Lélek

Szervezetbomlasztási szakértő vagy 3D-nyomtatás-varázsló legyen a gyerek? Ezekre a szakmákra lesz szükség a jövőben

Ebben a gyorsan változó világban, amikor egyik napról a másikra bukkanak fel foglalkozások, nehéz terelgetni a gyereket: mit érdemes tanulnia. Egy trendkutató cég segítségével most a nem túl távoli jövő munkaerőpiacára utazhatunk.

Ami ma még biztos megélhetésnek tűnik, az holnapra talán nem létezik. Nem csoda, hogy szülőkként a kezünket tördeljük: mi lesz a gyerekeink majdani megélhetése, miben támogassuk őket? A karriertanácsadók, oktatási szakemberek és jövőkutatók óvatosan fogalmaznak azzal kapcsolatban, mik lehetnek a jövő sikerszakmái. A tudományos kutatások eredményei azonban tartalmaznak konkrétumokat.

A New York-i székhelyű Sparks & Honey trendkutató cég szerint az alábbi szakmák biztosan megjelennek majd a következő években.

Szervezetbomlasztási szakértő

A ma még nem létező szakma képviselőjének a feladata az lesz, hogy teljesen összezavarja egy vállalat belső életét, azaz felfedezze, majd lerombolja az elavult, már nem működő rendszert, felépítést, hogy utána új és egyben frissebb, hatékonyabb élet kezdődjön a cégnél a fejlődés jegyében.

Mit tanuljon hozzá? Aki ezen a területen szeretne elhelyezkedni, annak gazdasági, vállalatirányítási, pénzügyi tanulmányokra lehet szüksége.

Iskolaváltási szakértő

A kutatási eredmények szerint a jövőben fontosabbá válik a való életben megszerezhető munkatapasztalat, mint a hagyományos oktatás. Épp ezért lesz sikerszakma az iskolaváltási szakértő, aki felméri majd, valóban olyasmit tanulunk-e, ami nekünk való, és ha igen, az adott intézményben ez elég hatékonyan történik-e. Ha nem, akkor abban ad majd nekünk tanácsot, hogyan tudjuk alternatív úton elérni a célunkat.

Mit tanuljon hozzá? Alapos rálátása kell, hogy legyen az oktatás és a pszichológia területére.

Produktivitási tanácsadó

Ma még leginkább coach­nak hívják a szakembert, aki néhány év múlva produktivitási tanácsadó lehet. Abban segít majd, hogy ügyesebben szervezzük az életünket és jobban kihasználjuk a nap 24 óráját, vagyis hatékonyabbak legyünk az élet minden területén.

Mit tanuljon hozzá? Ehhez a majdani pályához jelenleg a pszichológia szakok és az életvezetési tanácsadó képzések lehetnek hasznosak.

Alternatívvaluta-tőzsdeügynök

Már ma is óriási piaca van az online valutáknak világszerte, és talán most még idegen számunkra a gondolat, de könnyen lehet, hogy egy nap bit­coinba vagy más virtuális pénzeszközbe fektetünk majd be, méghozzá úgynevezett alternatívvaluta-tőzsdeügynök segítségével.

Mit tanuljon hozzá? Nyilvánvalóan elengedhetetlen lesz hozzá a pénzügyi és gazdasági tájékozottság, valamint a megszerzett gyakorlat – erre akár már most is lehet online játékok és demóprogramok segítségével „edzeni”.

Adatbiztonsági tanácsadó

A virtuális térben napjainkban is igen sok dolga lenne a személyi adatbiztonsági tanácsadónak, aki abban segít, hogyan védjük meg az adatainkat, a magánéletünket az online térben. Akire számíthatunk, hogyan alakítsuk ki biztonságosan a digitális énünket, ami a jövőben a jelenleginél is hangsúlyosabbá válik.

Mit tanuljon hozzá? Ahhoz, hogy valaki ezt a szakmát gyakorolhassa, a kis­ujjában kell lennie többek között a közösségimédia-platformok működésének és a digitális jognak is.

3D-nyomtatás-varázsló

Már létező, töretlenül fejlődő terület a 3D-nyomtatás, így hát előbb-utóbb szükség lesz kifejezetten erre szakosodott ezermesterekre, akik segítenek kezelni és alkalmazni a nyomtatókat, akár a munkahelyeken, akár otthon.

Mit tanuljon hozzá? A 3D-kezelő és -modellező tanfolyamok már Magyarországon is elérhetők.

Digitálisdetox-csoportvezető

Annak a mintájára, ahogy léteznek alkohol- és drogelvonókúrák, és hamarosan megalakulnak a digitális detox csoportok is, melynek vezetői szép jövő elé néznek. Mivel az életünket egyre inkább az online térben éljük, a digitális elvonókúra lesz az új hétvégi wellness, amikor egy ma még nem létező szakember segítségével lejövünk a „szerről”, tehát a kütyükről.

Mit tanuljon hozzá? Pszichológus, coach vagy mentálhigiénés szakember is alkalmas ilyen csoportot vezetni.

Mémügynök

A mémügynök nem más, mint a jövő szellemi termékeinek jo­gaival foglalkozó ügyvéd. Ő lesz az, aki védi a majdani internetes mémszereplők személyiségi jogait, illetve eljár a szellemi alkotásaik ügyében – sok pénzt keresve ezzel az ügyfeleinek és magának.

Mit tanuljon hozzá? Mozogjon otthonosan a social media marketingben és jogi területen.

Milyen foglalkozások szűnhetnek meg?

A jövőkutatók szerint a technológia fejlődésével, a mesterséges intelligencia térhódításával és a robotok megjelenésével 2030-ra a most ismert munkakörök 40%-a eltűnhet. Ilyen például a hitelügyintéző, a könyvtáros, a pincér, a telemarketinges, az adminisztrátor, a könnyűipari dolgozó, a gyorséttermi szakács és a taxisofőr.

Ami viszont felértékelődik majd a munkaerőpiacon: a kreativitás, az önálló problémamegoldó képesség, az érzelmi intelligencia, egyszóval az olyan emberi tulajdonságok, amelyek nem gépesíthetők. Nagy előny lesz még a reziliencia képessége, azaz hogy milyen gyorsan tudunk alkalmazkodni a folyamatosan változó elvárásokhoz. Egy biztos: a jövőben még inkább ritkaságszámba megy majd, ha valaki ugyanabból a szakmából megy nyugdíjba, amivel pályakezdőként elindult.

Kiemelt kép: AdobeStock

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete