Egészség

Olyan, mint a drog: miért olyan nehéz lemondani a cukorról?

Egy-két kanál cukor a kávéba, egy szelet süti ebéd után, pár kocka csoki délután. A cukor legtöbbünknek az életünk része, pedig pontosan tudjuk, hogy sem az alakunknak, sem az egészségünknek nem tesz jót. Miért nem egyszerű mégsem felhagyni az édességevéssel?

Csak akaraterő kérdése lenne, hogy nemet tudjunk mondani az illatozó édes péksüteményre, az üzletekben a kasszák mellett hívogató csokoládészeletekre, a születésnapi tortára vagy a cukros-habos kávéra? Miért érzünk olyan kínzó vágyat, hogy édességet együnk? Vagy miért vigasztaljuk magunkat cukorral, amikor lehangoltak, szomorúak vagy kimerültek vagyunk? Egyre többet hallani arról, hogy a cukor egyfajta függőséget okoz, gyakran a kábítószerekéhez hasonlítják a mechanizmust, ahogy a szervezetünkre, az agyunkra hat. Hogy mit is jelent ez pontosan, arról Molnár Hanna dietetikus mesél.

A cukor fogyasztása nagyon hasonló kémiai folyamatokat indít be az agyunkban, mint más függőségek, például az alkoholizmus vagy a kábítószerek. A cukor a véráramba kerülve képes stimulálni az agyban a boldogság- és elégedettségérzetért felelős dopamin nevű hormon kiválasztását. Vannak, akik érzékenyebbek, fogékonyabbak rá, de gyakorlatilag bárkinél kialakulhat, akinek az étrendje gyakran tartalmaz hozzáadott cukorban gazdag élelmiszereket” – magyarázza a szakember.

Vigyázat, ördögi kör!

És már jön is a magyarázat, miért kívánunk annyira egy kis édességet ebéd után vagy egy fárasztó munkanap végén. „A cukor jó érzést keltő hatása igencsak rövid távú, így hamar újra jelentkezhet az utána érzett sóvárgás. Ha pedig engedünk neki, könnyedén belekerülhetünk egy ördögi körbe – figyelmeztet dietetikus szakértőnk. – Amennyiben egy cukorfüggő ellenáll a kísértésnek, a dopaminszint visszaesése miatt akár elvonási tüneteket is tapasztalhat. Emellett ugyanúgy, mint akár az alkoholnál vagy a kábítószereknél, a bevitt cukor mennyiségét a szervezet egyre jobban tolerálja, így a hasonló hatás elérése érdekében egyre nagyobb mennyiségre lesz belőle szükség. Persze ez nem annyira erős és kínzó, mint más függőségeknél, de nagyban megnehezítheti az egészséges étrend betartását.”

Nagyobb derékbőség, nagyobb kockázat

Azt már régóta tudjuk, hogy ha sok cukros ételt eszünk, az bizony hízáshoz vezet. A karcsúságunk elvesztése pedig egyáltalán nem csak esztétikai probléma – épp ezért nagyon fontos lenne, hogy kilépjünk a cukor rabságából.

„Fontos tudni, hogy a hozzáadott cukorban gazdag ételek gyakori és túlzott fogyasztása több szempontból is negatív hatással lehet az egészségre. Mivel gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, így könnyen ingadozhat tőlük a vércukorszint, ami falásrohamokhoz, túlzott energiabevitelhez vezethet. Ennek következtében nagyobb eséllyel alakul ki túlsúly, elhízás, anyagcserezavarok, emésztési gondok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, és egyéb egészségügyi problémák kockázata is jelentősen megnő.”

Megéri lecserélni

Ennyi mindenért érdemes jelentősen lecsökkenteni a cukorfogyasztásunkat:

√ Energikusabbak lehetünk

√ Javulhat az alvásminőségünk

√ Jobb lesz a testösszetételünk

√ Szebb lehet a bőrünk állapota

√ Jót tesz az emésztésünknek

√ Remek hatása van az általános közérzetünkre

√ Minőségi változást hoz a testünk működésében

Leszoknék. De hogyan?

„Mint a függőségeknél általában, a cukor esetében is nehéz megszabadulni a sóvárgástól, főként, ha korábban naponta fogyasztottuk. Az édességeknél nehezítő tényező lehet az is, hogy sokan jutalmazásra vagy stresszkezelésre használják őket, így egy feszültebb élethelyzetben még nagyobb szerepet kaphat ez a rossz szokás – magyarázza a dietetikus. – Ha valaki szeretne leszokni róla, vagyis jelentősen csökkentené a cukorfogyasztását, (teljesen elhagyni nem kell), általában a fokozatosságot szoktam javasolni. Persze lehet, hogy valakinek a drasztikus megvonás működik jobban, ez egyénenként változó.”

Szakértőnk alábbi tippjei segítséget adhatnak ahhoz, hogy elinduljunk egy egészségesebb úton, jóval kevesebb cukor fogyasztásával.

  1. Érdemes először heti pár alkalomra csökkenteni a nassolgatást, majd ha ez már könnyen tartható, akkor tovább redukálható heti 1-2 finomságra, ezt követően pedig akár csak különleges események alkalmával nyúljunk hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekhez.
  2. Egyszerűbbé tehetjük a helyzetünket azzal, ha nem száműzzük teljesen az édes ízt az étrendünkből, hanem egészséges opciókkal helyettesítjük, vagy inkább a természetes cukortartalmú alapanyagok fogyasztására törekszünk. Készítsünk otthon süteményeket, kekszeket természetes édesítőszerekkel, datolyasziruppal, banánpürével ízesítve. Dobjunk össze energiaszeleteket vagy -golyócskákat mézzel, olajos magvakkal gazdagítva.
  3. Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem. Akár önmagukban fogyasztva, süteményekhez hozzáadva, vagy joghurtos, túrós pohárkrémek részeként beépítve is kiváló nasialternatívák. Így nem mondunk le az édességekről sem, viszont odafigyelünk az egészségünkre is.
  4. Ne törekedjünk szélsőségekre. Az egészséges életmódba időnként beleférhetnek a cukros nassolnivalók is, ha odafigyelünk a mértékre és a gyakoriságra. Nem jó, ha túl sok tiltás van egy étrendben, mert sokkal nehezebben tartható hosszú távon.
  5. Bárkit érhet olyan élethelyzet, amikor könnyebben csábul el, ezt pedig sokan végzetes hibának élik meg, aminek hatására feladják, és nem figyelnek oda többé az étkezésükre. Ez elkerülhető, ha rugalmasabb táplálkozási rendszert alakítunk ki, így sosem érhet minket semmi váratlanul.
  6. Ha valaki úgy érzi, egyedül nem megy, akkor érdemes dietetikus szakemberhez fordulni, aki segíthet az új étrend kialakításában, tanácsokat adhat az alapanyagok lecseréléséhez. És akár személyre szabott étrendi útmutatással is könnyebbé teheti a változtatást.

Fotó: adobestock