Lélek Sztárok

A szerelem lett a végzete: Whitney Houston méltatlan és tragikus halála pokoli házassága miatt következett be?

A popvilág egyik legragyogóbb csillaga volt, de fénye túlságosan korán kihunyt. Férje, aki tönkretette Whitney életét, máig itt van közöttünk, ahogyan 90 éves édesanyja is, akinek az éneklés iránti szenvedélyét köszönhette.

Még mindig csak 60 éves lenne idén, de már több mint egy évtizede nincs közöttünk minden idők egyik legsikeresebb énekesnője. 2012 februárjában találtak rá holtan egy Beverly Hills-i hotel lakosztályában, a fürdőkádban, egy nappal a Grammy-díj­átadó előtt. Szervezetében különböző nyugtatók és gyógyszerek nyomait, emellett kokaint és marihuánát mutattak ki, a vizsgálat szerint ezek együttes hatása és szívproblémái okozták, hogy belefulladt a fürdővízbe.

Megbánta, hogy a szívére hallgatott

Méltatlan és tragikus halál egy olyan fényes csillag számára, amilyen Whitney volt fénykorában. Bár közvetlenül a kábítószer-függőség tette visszavonhatatlanul tönkre az életét, sorsát valójában egy mérgező szerelem pecsételte meg. Több mint tizenöt éven át éltek se vele, se nélküle kapcsolatban a még ma is csak 53 éves Bobby Brownnal, és házasságuk túlzás nélkül maga volt a pokol Whitney számára. Zenész férje nemcsak sorozatosan megcsalta, és folyamatosan bántalmazta érzelmileg-fizikailag, de a tetejébe örökös féltékenységével kínozta. Állandó botrányaiktól annak idején hangos volt a bulvársajtó, és ő tette Whitney-t a drogok rabjává. Az énekesnő később így beszélt erről a fájdalmas kapcsolatról:

„Soha ne hagyd, hogy a szíved győzedelmeskedjen az eszed fölött, mert abból nagy bajok lehetnek! Az embereket be lehet csapni, bárkit be lehet csapni egy ideig. De saját magadat nem. Amikor az ember a nap végén szembenéz magával, a szíve mélyén úgyis tudja, mi az igazság. A szerelem veszélyes dolog. De megtanulni szeretni magad, az a legnagyobb szerelem a világon.”

Lánya, Bobbi Kristina 14 éves korára súlyos traumákat szenvedett el

Whitney 17 év után szakított Brownnal. Válásukkor egy szem lányuk, Bobbi Kristina 14 éves volt, addigra maga is súlyos traumákkal terhelt tinédzser. Tragikus, hogy ma már ő sincs az élők sorában. Kísértetiesen hasonló sors érte, mint édesanyját, 22 évesen bedrogozva őt is a fürdőkádban találták eszméletlenül, hat hónapig kómában volt, mielőtt meghalt.

Tiniként magazinoknak modellkedett

Pedig kezdetben minden jel arra mutatott, hogy Whitney a popvilág egyik legfényesebb állócsillagává válik. Csodálatos hangja, sugárzó megjelenése hamisítatlan sztárrá tette. Az éneklés iránti szenvedélyét édesanyjától, Cissy Houstontól hozta – a ma is élő, idén 90. születésnapját ünneplő gospelénekes mama olyan művészek háttérénekese volt, mint Elvis Presley vagy Aretha Franklin. De mást is megtanított neki.

„Anyámtól tanultam, hogy egy nő szépsége valójában a mosolyában rejlik” – mesélte. A tini Whitney először modellként került a reflektorfénybe, a Glamourtól a Cosmopolitanig több magazinban szerepeltek a fotói, miután egy fotós felfigyelt rá. Alig volt húszéves, amikor egy zenei kiadó embere látta az édesanyjával énekelni egy bárban és lemezszerződést ajánlottak neki. Első albuma 1985-ben jelent meg, épp Valentin-napon, és ragyogó tehetsége pár éven belül világszerte ismert szupersztárrá tette. Mielőtt a férjével találkozott volna, egy darabig Michael Jackson testvérével, Jermaine Jacksonnal járt, és Eddie Murphyvel is volt egy kis románca.

Sikerei csúcsán elvesztette a kisbabáját

Hatalmas siker lett a harminc éve bemutatott Több, mint testőr című romantikus film, amelyben a hollywoodi sztár, Kevin Costner volt Whitney partnere. A bulvárlapok imádták volna, ha a való életben is románc szövődik a két főszereplő között, de csak szoros, életre szóló barátság lett a közös munka vége. Az énekesnő magánéletében akkoriban valami egész más történt: csak jóval a premier után árulta el, hogy a film forgatása közben elvetélt. „Érzelmileg és fizikailag is nagyon fájdalmas tapasztalat volt. Már másnap újra ott kellett lennem a forgatáson. Örültem volna, ha én magam beszélhetek erről, amikor készen állok rá, de a pletykák megelőztek” – mondta el két évvel később egy talkshow-ban. Másfél évvel a vetélés után született meg aztán a lánya.

Whitney sokáig maga volt az amerikai álom megtestesülése, de az ezredfordulóra már gyülekeztek a feje fölött a sötét fellegek. Egyre többet lehetett hallani drogos botrányokról, Whitney órákat késett az interjúiról, koncertjei maradtak el. Ijesztően lefogyott, zűrös élete a külsejére is egyre inkább rányomta a bélyegét. 2004-ben a férjével közös valóságshow-ban szerepelt – sokan azt mondták, ekkor veszítette el méltósága utolsó morzsáit. Hiába vált el aztán pár évre rá Bobbytól, és hiába ment el többször is elvonókúrára, a lejtőn már nem tudott megállni. Végül ez az életét is megkeserítő szerelem lett a végzete.

Több, mint barátnő

Ki tudja, talán mellette boldog lehetett volna… Whitney még tinédzserként találkozott Robyn Crawforddal, akivel elválaszthatatlanok voltak, testi-lelki jó barátnők lettek. Mint később kiderült, szó szerint – ugyanis több volt köztük barátságnál. Ezt titkolták a nyilvánosság előtt, és Whitney aztán a szerelmi részét megszakította a kapcsolatuknak, attól tartva, egy leszbikus viszony azonnal tönkretenné a karrierjét. Barátként mégis megmaradtak egymásnak, és Robyn a popsztár asszisztense lett.

Szöveg: Bognár Kriszta

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete