Lélek Sztárok

Húsz évvel fiatalabb felesége mentette meg B. Tóth László életét: „A párom miatt is egy ötvenes férfi energiája van bennem”

Jó napot kívánok, a nevem B. Tóth László. A mai napig így kezdődik az egyik legrégebbi rádióműsor, a Poptarisznya. Jóllehet a népszerű műsorvezető negyven éve velünk van, alig tudunk valamit a magánéletéről. Ez így nem mehet tovább!

Rádió-tévé műszerésznek tanult. Mielőtt műsorvezető lett, többek között az Orion gyárban és a Gelkánál dolgozott. Zoránt ott ismerte meg, az orsós magnóját javította. „Ő akkor már híres énekes volt, én pedig csak álmodoztam arról, hogy sikeres lemezlovas leszek. Rendszeresen hozzám hozta megszerelni a magnóját. A szakmai kapcsolatunk azóta is tart, pedig nem vagyok haverkodós típus. A barátaim elsősorban civilek, nem zenészek.”

Charlie-val és Somló Tamással egy közös dal felvételén

Imádja a kertvárost, Lőrincen él a feleségével

Csupán néhány évig dolgozott a szervizben, mert többedmagával megalapította a magnósklubot, előadóművészi működési engedéllyel.

„Lemezlovasként egyre több fellépésem lett, ezért a 70-es évek közepére végleg befejeztem a műszerész szakmát.” 

Poptarisznya 1982-ben indult hódító útjára, vasárnap délutánonként a Petőfi Rádió­ban. „Nem lehetett sejteni, hogy ebből évtizedeken át tartó sikeres műsor lesz. A hangomról mindenhol felismertek az emberek, később az arcom is ismertté vált, de emiatt sosem gondoltam sztárnak magam. A lányom például 14 éves koráig nem tudta, hogy mivel foglalkozom. Nyolcadikos volt, amikor kiderült számára, hogy az osztálytársai engem hallgatnak. A suliban ugyanis finoman jelezték neki, hogy szóljon nekem, hogy ne dumáljak bele a slágerek elejébe és végébe, mert a számokat fel szeretnék venni magnókazettára” – meséli nevetve.

Bakelitlemezekről játssza a régi slágereket

Jóllehet Laci a legnagyobb sztárok között mozgott, ő kimaradt a rock and roll bulikból. „Finoman szólva sem voltam a pesti éjszaka császára. Nem piál­tam, nem drogoztam, nem cigiztem. A műsorom után hazamentem a családomhoz, nyaranta pedig a telkünkről, Zamárdi felsőről jártam be dolgozni.”

A kultikussá vált Poptarisznya manapság a Retró Rádión hallható. „A válásom után kiköltöztem a belvárosból Lőrincre. A második feleségemmel, Judittal nagyon szeretjük ezt a kertvárosi környezetet. Ha tehetném, ki sem mozdulnék innen. A házunkban egy komplett stúdió van, innen is tudom élőben vezetni a műsoromat. De amikor kedvem tartja, bemegyek a kollégákhoz, szívesen találkozom velük.”

Mit jelent a b betű?

„Édesapám Nagykőrösről szárma­zik. Arrafelé sok embert hívtak ­Tóthnak, ezért minden Tóth nevű ember kapott egy előnevet, így került a B betű a nevünk elé. A teljes nevünk: Bóli Tóth László. Az átkosban, ki tudja miért, de el akarták venni tőlem a B betűt, a személyi igazolványomba nem írták be. Én egy töltőtollal saját kezűleg odabiggyesztettem, ragaszkodtam ugyanis a megszokott nevemhez.”

A földtől a plafonig állnak a lemezek

Az otthonában egy külön szoba van a lemezgyűjteményének. Több ezer darabról van szó. „A költözködésnél megizzadtak a szállítók, mire a teherautóról behordták a dobozokat. A földtől a plafonig állnak a lemezek. De a saját kedvtelésemre nem hallgatom őket, a munkámhoz kellenek. Amikor itthon vagyok, szeretem magam körül a csendet. Nem vagyok mókás, bőbeszédű pasi.”

Laci édesapja és kislánya egy családi ebéd után 1985-ben

Laci magánéletéről szinte semmit nem tudni, csak egy-két elejtett mondatból lehet következtetni, hogy jól érzi magát a bőrében. „A munkámat imádom, de szerepet játszani, bohóckodni nem tudok. Nem is veszek részt olyan tévéműsorokban, ahol megalázó helyzetekbe kerülhetnék. Nem akarok a kolumbiai dzsungelben éhezni, vagy egy farmon tehenet fejni, mert nem lenne hiteles tőlem. Örülök, hogy a gyerekem hétköznapi ember maradt, normális szakmája lett. A zeneipar megbízhatatlan szereplőkkel van tele, kemény világ, ahonnan gyorsan ki lehet esni. A lányom, Saci kutyakozmetikusként dolgozik. És a párom is civil foglalkozású.”

Tenisszel tartja fitten magát

Néhány évvel ezelőtt stroke-ja volt, de szerencsésen felépült belőle. „A feleségemnek köszönhetem, hogy időben észrevette, hogy baj van, és bementünk a kórházba. A betegség figyelmeztetett arra, hogy lassítanom kell. Nem hajtom a munkát. A mai napig rendszeresen fellépek disc-jockey-ként, de már nem minden bulit vállalok el. Sajnos az én korosztályomból sokan elmentek az utóbbi években. Balázs Fecó, Kóbor János, Benkő Laci elvesztése szíven ütött. 75 évesen vigyáznom kell magamra, amennyire lehet. A tenisz, a rendszeres mozgás még jelen van az életemben, így próbálok fitt maradni, de külsőleg nem akarok egy nappal sem fiatalabbnak látszani a koromnál. Nem festetem a hajam, és nem hordok ujjatlan pólót. Nem szeretném visszatekerni az időt. Elfogadom, hogy elmúlt a fiatalságom, mert a jelenben is jól érzem magam. A két évtizeddel fiatalabb párom miatt is egy ötvenes férfi energiája van bennem. Csak arra kérek mindenkit, hogy bácsinak ne hívjon, mert attól kifutok a világból!” – teszi hozzá nevetve.

Fotó: Birton Szabolcs, Szebeni-Szabó Róbert, Gálos Mihály Samu

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete