézhetne egy felnőtt ember bárkit, akit érdekesnek tart?

„Volt esetleg Mariannéknak egy előzetes megállapodásuk, hogy nem követnek vonzó külsejű embereket? Valószínűleg nincs ilyen egyezmény köztük… Azon is érdemes elgondolkodni, mit lehetne elérni vagy megakadályozni, ha az olvasó letiltaná erről a férjét. Jobban figyelne rá, vagy jobban szeretné? Vagy csak Mariann érezné magát nagyobb biztonságban? És mi a helyzet a gondolatokkal, azokat is korlátozni kellene? Természetesen lehet ez egyfajta jelzés a házasságuk minőségére nézve, de nagyobb valószínűséggel ez csak egy egyszerű tevékenység a férfi részéről” – magyarázza a szexuálpszichológus.

Női követők többségben

A kérdés bizonyára sokunkban felmerült a téma kapcsán, hogy egyáltalán miért csinálják ezt a férfiak? Miért van rá szükségük? „Ha valaki eleve sokat használja ezeket az alkalmazásokat, szinte automatikusan szemben találja magát az ilyen posztokkal. Ebből kiindulva gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat töltheti be, mint a többi érdekes bejegyzés. A hírfolyam böngészése megszokás vagy unaloműző tevékenység, esetleg csak esztétikai kielégülést nyújt. Fontos lenne azt is leszögezni, hogy nők is nézegetnek férfiakat, hiszen bennük is lehet természetes érdeklődés, kíváncsiság, netán vágy vagy vonzalom egy másik ember felé. Sok férfi színésznek, énekesnek, személyi edzőnek vannak női követői, sőt túlnyomórészt azok” – meséli a szakember.

Anda Csilla azt javasolja, hogy ha valakit – Mariannhoz hasonlóan – ennyire zavar a párja szokása, fel kell hozni neki a dolgot. „Ahogyan más témáról, így erről is jobb beszélni, főleg, ha a férfi szokásából adódó feszültség olyan méreteket ölt, hogy a kapcsolatukat is veszélyezteti. Elképzelhető, hogy ha együtt kivesézik, miért csinálja ezt a férfi, a nő is jobban megérti, ezáltal kevésbé lesz félelmetes számára a másik szokása, és már nem is fogja annyira bántani.”

Azért bosszant, mert…

Tegyük fel, hogy sikerül tisztázni otthon a dolgokat, de vajon a nő kérheti a férfit arra, hogy teljesen álljon le a fotók nézegetésével, lájkolgatásával? A szakértő azt mondja, amennyiben tényleg ennyire befolyásolja a házasság minőségét, akkor érdemes egy közösen megjelölt keretben megegyezni. Viszont azon is el kell gondolkodni, hogy vajon tényleg az zavar-e minket, hogy nőket nézeget. Nem lehet, hogy ha autós vagy focis képeket böngészgetne a közösségi oldalakon órákon át, az ugyanúgy dühítene, mert közben nem ránk figyel?

Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy magunkba nézve megkeressük azt, miért idegesít minket ennyire a másik szokása? Hogy tényleg a kapcsolat vonatkozásában fontos-e ez a tény (jelzi például, hogy több odafigyelést, törődést, időt igényelne a párkapcsolat), vagy inkább rólunk szól, mert magunkban vagyunk bizonytalanok, vagy nem bízunk a másikban, esetleg kontrollálni akarjuk? Anda Csilla úgy véli, fontos kiindulás lehet, hogy a másik fél autonómiája és függetlensége megmaradhasson egy házasságban is. Ettől még beszélni érdemes róla, de sokkal inkább a párunkkal kettesben, mint például a különböző Facebook-csoportokban, ahol kevés információ alapján könnyen ítélkeznek az egyébként ismeretlen emberek, és azok utána csak elmérgesíthetik köztünk a viszonyt. Nehogy a végén egy egyébként ártalmatlan szokásból fakadó vita feleslegesen ártson a kapcsolatunknak.

Szöveg: Sinkó Edit

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete