Egészség

Petefészektorna változókorban: mozgassuk meg a hormonjainkat!

Hőhullámok, éjszakai izzadás, állandó fáradtság, depresszió, fejfájás, csontritkulás. Minden nő rémálma: a változókor kínzó tünetei. Szabaduljunk meg tőlük gyógyszerek nélkül!

Csak napi fél óra

A gyakorlatsor könnyen megtanulható, nem igényel különösebb hajlékonyságot. Ha csak megelőzés céljából gyakorolunk, akkor elég hetente kétszer-háromszor fél óra, de más esetekben szánjunk rá minden nap egy kis időt, hogy hamarabb érhessünk el eredményt.

Mozgásban vagyunk

A torna során szinte végig egy speciális, fújtató légzéstechnikát alkalmazunk, melynek során belégzéskor kifelé mozdul a hasfal, kifújásnál pedig befelé, a gerincoszlop irányába. Ezzel a módszerrel már önmagában erőteljesen masszírozzuk a petefészket.

Ébresztő!

A bemelegítés hét gyakorlatból áll, amellyel az egész testet, tetőtől talpig felébresztjük. Először álló helyzetben, az ujjainkat összekulcsolva emeljük fel és engedjük le a karunkat. Ezután jobbra-balra hajolva a törzset is megmozgatjuk. Végül a gerinc rugalmasságát fokozzuk az „ülő macska” gyakorlattal. Ülő helyzetben beszívjuk a levegőt, és benntartjuk, homorítunk, majd domborítunk.

12 feladat

A bemelegítés után egy 12 gyakorlatból álló mozdulatsor következik, amelyet relaxációval is fűszerezünk. Az első gyakorlatok a petefészekre hatnak elsősorban. A talajon ülve az egyik lábunkat behajlítjuk, és a sarkunkat minél közelebb húzzuk a gáthoz. Bal kezünket előrenyújtjuk, megfogjuk a lábujjunkat. Így végzünk hét fújtató légzést.

Természetes

A mozgássor segítségével elkerülhetjük a mesterséges hormonok szedését. Azok is bátran kipróbálhatják, akik túlsúllyal vagy bizonyos mozgásszervi problémákkal küzdenek. A gyakorlatok ugyanis személyre szabhatóak.

Gyertya

A petefészekre ható gyakorlatok után a pajzsmirigyre és az agyalapi mirigyre ható feladatot végzünk. Félgyertya helyzetben a lábunkat a fejünk fölött, váltakozva letesszük. Közben a légzésre figyelünk. Azokat a feladatokat, amelyek fordított testhelyzetben, például félgyertya állásban végzünk, magas vérnyomásúak nem csinálhatják, ők más jellegű feladatot kapnak. Végezetül két relaxációs gyakorlattal harmonizáljuk az energiákat, amelyeke felébresztettünk a testünkben, és amelyeket elvezettünk a megfelelő szervekhez.

Alakformálás

Ez a gyakorlat főként a petefészekre és a pajzsmirigyre hat. Térdeljünk le, a kezünket tegyük a tarkónkra, és a csípőt először jobbra-balra toljuk, majd a törzset előre-hátra hajlítjuk. Mindezt egy benntartott levegővel tegyük.

Dinamikus híd

Hanyattfekvésben behajlítjuk a térdet, megfogjuk a bokánkat, és kiemeljük a csípőnket, majd vissza. Ezt ismételjük meg hétszer. A dinamikus híd az agyalapi mirigyünkre van
jótékony hatással.

Jöhet a baba!

A hormontorna segítségével elkerülhetjük a menopauzával járó kellemetlenségeket, fiatalabb nőknél pedig helyreállítja a hormonális egyensúlyt, lehetővé téve a teherbeesést, akár olyanoknál is, akiknél policisztás petefészek-szindrómát (PCOS) állapítottak meg. Növeli a termékenységet, ezért olyankor is hatásos, amikor a meddőségnek nincs meghatározható oka – mondta Magyari Zsuzsanna, hormonjóga-oktató.

Csak nyugi!

„A program külön antistressz gyakorlatokat is tartalmaz, Ilyen például a »Szellemi béke«. Térdepeljünk le, ujjainkat a hátunk mögött kulcsoljuk össze, és kis ideig a légzésünkre figyeljünk, majd tízszer belélegzünk, és közben előrehajolunk, kezünket felemeljük, felegyenesedve kilélegzünk. Ezután 10 be- és kilégzés erejéig megint a légzésünkre figyelünk.”

Fotó: archív