Lélek Riportok

Az örömteli gólyahír és ami mögötte van: így néz ki a valóságban a sokszor rideg és kegyetlen béranyaság

Megdöbbentő tapasztalatról számolt be egy nő, akit egy híresség bérelt fel, hogy hordja ki a gyermekét. Egyre több sztár veszi igénybe béranyák szolgálatait, de vajon mi zajlik a színfalak mögött?

Legutóbb a luxusszállodalánc örökösnője, Paris Hilton jelentette be nagy boldogan, hogy titokban kisfia született. Igaz, a babát nem ő hordta ki, mivel világéleté­ben rettegett a szüléstől, ezért egy béranyát bízott meg a feladattal. Annak idején Michael Jackson volt az egyik első világsztár, aki ilyesfajta „szolgáltatást” vett igénybe, de akkoriban, a 90-es években ez még sztárkörökben sem volt bevett divat. Olyannyira, hogy a popsztár színleg feleségül vette a két nagyobbik gyermekét megszülő asszonyt, Debbie Rowe-t.

„Soha nem kérdezte meg, hogy vagyok”

De vajon hogyan működik a béranyaság a hírességek világában? Ritka betekintést nyerhetünk ebbe egy olyan asszonynak hála, aki szó szerint testközelből tapasztalta meg, milyen kihordani egy sztár gyerekét. Shanna St. Clair számára ez traumatikus tapasztalat volt.

„A béranyaság hatalmas örömet is adhat, hiszen fantasztikus érzés tudni, hogy segítettem valóra váltani valaki álmát, és így megérkezhetett az életébe az annyira vágyott baba. Számomra ez két alkalommal csodás élmény volt civil pároknál – mondja a 42 éves, háromgyerekes Shanna, aki szakmáját tekintve amúgy fodrász. – De nem mindig rózsaszínű minden, hiszen ez egy rendkívül intim folyamat, és fontos, hogy a gyerek leendő anyjával meglegyen az összhang.”

Shanna részletesen mesélt arról, mi történt, amikor évekkel ezelőtt egy híres nő kereste meg, hogy segítsen neki anyává válni.

„A nő – nevezzük Catherine-nek – híres és gazdag volt, és már évek óta gyereket akart, de nem jött össze neki. Már az elején voltak rossz sejtelmeim vele kapcsolatban, de elhessegettem a negatív érzésemet. Egy méregdrága magánklinikán csinálták az első beültetést, és a procedúra előtt ő kizárólag magával volt elfoglalva, velem csak felszínesen csevegett. Aztán úgy ment el, hogy eszébe sem jutott annyit mondani: köszönöm” – mesélte Shanna. Három próbálkozásra szerződött Catherine-nel, de az első két beültetés nem eredményezett terhességet. A béranyát nagyon meglepte, milyen rideg és nemtörődöm módon fogadta Cathe­rine mindkétszer a rossz hírt. Közben Shanna hormonokat, gyógyszereket kapott, naponta injekciózta magát, és a hónapokig tartó procedúra természetesen megviselte. Megbízója ezalatt soha nem kérdezte meg, hogy van, hogy érzi magát.

Sokkolta a váratlan fordulat

A harmadik beültetés végre sikerrel kecsegtetett, úgy tűnt, az embrió megtapad. „Elmondtam neki a jó hírt, de mintha nem is nagyon izgatta volna, pedig azt hittem, kiugrik majd a bőréből az örömtől” – mesélte. Arra azonban, ami ezután történt, egyáltalán nem számított a béranya.

„A terhességem elején jártam, amikor Catherine egyszer csak felhívott, és minden különösebb felvezetés vagy bocsánatkérés nélkül közölte, hogy éppen most született kisfia egy másik béranyától. Hozzátette, még az előtt el akarta mondani, mielőtt az újságokban olvasnám. Amikor döbbenten azt válaszoltam, nem is tudtam, hogy volt másik béranya, kijelentette, hogy nem kötelessége ezt az orromra kötni” – mesélte Shanna, akit sokkolt a váratlan fejlemény. Ott állt várandósan egy másik nő gyerekével, és azt sem tudta, kell-e még Catherine-nek a hasában növekvő baba. Ugyanis a sztár ezután napokig nem jelentkezett. Négy héttel később Shanna elvetélt, és amikor elmondta Catherine-nek a hírt, az csak annyit üzent neki, hogy küldje a számlát. Soha többé nem beszéltek, de Shanna később egy tévéműsorban hallotta a híres nőt arról beszélni, hogy milyen megbízhatatlanok egyes béranyák. Ez nagyon szíven ütötte.

„Mintha valamiféle alkalmazottja lettem volna. Néha az emberek, akiknek sok pénzük van, azt hiszik, egy gyereket ugyanúgy megrendelhetnek, mint egy dizájnerruhát” – mondta keserűen.

Nem „szülő-automaták”

A fizetett béranyaság intézménye – amely sok országban, így nálunk is tiltott – rendkívül érzékeny és összetett folyamat, amely mindkét részről sok áldozatot és érzelmi intelligenciát igényel. Már odáig hosszadalmas út vezet, hogy egy pár kiválassza azt a nőt, akire rá meri bízni a számára legfontosabbat: a születendő gyermekét, aki egy idegen testében fog növekedni. A leendő béranya nemcsak számos egészségügyi és pszichológiai szűrésen, különböző interjúkon esik át, de az erkölcsi hátterétől kezdve az életmódján át rengeteg követelménynek kell megfelelnie. Ez teljesen érthető, hiszen a megbízó szülőpár szeretne megbizonyosodni arról, hogy a terhesség a lehető legoptimálisabb körülmények között zajlik majd. Ugyanakkor egy nő minimum kilenc hónapra „kölcsönadja” a testét valaki másnak.

Shanna a történetével azt is szeretné elérni, hogy a béranyák megkapják a nekik kijáró tiszteletet és elismerést, és ne egyszerű „szülőautomatát” lássanak bennük. Hiszen, mint ő, sokan nem a pénzért vállalkoznak a nehéz feladatra, hanem mert segíteni szeretnének olyan embereken, akiknek másképp nem lehet gyerekük.

Nekik is idegen nő segített

Hogy ki lehetett az a híresség, aki így bánt Shannával, azt nem árulta el a nyilvánosságnak, hiszen titoktartási szerződés köti. De az elmúlt években egyre több sztár kéri béranya segítségét. A lista hosszú, de íme néhány példa.

Sarah Jessica Parker a kora miatt döntött így. 45 éves volt, amikor a ma 13 éves ikerlányai, Marion és Tabitha világra jöttek.

Nicole Kidman másodszor nem tudott teherbe esni Keith Urbantől, a 12 éves Faith segítséggel született.

Lucy Liu 40 fölött szingli anyaként fordult béranyához. Így jött világra a ma már nyolcéves fia, Rockwell.

Mivel azonos nemű kapcsolatban él, Ricky Martinnak mind a négy gyerekét béranya hozta világra, hasonlóan Elton John két fiához.

Kim Kardashian két szülés után egészségügyi okból bízott meg egy másik nőt a két legkisebb csemetéje kihordásával. Az 53 éves Naomi Campbell a kora miatt lett két éve ezzel a módszerrel anya.

 

Szöveg: Bognár Kriszta

fotó: Gettyimages, Profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete