Egészség

Mozgás 60 év felett: nem késő belevágni idősebb korban sem, így kezdje!

Aki fiatal kora óta sportolt, annak általában jóval könnyebb évtizedek múltán is aktívnak maradnia. És mi a helyzet azokkal a szeniorokkal, akiknek sosem volt az életük része a rendszeres testedzés, vagy már régóta nem szánnak rá időt? Attól bizony még nekik is nagy szükségük lenne rá.

A megfelelő mozgásformának bármilyen életkorban rengeteg pozitív hatása van. Nagy hangsúly van a megfelelőn: bár nemcsak lehet, hanem nagyon is kell rendszeresen mozogni 60 éves kor felett is, azonban ilyenkor már jóval fontosabb, hogy mit és hogyan végzünk. Hogy mire érdemes figyelni, és hogyan ajánlott nekikezdeni, arról Lencsés Rita mozgásterapeuta mesél.

„Ahogy idősödünk, úgy változik a testünk, lassulunk, ám a sportolás segíthet fenntartani az alap energiaszintünket. Segít abban, hogy megtartsuk a vitalitásunkat, függetlenül attól, hány évesek vagyunk. Persze ebben nagy szerepe van a személyiségtípusunknak: könnyebb dolga van annak, aki alapvetőn pörgős, energikus, míg aki hajlamosabb lelassulni, elkényelmesedni, attól jóval nagyobb erőfeszítést igényel, hogy beépítse a mozgást a napi rutinjába. Abban, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, fontos szerep jut a rendszeres edzésnek. Jótékonyan hat az izmokra, az ízületekre, edzi a szívet és a keringési rendszert, aktiválja a nyirokrendszert, segít abban, hogy a fizikai és a lelki egészségünk összhangban legyen. Aki elkezd rendszeresen mozogni, azt fogja érezni, hogy minél többet szeretne még megtapasztalni az életből.”

1. Figyelem, figyelem!
Olyasmit válasszunk, amire kezdőként is 15-30 percig folyamatosan összpontosítani tudunk, és ez alatt az idő alatt tényleg kizárólag arra koncentráljunk, amit csinálunk. Vagyis a figyelmünk száz százalékig az adott tevékenységen legyen.

2. Próbálgatni ér
Nem biztos, hogy elsőre megtaláljuk azt a mozgásformát, ami leköt, élvezhető és sikerélményt nyújt, de ne adjuk fel. Rengeteg mindent kipróbálhatunk, az úszástól a kerékpározáson, sétán, nordic walkingon vagy pilatesen és jógán át a táncig, kirándulásig nagyon sok verzió jó lehet, amihez kedvet érzünk.

3. Szakemberrel vagy csoportosan
Ahhoz, hogy a számunkra legbiztonságosabb sportot tudjuk megtalálni, legjobb először személyes tanácsadás keretében megismerkedni az adott módszerrel, hiszen ilyenkor kimondottan nekünk való tanácsokat kaphatunk. Ha ezt nem szeretnénk, vagy nincs rá lehetőségünk, érdemes lehet csoportos foglalkozáshoz csatlakozni, például szenior csoporthoz, amely az edzés mellett motivációt és társaságot is kínál. Ajánlott bekapcsolódni a helyi közösségi házakban, művelődési központokban tartott foglalkozásokba, a közel azonos korosztályú csoport ereje rendkívül motiváló és erőt adó lehet.

4. Kérjünk támogatást
Ha nem speciális, hanem általános csoportos tréninget választunk, beszéljünk előtte az edzővel, hogy tudjon egy kicsit több figyelmet szentelni nekünk az első órákon, ameddig bele nem jövünk.
Ha nincs ilyen lehetőség a közelünkben, kereshetünk olyan interneten elérhető programokat, amelyeket szenior korosztály számára állítottak össze. Ezeket jóval nagyobb biztonsággal végezhetjük, mert felépítésük és mozgásanyaguk figyelembe veszi a speciális igényeket.

5. Menjünk a természetbe
A szabadban végzett bármilyen sport különösen jótékony hatással van a testi mellett a mentális egészségre: tölt, energizál és kikapcsol. Fontos, hogy a séták, kirándulások, biciklizés során is legyen egy átmozgató-bemelegítő rész, egy aktívabb, intenzívebb szakasz, majd a végén egy levezető rész könnyű, átmozgató nyújtással.

6. Ismerjük meg a határainkat!
Könnyebb a fokozatosság elvét betartani, ha igyekszünk meghallgatni, mit üzen a testünk. Figyeljünk arra, hogy mi az, ami nem esik jól, de azért ne legyünk túlságosan kíméletesek magunkkal. Nem kell rögtön abbahagyni az edzést, ha egy kicsit elfáradunk, izomlázunk lesz. Ismerjük meg a határainkat, a testi jelzések sokszor segítenek, hogy mikor kell az adott napon megállni ahhoz, hogy aztán másnap egy kicsit többet tudjunk teljesíteni – ez jó motiváció lehet a fejlődésre.

Fotó: adobestock

Címkék: