Egészség Lélek Otthon

Kevésbé hajlamos a megbetegedésekre, aki alaposan megrágja az ételt

A hűvös, borongós, ködös napokkal együtt sajnos a vírusok okozta felső légúti betegségek szezonja is megérkezett. Tegyük meg, amit csak lehet, hogy ne dőljünk ki miattuk!

Az immunrendszer nem választható külön a szervezet egészétől, vagyis nem létezik olyan csodaszer, amelynek segítségével akkor is csúcsra járathatjuk a működését, ha egyébként egészségtelenül táplálkozunk, nem mozgunk rendszeresen és nem pihenünk eleget. Ám ha ezek az alapok már megvannak, és gyakori kézmosással is igyekszünk kivédeni a kórokozók támadásait, akkor adhatunk egy kis extra támogatást a védekezőrendszerünknek, hogy elkerülhessük a fertőző betegségek őszi szezonját.

Párologtassunk illóolajokat

A tipikus őszi-téli betegségek egyik oka, hogy ilyenkor többet vagyunk zárt térben, ahol könnyebb átadni egymásnak a kórokozókat. Ajánlott tehát gyakrabban szellőztetni, amikor pedig zárva van az ablak, illóolajokat párologtatni. A citrom, a borsmenta és az eukaliptusz nemcsak kellemes, hanem a levegőt is tisztítja. Amikor pedig komolyabb fertőtlenítésre van szükségünk, akkor jöhet egy csepp teafaolaj. Akár a felmosóvízbe is csepegtethetünk belőle.

Antioxidánsban gazdag ételek

Az antioxidáns hatású vegyületek számos jó tulajdonsága közül az egyik, hogy segítik a szervezetet a kórokozók elleni védekezésben. Épp ezért érdemes sok antioxidáns-tartalmú ételt fogyasztani: az antocia­ninokban gazdag áfonya, a C-vitaminban gazdag citrusfélék, az E-vitaminos magvak mind jótékony hatással vannak az immunrendszerre.

Antioxidáns-tartalma miatt néha egy kis étcsokoládét is megengedhetünk magunknak. A savanyú káposzta pedig azért is hasznos eledel, mert C-vitamin-tartalma mellett probiotikus baktériumokkal is támogatja a bélflóra egyensúlyát, ezen keresztül pedig az immunrendszert.

Rágjunk alaposan

Az alapos rágás segíti Th17 elnevezésű sejtek termelődését a szájban. Ezek a sejtek a szervezet első védvonalának számítanak a kórokozókkal szemben, így már a szervezetbe kerülés előtt segítenek megállítani a támadásukat.

Vegyünk hideg zuhanyt

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a hideg hatékonyabb működésre serkenti a szervezet védekezőrendszerét. Ezért érdemes néha megpróbálkozni a hideg zuhannyal. Nem kell jeges vízben zuhanyoznunk, elég, ha a szokásos tusolás végén fokozatosan hidegebbre állítjuk a vízcsapot.

Az alvás élvezzen előnyt

A feszültség és a kialvatlanság rosszat tesz az immunrendszer működésének. És bár a stresszt lehetetlen teljesen kiiktatni, azért feloldhatjuk. Mindennap szánjunk időt olyan tevékenységekre, amelyek megnyugtatnak – legyen az akár a főzés, a kertészkedés, a séta vagy a zenehallgatás. Az alvásidőt pedig kezeljük prioritásként. A feladataink megvárnak, de ha a kimerültség miatt elkapunk egy fertőzést, az sokkal hosszabb időre tart távol a munkától.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete