Egészség

Arcpirító betegség: anyáról lányára száll a kellemetlen rosacea

Az egyszerű bőrpírral kezdődő rosacea sok ember életét megkeseríti, éppen ezért fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket!

Mi az a rosacea?

„A rosacea értágulatokkal járó igen gyakori bőrbetegség, leginkább a 30 és 50 év közöttieket érinti, nagyon zavaró tud lenni, nyáron a napfény csak fokozza a tüneteket. Nőket, férfiakat egyaránt érinthet, nőknél valamivel gyakrabban alakul ki , de férfiaknál
súlyosabb formában jelentkezik” – mondta dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus.

A betegség stádiumai

1. stádium: Kezdeti rosaceánál inkább csak enyhe viszketegséget, húzódó bőrt lehet érezni, mintha kiszáradt volna, majd hirtelen kipirosodás jelenik meg az arcon. Később ez a bőrpír tartósan megmarad, és megjelennek a hajszálértágulatok is. Stressz, meleg italok, napfény, intenzív sporttevékenység a fő kiváltója. Gyakran előfordul, hogy a különböző kozmetikumok irritálják a bőrünket.

2. stádium: Kis pattanások tűnnek fel az arcon. Kisebb gyulladások és dudorok is kialakulnak. Ez a stádium társulhat a homlok, szemhéjak, orcák, orr és áll területének ödémás duzzanatával.

3. stádium: Gyulladásos csomók jellemzik, és már kötőszöveti és faggyúmirigy-túlburjánzás tapasztalható, leggyakrabban az orr környékén, főleg férfiaknál, ez az úgynevezett borvirágos arc. A faggyúmirigyek gyulladásai a kötőszövet jól látható gyarapodásával járnak együtt, tehát megvastagszik a bőr. Egyre nagyobb területre kiterjedő bőrpír képződik az arcon, amely azután lassan a homlokra és az állra is átterjed. Előfordulhat, hogy a szemhéj környékének bőre is érzékennyé válik.

Megváltoztatja az életünket

Nagyon fontos az életmódváltás és a megfelelő kezelés.

„Ne kezdjük el saját magunkat gyógyítani, mert sok esetben csak ronthatunk a helyzeten. Helyette forduljunk szakemberhez, aki segít a megfelelő krémek megtalálásában. Nem szabad alábecsülniNa provokáló tényezők szerepét, mint napfény, stressz, dohányzás, fűszeres, meleg ételek, italok, alkohol fogyasztása!”

Mit kenjek rá?

„Enyhe, nem irritáló kozmetikai termékeket használjunk, kerüljük az arckezeléseket. Számos antibakteriális és gyulladáscsökkentő krém létezik, melyek kifejezetten kipirosodásra hajlamos bőrre készültek, ezek egy része alkalmazható rosaceában szenvedő betegnek is, de csak kiegészítő kezelésként. Az alapozók közül kerüljük az olajos, viaszos termékeket, mivel ezek eltömítik a pórusokat, emellett hanyagoljuk a mentol-, az alkohol- és az eukaliptusztartalmú készítményeket.”

Anyáról lányára

Feltételezhető, hogy a bőr és az erek kötőszövetének gyengesége áll a probléma hátterében. A rosáceára hajlamos bőrűek gyerekei gyakran öröklik ezt a bőrtípust.

Magától nem javul

Az arc középső területén állandósult ödémás duzzanat is jelenthet rosaceát. Néha csak ez jelentkezik látványosan, az egyéb tünetek enyhe formában jelennek meg, ezért gyakran elnézik, és nem diagnosztizálják a betegséget.

„Nem törvényszerű, hogy a stádiumok kövessék egymást, előfordul, hogy 1-es után rögtön 3-as stádium alakul ki, illetve az egyes stádiumok egyszerre is jelen lehetnek. Magától ritkán javul, és évek alatt a lassú és alattomos rosszabbodás jellemző. Végleges gyógymód nem létezik, de vannak helyi és belsőleges terápiás lehetőségek, melyek külön-külön vagy együttes alkalmazásával a betegség szinten tartható. Az értágulatok és az állandósult bőrpír eltüntetésére különböző lézeres és villanófényes technikák eredményesen alkalmazhatóak” – mondta dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos.

Rosszabb lesz!

A rosaceára hajlamos bőrűek állapotát rontja, ha a szervezetük gyulladásos állapotban van, ha természetes hormonális változásokon mennek keresztül, vagy az ösztrogénhormonok mennyisége megváltozik (például terhesség vagy változókor esetén.) Szintén rosszabbodik a helyzet gyomor- és bélbetegségekkor, anyagcsere-problémáknál vagy ha szélsőséges hőmérsékletnek, időjárásnak vannak kitéve (pl. hideg, szeles vagy túl meleg időjárás, forró étel-ital vagy fürdő, szauna vagy a túl hideg, jeges italok).

Ugyanez a helyzet, ha érzelmi megpróbáltatások érik az embert, stressz, düh, szégyen, zavar stb. Érdemes kerülni a különböző stimuláló italokat is, mint a kávé, energiaitalok, tömény alkohol, de még a dohányzást is. Kevesen tudják, de bizony a klímaberendezés használata is sokat ront a helyzeten.

Fotó: shutterstock