Egészség

Mitől horkolunk: az éjszakai hangzavar okai és kezelési módjai

Ha valakinek éjszakai hangzavarról panaszkodik a hálótársa, érdemes megfigyelnie a mindennapi szokásait. A horkantásokat ugyanis számos kevésbé ismert ok is kiválthatja.

Felmérések szerint a nők 24 százalékát, a férfiak 40 százalékát érinti a velük alvók éjszakáit is megkeserítő horkolás. A világrekorder 87,5 decibeles hangerővel áll a lista élén – ez a motorbicikli, a vonat, a fűnyíró és a vihar dübörgésének felel meg. De az ennél halkabb „koncert” miatt is mentek már tönkre éjjelek, sőt, házasságok. A horkoló egészsége is veszélyben lehet, ha a zajokhoz számos más betegségre hajlamosító légzéskimaradás társul.

Ne halogassuk az orvost!

Épp ezért, ha a párunk rendszeresen panaszkodik a horkolásunkra, mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat. Az éjszakai hangok alapvető oka ugyanis a felső légutak összeesése, a garat és a lágyszájpad izmainak lazasága miatt.

Ez lehet teljesen ártalmatlan is, de okozhatja például valamilyen fül-orr-gégészeti panasz, például gyerekkorban a megnagyobbodott orrmandula, felnőttkorban az orrsövényferdülés. Sok esetben a horkolás a súlyos, például szív- és érrendszeri betegségek, balesetek kockázatát hordozó, légzéskimaradással járó alvási apnoé egyik legjellegzetesebb tünete. Hogy szimpla horkantásokkal, vagy komolyabb problémával állunk szemben, azt csak az orvos tudja eldönteni.

Kiszárad a garat

A nátha, a légúti allergiák gyakran vezetnek orrduguláshoz. Ilyenkor a szánkon át lélegzünk, ami alvás közben zajokkal, és a száj, a garat kiszáradásával jár. A száraz, forró nyári, kora őszi levegő is hathat így. A kismamák horkolásának oka egyrészt a súlynövekedés, másrészt pedig az, hogy az ösztrogén és a progeszteron hormonok magasabb szintje miatt az orr erei szélesebbek lesznek, a szövetei megduzzadnak.

Minél mélyebben alszik valaki, annál jobban ellazulnak a szövetei, így könnyebben megtapasztalhatja a felső légutak lágy szöveteinek hangos vibrációját. Amikor különösen stresszesek, fáradtak vagyunk, az előző éjszakákon nem pihentük ki magunkat, és szinte „kidőlünk”, nagyobb az esély, hogy zavarni fogjuk a párunk pihenését – és bár mi ezt nem vesszük észre, a sajátunkat is. Az elégtelen alvás ugyanis további toroklazuláshoz vezethet, a horkolás pedig ördögi körként tovább rontja az alvásminőséget. Ugyanez igaz az alkoholra is, amely ellazítja a torokizmokat, és csökkenti a légúti elzáródás elleni természetes védelmünket.

Mit tehetünk?

A hanyatt fekvés súlyosbíthatja a horkolást, így amennyire csak tudjuk, kerüljük ezt a testhelyzetet. Aludjunk az oldalunkon, vagy párnával kissé emeljük meg a fejünket. Kaphatók különféle horkolásgátló segédeszközök, például orrtapaszok, orrcsipeszek, amelyek tágítják az orrjáratot, így biztosítva a levegő áramlását. A horkolásgátló spray-k hatóanyagai feszesítik, nedvesítik a lágyszájpadot, és megakadályozzák a száj és a garat kiszáradását.

Fotó: adobestock