Egészség

Bizsereg a testem, mi bajom lehet? 9 rejtett ok, amire érdemes oda­figyelni

A testünkben valahol fellépő bizsergés olyan tünet, amelyet kiválthat akár egy helytelen testhelyzet is – például huzamosabb ideig tartó ülés, fekvés vagy állás – és az érintett terület átmozgatásával vagy masszírozásával el is tűnhet. Vannak azonban olyan esetek, amelyek komolyabb problémákra is utalhatnak, főleg akkor, ha erős, szokatlan fájdalom és gyengeség kíséri.

Az a legjobb, ha nemcsak nagy fájdalmak esetén fordulunk orvoshoz, hívunk mentőt, hanem enyhébb, ám gyakran felbukkanó problémák esetén is segítséget kérünk, hogy utánajárjunk, mi okozza. Először érdemes időpontot kérni a háziorvosunkhoz, aki reumatológust vagy ortopéd szakembert is javasolhat. A külföldön elismert fizikoterapeuta és gyógytornász, Marcelle Pinheiro elmondja, mik állhatnak a bizsergés hátterében, és mikor mit érdemes tennünk a kellemetlen tünetek megszűntetése érdekében.

Rossz keringés

Ha sokáig ugyanabban a pózban ülünk, fekszünk vagy állnunk, az bizony bizsergést okozhat. Ez különösen akkor jellemző, ha hosszasan keresztben van a lábunk, vagy ha egy nagyobb súly nehezedik egy végtagunkra, mivel ilyenkor a helyi idegek összenyomódnak.
Mit kell tenni ilyenkor? Óránként legalább egyszer próbáljuk meg átmozgatni a testünket, illetve nagyokat nyújtózkodni, hogy serkentsük a vérkeringést. Munkavégzés vagy hosszú utazások során szánjunk időt arra, hogy maximum két óránként járassuk be izmainkat úgy, hogy akár kimegyünk a mosdóba, sétálunk egy kicsit a folyosón, vagy elkészítenünk egy teát, kávét a konyhában.

Cukorbetegség

A cukorbetegség rossz vérkeringést okozhat, különösen a végtagokban. A kezeletlen cukorbetegség diabéteszes neuropátiához – vagyis az idegek károsodásához – vezethet, amely a folyamatosan magas vércukorszintből eredő állapot. Mit érezhetünk? Éles fájdalmat, égő érzést, bizsergést vagy zsibbadást, amely a karokat, kezeket vagy lábakat érinti.
Mit kell tenni ilyenkor? A cukorbetegség súlyosságát szakorvosnak kell ellenőriznie, aki gyógyszereket vagy inzulint javasol a vércukorszint szabályozására. Ebben az esetben az orvos étrendet is előír, és azt maradéktalanul be kell tartani.

Kéztőalagút-szindróma

A Carpal tunnel syndrome betegséget (kéztőalagút-szindróma) a csuklón keresztül a kézfejig tartó ideg összenyomódása okozza. Ez az ujjak és kezek bizsergésének egyik leggyakoribb oka, és csuklófájdalommal, helyi érzékenységgel, zsibbadással vagy szúró érzéssel járhat – különösen a hüvelykujjban, a mutató- és a középső ujjban, főleg éjszaka. Jellemzően az ismétlődő mozgások miatt alakul ki, például számítógéppel végzett munka során.
Mit kell tenni ilyenkor? Többségében a csukló rögzítésére szolgáló kéznyújtást, illetve sín használatát javasolják, illetve gyulladáscsökkentőket írhat fel az orvos. Súlyosabb esetekben fizikoterápiát vagy műtétet is javasolhat.

Stroke

A szélütés olyan állapot, amely a kezek, karok, lábak bizsergésével jár a test egyik oldalán. Beszéd- vagy mosolygási nehézséget, görbülő szájat és aszimmetrikus arcot, valamint homályos látást, ájulást, fejfájást és hányást okozhat. A stroke életveszélyes állapot, amely az agyban lévő vér­edény elzáródása vagy szakadása miatt következik be, ami az agy vér- és oxigénellátásának csökkenéséhez vezet.
Mit kell tenni ilyenkor? Ha a bizsergés mellett a fenti tüneteket tapasztaljuk magunkon vagy bárki máson, akkor haladéktalanul hívjunk mentőt! A stroke típusától függ a kezelés, amely során igyekeznek csökkenteni az olyan szövődményeket, mint a mozgási nehézség, zavartság vagy memóriavesztés.

Szívinfarktus

A szívroham feszülő, bal oldali mellkasi fájdalmat okozhat, amely a nyakba, állkapocsba, hónaljba, hátba, bal karba vagy jobb karba sugárzik. A fájdalom zsibbadásként vagy bizsergésként is leírható. A mellkasi, illetve karfájdalmon kívül egyéb tünetek is előfordulhatnak – például szédülés, általános rossz közérzet, hányinger, hideg verejtékezés és sápadtság.
Mit kell tenni ilyenkor? Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon vagy bárkin a környezetünkben, azonnal menjünk kórházba vagy hívjunk mentőt! A kezelést minél hamarabb meg kell kezdeni. Az orvos dönti el, hogy milyen gyógyszerekre van szükség, kell-e katéterezés vagy angioplasztika, vagyis a szív véráramlásának helyreállítása.

B12-hiány

A B12-vitamin hiánya idegkárosodást okozhat vagy akadályozhatja az ideg­impulzusok átvitelét az idegsejtek mentén. Ez bizsergést, zsibbadást okozhat, amely különösen a kezekben, lábakban érezhető. Ezenkívül más tünetek is megjelenhetnek, ezért érdemes megfigyelni, vannak-e izomfájdalmaink, koncentrálási nehézségeink, hasmenésünk, vagy hánytunk-e mostanában, volt-e nagyobb fogyásunk.
Mit kell tenni ilyenkor? Forduljunk orvoshoz, aki a vérvételből megmondja, valóban B12-hiány okozza-e a tüneteket. Szükség esetén kapszulákat ír fel, súlyos esetben B12-injekciókat. Javasolt a gyümölcsben és zöldségben gazdag, kiegyensúlyozott étrend is.

Stressz és szorongás

Az egész testben előforduló bizsergés stressz vagy szorongás tünete is lehet. Pánikroham esetén hideg verejtékezés, szívdobogásérzés, mellkasi és hasi fájdalom is érezhető.
Mit kell tenni ilyenkor? Minél hamarabb lépjünk ki a stresszes környezetből, és keressünk egy nyugodt helyet, lélegezzünk mélyen. Fontos a kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás, és érdemes felkeresni egy pszichológust vagy coach-­ot, mert hosszú távon a stressz pusztító tud lenni a szervezetre.

Túlzott alkoholfogyasztás

Az alkohol hosszú ideig tartó fogyasztása idegkárosodást okozhat a végtagokban, ami aztán bizsergéssel és görcsöléssel jár a kezekben és a lábakban.
Mit kell tenni ilyenkor? A tünetek enyhítése érdekében csökkentsük vagy hagyjuk abba az ivást. Mindenképpen konzultáljunk a háziorvosunkkal, aki kivizsgáltat, hogy nem alakult-e ki más károsodás az alkoholizálás következtében, például májprobléma vagy epekő.

Övsömör

A herpes zoster a bárányhimlőt okozó vírus által okozott fertőzés. Hosszú ideig képes inaktív maradni a szervezetben, hiába estünk át rajta gyerekként, képes újra aktiválódni felnőtteknél is, ha az immunrendszer legyengül. Az övsömör kellemetlen bizsergést okozhat a testben – mintha hangyák lennének a bőr alatt –, különösen az öv vonalában, vagyis az alhas sávjában, de gyakori az arcon és a mellkason is.
Mit kell tenni ilyenkor? Forduljunk a háziorvoshoz, aki vírusölő szereket, helyi érzéstelenítőket, fájdalomcsillapítókat ír majd fel nekünk.

Fotó: adobestock