Egészség

Melyik a veszélyesebb náthásan: a csók, a kézfogás vagy a köhögés?

Azt gondolnánk, hogy ha felső légúti betegségben szenvedünk, akkor lehetőség szerint ne csókolózzunk a kedvesünkkel, és a barátainkkal, unokáinkkal is kerüljük a puszizkodást.

Azt gondolnánk, hogy ha felső légúti betegségben szenvedünk, akkor lehetőség szerint ne csókolózzunk a kedvesünkkel, és a barátainkkal, unokáinkkal is kerüljük a puszizkodást. A brit Cardiff University tudósai viszont azt hangsúlyozzák: a náthát okozó vírusok nem a nyál, hanem a nyák útján kerülnek át egyik szervezetről a másikra. A csók, a puszi tehát kevésbé veszélyes, mint például betegen kezet fogni, vagy hosszabban egy légtérben tartózkodni a többiekkel. Ha nem a könyökhajlatunkba köhögünk, tüsszögünk, hanem a kezünket tesszük a szánk, orrunk elé, vagy nem mosunk kezet azután, hogy használnánk és kidobnánk a papír zsebkendőnket, máris hemzsegnek a kezünkön a vírusok.

Amikor ezzel a kézzel megfogjuk a kilincset, a buszon a kapaszkodót, vagy kezet rázunk valakivel, esetleg betegen is bemegyünk dolgozni, és a levegőbe szórjuk a kórokozókat, sokkal nagyobb veszélynek teszünk ki mindenkit, mint egy gyors puszival. Természetesen, ha csúnyán köhögünk, akkor nem ajánlatos a csók, a puszi – és akkor sem, ha egyszerűen idegenkedünk a gondolattól. A papír zsebkendő használatára, illetve az alapos kézmosásra viszont különösen ügyeljünk minden vírusos betegség esetén.

Fotó: adobestock

Címkék: