Lélek Sztárok

Édesanyja halála mindent megváltoztatott Som-Balogh Edina életében: „Megfogadtam, amíg tehetem, segítek másokon”

Az édesanya számára a boldog családi élet a legfontosabb. Büszke a tehetséges gyermekeire, és férjével, Krisztiánnal a napokban ünnepelték megismerkedésük 11. évfordulóját.

A Vigyázat, gyerekkel vagyok! e heti adásában a színésznő a 9 éves Noellel látható. „A kisfiam nagyon várta a találkozást Ördög Nórival. A tévéből ismerte őt, és kedveli a műsorait. Noel alapjában véve nem szereplős típus, láttam rajta, hogy egy kicsit izgul, de frappáns válaszokat adott Nóra kérdéseire, sokat nevettünk. Ez egy különleges alkalom, és sokáig emlékezetes élmény marad a fiam számára, de nem hinném, hogy színész vagy műsorvezető szeretne lenni felnőttként” – mondja Edina.

Noelnek egyébiránt van színpadi rutinja, hiszen hatéves kora óta zeneművészeti iskolába is jár, szépen zongorázik. „A férjem zeneszerző, és Noel sokszor hallotta az édesapját zongorázni, így kezdődött nála a zene iránti érdeklődés. Egy szentendrei zeneiskolába jár, tehetségesnek tartják a tanárai. Nagy boldogság számomra, hogy kisgyerekként kimagaslóan szerepel zongoraversenyeken” – mondja büszkén.

Zeneszerző férjével két gyerekük van

Megvalósította az álmát

Edinának van egy kislánya is, az 5 és fél éves Lilien. „Ő az óvodások boldog életét éli. Sokat játszik, imádja a meséket. Liliennek jó a kézügyessége, amikor én festek, gyakran ő is előveszi a kis ecseteit, színes ceruzáit, és szívesen rajzol velem.”

A sorozatszínésznőnek tavaly volt az első önálló kiállítása, és idén tavasszal tervez egy újabbat. „Eredetileg festőművész akartam lenni, nem színésznő. De a magyartanárom tehetségesnek látott, és szorgalmazta, hogy színművészi pályára menjek. Hallgattam rá, és megpróbáltam a színművészetit, végül Gór Nagy Mária színi­tanodájában kötöttem ki, nem sokkal később pedig a Barátok közt állandó szereplője lettem. Jó hosszú időre el is távolodtam a képzőművészettől, de miután eljöttem a sorozatból, szép lassan megvalósítottam a gyerekkori álmomat. Évekig magántanártól tanultam a klasszikus olajfestészetet. Manapság nem könnyű itthon elismert festőművésznek lenni, de azon dolgozom, hogy minél szélesebb körben megismerjék az alkotásai­mat. Jó lenne rávenni az embereket, hogy tucat poszterek helyett inkább egyedi, kézzel készített képeket vegyenek. Számomra óriási öröm, amikor valakinek az otthonát az én festményem díszíti.”

Festményeivel újabb kiállításra készül

A kollégái a barátai lettek

Edina kilenc éven át, 2004-től 2013-ig játszott a Barátok köztben, és egy-egy epizódszerep erejéig később is visszatért a so­rozatba. „A mai napig gyak­ran eszembe jut, milyen sokat köszönhetek a Barátok köztnek. Először is a férjemet, Krisztiánt, aki a sorozat zenei producere volt huszonöt éven át, és nem utolsósorban a főcímzenéjét szerezte. Az egykori kollégáim az évek során a legjobb barátaim lettek. Szabó Erikával és Lékai-Kiss Ramónával állandó kapcsolatban vagyok, de a többiekkel is gyakran beszélünk. Tényleg olyanok voltunk, mint egy nagy család.”

Nagyon hiányzik az édesanyja

Ha már a család került szóba, Edinának van egy fiú ikertestvére. „Nagyon jóban vagyunk, szeretjük egymást, de ő civil munkakörben dolgozik” – adja meg a választ arra, miért nem láthatjuk őket együtt. A testvéreknek nagyon hiányzik az édesanyjuk, akit három évvel ezelőtt veszítettek el. „Anyukánk életét egyszer vérátömlesztés mentette meg, ezt követően kaptunk még időt, amit együtt tölthettünk vele. Megfogadtam, amíg tehetem, segítek másokon, így lettem önkéntes véradó. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában. A néhány perc alatt levett mennyiség akár három ember életét is megmentheti.”

Bár Edinának jelenleg nincs állandó színészi elfoglaltsága, mégis kevés a szabadideje. „A rendszeres sportolás fontos része az életemnek. Miután a gyerekeket elviszem az óvodába, iskolába, olykor saját testsúlyos kültéri edzéseket végzek, vagy futok. Eddig 10 kilométeres távokon versenyeztem, és megcéloztam a márciusi római maratont. Egyébként nem azért sportolok, hogy szép legyen az alakom, sokkal inkább lelkileg tölt fel. A futás kitartásra tanít, és teljesen kitisztul tőle az elmém” – mondja, és már húzza is a lábára a futócipőt. Irány a szentendrei erdő!

Anyuci, te királynő vagy?

Ezt a kérdést tette fel Edina kislánya, amikor meglátta az édesanyja húsz évvel ezelőtti fényképét, amin koronával a fején, szépségkirálynőként látható. „A gyerekeimnek nem beszéltem arról, hogy 18 éves koromban Miss Hungary voltam. Az óvodás lányom a mesék világában él, és amikor meglátott azon az ominózus fotón, azt hitte, hogy igazi királynő voltam. El kellett magyaráznom neki, hogy a korona már nincs meg, mert egy évvel később oda kellett adnom a következő szépségkirálynőnek” – meséli nevetve a 38 éves édesanya.

Fotó: Schumy Csaba, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete